Ekonomi

Ny regering, nya byggregler?

Nybyggt hus.

Nybyggt hus. Foto: Marlén Eskilsson

Efter söndagens val i Sverige håller en ny regering på att bildas. Det råder så klart osäkerhet om vad den nya regeringen kan tänkas besluta – och få igenom i riksdagen - som påverkar dina möjligheter att bygga hus de närmaste fyra åren. Här finns listan med 63 nya byggregler som kan komma.

Igår blev det klart att Sverige får en ny regering och det finns gott hopp att denna nästa regering arbetar vidare för att skapa smidigare byggregler.

Jonas Lindmark
Jonas Lindmark

En summering av tankar som blir underlag för nästa bostadsminister kom tidigare i år från Nybyggarkommissionen, som består av tre kommissionärer: Göran Persson, före detta statsminister, Agneta Dreber, tidigare borgarråd i Stockholm, och Olle Wästberg, tidigare statssekreterare i finansdepartementet och generalkonsul i New York.

Här är några av deras förslag som om de genomförs skulle förbättra möjligheterna att bygga nya småhus:

(10) Inför en byggaranti.
(11) Avgiftsbelägg överklaganden.
(36) Förbättra konkurrensen på byggmarknaden.
(41) Slopa bolånetaket

Punkten (43) Avskaffa byggfelsförsäkringen i Nybyggarkommissionens förslag genomfördes redan av regeringen Reinfeldt.

Att läsa hela listan med kommissionens 63 förslag ger en bra översikt av de förändringar i byggreglerna som är tänkbara under de kommande fyra åren, även om allt knappast blir verklighet. Vissa förslag skulle ta längre tid att genomföra och andra möter rimligen starkt motstånd från särintressen.

Nybyggarkommissionens 63 förslag.