Privatpersoner måste söka bygglov för attefallshus

Från och med nästa år kan privata byggare behöva söka bygglov för attefallshus, men bygger du prefab slipper du det.

Regeringen har lagt fram ett förslag om ett reviderat regelverk för attefallshus. Det nuvarande regelverket uppges vara luddigt och svårtytt för kommunerna - inte ens Boverket har alla svar. Men med det nya lagförslaget på plats ska det bli tydligt vad som gäller i alla situationer. 

- Det här var ett lagförslag som skyndades fram, där man struntade i detaljerna för att snabbt få en lösning på plats. Det syns på alla de orättvisa bedömningar som görs över hela landet, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.

Men en följd av det nya lagförslaget blir också att privatpersoner inte längre kommer att kunna bygga attefallshus i lösvirke med bara en bygganmälan att stå på. Bygganmälan gäller endast vid prefabricerade attefallshus, från certifierade hustillverkare. Privatpersoner som vill bygga själva måste, från och med nästa år, söka vanligt bygglov.

Enligt regeringens pressmeddelande beror förändringen på att man vill öka säkerheten.

- När en privat byggare bygger med bara en bygganmälan i grunden finns det så mycket som kan gå fel. De har inte 100-procentig koll på byggreglerna i alla branscher. Hustillverkarna kan däremot gå en kurs och certifiera sina attefallshus. Då räcker det med en bygganmälan, medan privata byggare får lite fler kontroller och krav på sig i och med bygglovet, säger Mehmet Kaplan.

Kritikerna menar att det är nya bostadsministern Mehmet Kaplans sätt att minska föregångarens avtryck på bostadsmarknaden. Men ministern håller inte med.

- Det här handlar om säkerhet, inte någon personlig maktkamp mellan mig och Stefan Attefall. En bygganmälan har visat sig ta ungefär lika lång tid som ett bygglov med all dess juridik, men med försämrad säkerhet som följd. Nu ser vi till att alla hus blir säkra att bo i, säger han.

Det nya förslaget går ut på remiss i mitten av april, och beräknas träda i kraft 1 januari nästa år om allt går som det ska. 

Uppdatering: April april! Detta var ett aprilskämt, någon inskränkning i de bygglovsbefriade attefallshusen är alltså inte att förvänta 1 januari nästa år. Innocent