Juridik

Mäklare fuskar med budgivningen

Mäklare riggade budgivningar för att trissa upp priset.

Aftonbladet har avslöjat en kvinnlig mäklare i Stockholm som bluffmakare. Kvinnan driver egen mäklarfirma och ska ha trissat upp budgivningarna med hjälp av fejkade bud.

En bekant till mäklaren berättar att han använts som en så kallad fejkad budgivare, och när tidningen granskar budgivningslistorna hittar de fler vänner och bekanta till mäklaren. En av dessa bekanta uppger att han inte ens visste om sitt deltagande.

Mäklaren ska tidigare ha blivit anmäld för just fejkad budgivning efter att en husköpare kommit på henne. Anmälan ledde till en varning från Fastighetsmäklarinspektionen.

När Aftonbladet konfronterar henne vägrar hon ställa upp på en intervju, men svarar senare via mejl att anklagelserna inte stämmer och att många av hennes vänner kan ha varit med som budgivare men då för att de var intresserade av att köpa huset.

I en annan artikel berättar en anonym mäklare att han också fuskat med budgivningen. Han säger att det är vanligt förekommande inom branschen, och att troligen varannan mäklare sysslar med detta.

– Vissa har en sån kultur, att jobba på det sättet. Allt ska gå väldigt snabbt, de kan kasta in ett bud för att påskynda prisstegringen och hetsen, säger mäklaren.

Källa: Aftonbladet