Ekonomi

Kritiken mot höjd fastighetsskatt

En höjd fastighetsskatt skulle slå hårt mot låginkomsttagare.

En rapport som släpptes igår föreslår höjd fastighetsskatt ihop med sänkt reavinst- och stämpelskatt. I rapporten går att utläsa att den med en fastighet med ett taxeringsvärde högre än 3 miljoner kronor skulle få betala 30 procent mer, medan den med en fastighet med ett taxeringsvärde över 6 miljoner kronor får betala 50 procent mer. Men intresseorganisationen Skattebetalarnas förening är kritiska till förslaget om en gräns vid 3 miljoner kronor.

- Det många tenderar att blunda för är att det bor många med låga eller normala inkomster i dessa fastigheter. Ofta är det pensionärer som har små möjligheter att påverka sin inkomst och för dem blir en skattehöjning på över 300 kronor i månaden en ganska stor påfrestning, säger vd Joacim Olsson till Di.se.

I rapporten påpekas dessa nackdelar, men samtidigt lyfts fördelarna upp, så som exempelvis den dämpande effekten på bostadspriserna.

Skattebetalarnas förening är också kritiska till att det är just den här ägarformen som det fokuseras på.

- Bostadsrättshavarna har en skattesituation som är ganska rimlig. Men det många ekonomer och i det här fallet utredarna fokuserar på är att öka skatteuttaget för den ägarform som redan betalar mest. Det tycker jag är lite märkligt, säger Joacim Olsson.