Ekonomi

Lena lurades av kringresande hantverkare

Högsäsongen för kringresande hantverkare är här, och en av de som lurats är Lena.

De kringresande hantverkarna kallas även asfaltsläggare.

De kringresande hantverkarna kallas även asfaltsläggare.

Problemen med kringresande hantverkare som lurar husägare verkar inte ha upphört. Sedan tidig vår har de skymtats på flera håll i landet, och de fortsätter att raffinera sina metoder. Från att de första åren ha knackat på och kommit med erbjudanden om asfaltering har de på senare år börjat skada husen innan de knackar på och sedan erbjuda sig att laga skadan. Ofta förekommer hot då husägaren inte vill betala för det halvdana, och ibland inte ens påbörjade, arbetet.

Polisen berättar att just äldre personer ofta är målgruppen för bluffmakarna, och en som har lurats i år är Lena, en 80-årig änka - detta trots att hon kände till problemen med de kringresande hantverkarna.

Lena berättar för Dagens Nyheter hur en kostymklädd man knackade på dörren. 

– Jag tyckte att priset lät dyrt, men jag har ingen större kunskap om det här. Man är lite bekväm och han var oerhört förtroendeingivande. Jag hade ju hört talas om att de lurade människor så jag sa till honom direkt: det blir inte en krona i förskott. Så pass klar i huvudet är jag, säger hon.

Hon betalade således hantverkarna när de var klara. Problemen uppdagades när en bekant klättrade upp på taket och såg det undermåliga arbetet som nu måste göras om helt. Eftersom det inte är olagligt att göra ett dåligt jobb, och ord står mot ord, är utsikterna för att få tillbaka pengarna dåliga. Lena sitter därför med ett lån på flera hundratusentals kronor och måste ta ytterligare lån för att få taket fixat.

Polisen uppmanar alla att inte tacka ja till den här typen av erbjudanden, utan kolla upp hantverkarna noggrant. Sprid gärna denna information till nära och kära som ni tror skulle kunna vara en måltavla för förövarna.