Ekonomi

Mäklarsamfundet benämner boprisutvecklingen som historiskt hög

Mäklarsamfundet har genomfört en kartläggning av boprisutvecklingen.

Mäklarsamfundet har genomfört en kartläggning av boprisutvecklingen.

Huspriserna har skenat sista åren och skapat en tröskel in på bostadsmarknaden.

"Bostadsbristen har skapat historisk hög prisutveckling åren 2012-2015", detta skriver Mäklarsamfundet efter att ha genomfört en kartläggning av boprisutvecklingen. Huspriserna har ökat med 21 procent under nämnda perioden, vilket motsvarar 461 000 kronor. Ett hus i Sverige kostar nu i genomsnitt 2,7 miljoner kronor.

Utvecklingen skiljer sig dock åt geografiskt, och det är inte bara storstäderna som haft en kraftig prisutveckling - Norrbottens län sticker exempelvis ut, där har bostadsrättspriserna ökat med 90 procent och huspriserna med 37 procent. Sett på kommunnivå har huspriserna ökat mest i Nordmaling (56 procent).

– Bostadsbristen är en av vår tids mest komplexa samhällsutmaningar och vår kartläggning visar svart på vitt att bristen på bostäder inneburit ett prisrally i hela landet, inte bara i storstadsregionerna. Det är en milt sagt oroande utveckling som påverkar allt fler människors framtidsmöjligheter, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.

Hon syftar då delvis på att prisutvecklingen inneburit att det blir en högre tröskel in på bostadsmarknaden. Kontantinsatsen för ett hus har i genomsnitt ökat med 178 000 kronor, samma siffra för bostadsrätter är 134 000 kronor.

– De flesta hushåll saknar ekonomiska möjligheter att spara i den takt som priserna stiger. Amorteringskrav och bolånetak gör det dyrare och svårare för människor att låna pengar, men det löser inte grundproblemet, det vill säga bristen på bostäder. Bara genom att öka byggandet och genomföra reformer som ökar rörligheten i det befintliga beståndet får vi en fungerande bostadsmarknad som tillgodoser människors behov, säger Ingrid Eiken.

Topp 3, kraftigast ökning av huspriser

Norrbotten, 37 procent

Uppsala, 32 procent

Västerbotten, 32 procent