Bygglovet förenklas - regeringen går vidare med förslaget
Regeringen går vidare med förenklade bygglov trots en del kritiska röster.
Regeringen har beslutat att gå vidare med förslaget om att göra fler byggåtgärder lovbefriade. Syftet är att ge husägare större frihet att utveckla sina hem, och samtidigt minska administrationen för kommunerna.
Läs mer: Attefallshus och friggebod slås ihop - förenklade bygglovsregler
– Det ska vara enkelt att förstå vilka åtgärder som kräver bygglov och det ska vara lätt för den enskilde att göra rätt. När fler åtgärder blir lovbefriade minskar också det administrativa krånglet för den som ska bygga, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget har mött invändningar, bland annat från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). De välkomnar förenkling, men menar på att lösningen man presenterat snarare skapar mer otydlighet.
- För den som ska bygga blir det otydligt vad som gäller och vilka handlingar som ska lämnas in när dessa inte längre ingår i en samlad prövning. Otydligheten riskerar att skapa fler tillsynsärenden, säger Ann-Sofie Eriksson, chef sektionen för planering, säkerhet och miljö SKR, till tidningen Altinget.
Regeringen går ändå vidare med förslaget, som nu blir en proposition. Det innebär att riksdagen nu har ett lagförslag att ta ställning till. Förslaget föreslås träda i kraft 1 december 2025.
Här är de förändringar som berör husägare:
- Inom detaljplan får man utan bygglov bygga en komplementbyggnad på högst 30 kvm. Utanför detaljplan gäller högst 50 kvm.
- Det införs en ”pott” för lovfria komplementbyggnader om 45 kvm inom detaljplan respektive 65 kvm utanför detaljplan. Potten innebär att kvadratmetrarna kan disponeras på flera lovfria komplementbyggnader, så länge ingen av dessa byggnader överskrider begränsningen på maximalt 30 kvm (inom detaljplan) respektive 50 kvm (utanför detaljplan).
- Tillbyggnader upp till 30 kvm blir lovfria och får uppföras för alla typer av byggnader, även flerbostadshus och andra byggnader.
- Dagens generella krav på bygglov för fasadändringar på en- och tvåbostadshus tas bort. Det underlättar bland annat installation av solceller.
- Bygglov för inredande av vind till bostad i ett bostadshus får ges även om det strider mot förbud att inreda vind i detaljplan.
De nya reglerna gör det också möjligt att bygga komplementbyggnader utan bygglov även vid andra byggnadstyper än småhus.
Kommentarer
59