Säljarens marknad: Bostadspriserna klättrar vidare

Bostadspriserna fortsätter uppåt, men uppgången för huspriserna har trappats av.

Hysteri på bostadsmarknaden, snabbaste borallyt på fem år - rubrikerna avlöser varandra i media efter att mäklarstatistik presenterat rapporten över bostadsprisernas utveckling senaste månaden. Men det som sticker ut är bostadsrätterna som klättrar tre procent. Huspriserna ligger, enligt rapporten, på samma nivå som månaden före. Ser vi istället till en tremånadersperiod har de ökat med marginella en procent.

Kollar vi istället på siffrorna sett ur ett ettårigt perspektiv är uppgången större, då har huspriserna till och med ökat mer än bostadsrätterna. Rapporten redovisar sju procent uppgång för huspriserna och sex procent för bostadsrätterna. 

- Prisuppgångarna är större i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg jämfört med Malmö-området. Men även där har priserna ökat sett över en tolvmånadersperiod, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Det mest anmärkningsvärda är dock fortsatt det låga utbudet av bostäder, vilket mest troligt också är en av de viktigaste faktorerna till den ihållande prisuppgången.

- Antalet bostadsrätter till salu i landet har inte varit så litet sedan Hemnet började föra statistik 2008. Bostadsrättsutbudet är 21 procent lägre på riksnivå jämfört med förra året. Även villautbudet i riket har minskat kraftigt och är nu 27 procent lägre jämfört med förra året, säger Staffan Tell som är pressansvarig hos Hemnet.