Ekonomi

Räkna med fortsatta höjningar av elnätsavgifterna

Den nya lagen mot höjda nätavgifter har visat sig vara tandlös.

Elnäten är en monopolmarknad. Energimarknadsinspektionen har till uppgift att reglera företagen som verkar på den, men efter en dom för ett par år sedan har man tappat kontrollen.

Elnäten är en monopolmarknad. Energimarknadsinspektionen har till uppgift att reglera företagen som verkar på den, men efter en dom för ett par år sedan har man tappat kontrollen. Foto: Kundkraft

För ett par veckor sedan lovade regeringen regleringar som ska göra att de får bukt med alla de höjningar som elnätsbolagen gjort trots att det funnits tak som ska stoppa dem från att gå över en viss summa. Men nu verkar det löftet tandlöst. Nätbolagen har nämligen gått till domstol.

Domen i förvaltningsrätten ger elnätsbolagen rätt att fortsätta höja nätavgifterna även under nästa period - den period då regeringen nyligen utlovade sänkningar för att komma tillrätta med den situation som varit.

- Tyvärr innebär domen att de nya regleringarna ser ut att vara verkningslösa vilket innebär höjda elnätsavgifter även framöver. För mig är det ofattbart att man inte på ett bättre sätt lyckas begränsa de, ofta oförsvarliga, höjningar av avgifterna som elnätsbolagen gör, säger Anders Kaijser, vd för Kundkraft.

Energimarknadsinspektionen har överklagat domen. Det återstår att se hur den kommande regeringen agerar utifrån den nya situationen som uppstått.