Ekonomi

Köpte nyproduktion - nu kan hon inte betala

När Olivias medlåntagare blev sjuk beviljar banken inte längre lånet men nyproduktionsavtalet kan inte sägas upp.

En gård och fasad från ett av husen som Tobin Properties planerar att bygga.

En gård och fasad från ett av husen som Tobin Properties planerar att bygga. Foto: Tobin Properties.

Att köpa nyproduktion kan vara vanskligt eftersom du ofta skriver på avtalet så långt innan själva tillträdet sker, i många fall flera år före. För Olivia blev detta en riktig fälla. Hon hade sin pappa som medlåntagare när hon skrev på avtalet. Men efter att han blivit sjuk får de inte längre lånet av banken. Eftersom avtalet på lägenheten inte kan sägas upp står hon nu med ett inkassokrav på 600 000 kronor för bokningsavgiften.

– De svarade att avtalet är bindande och att det inte går att häva. Det var en stor chock. Jag trodde att de skulle vara tillmötesgående, säger Olivia till Aftonbladet.

Hon har nu kopplat in en jurist som försökt hjälpa henne att förlika. De har erbjudit fastighetsbolaget Tobin Properties 150 000 kronor utöver första bokningsavgiften på 50 000 kronor, men företaget är inte intresserade.

– Vi har erbjudit dem merparten av Olivias besparingar. Men de visar inte ens diskussionsvilja. Jag har sagt att de kommer att behöva stämma Olivia om vi inte kan hitta en förlikning. De svarar att ”ja, så kommer det att bli”. Tobin Properties kan då kräva henne på den skada de anser sig ha lidit av att hon tvingas hoppa av bostadsaffären. Säg att de lyckas hitta en ny köpare som betalar omkring 5 miljoner för lägenheten. Då handlar det om 700 000 kronor i mellanskillnad bara där. Med mäklararvode och rättegångskostnader skulle det inte förvåna mig om det totalt landar på omkring en miljon kronor, säger Olivias juridiska ombud Marcus Bäckström, jurist vid Enkel Juridik.

Aftonbladet har även varit i kontakt med fastighetsbolaget som menar att pappans sjukdom inte är ett legitimt skäl att häva avtalet eftersom pappan inte står på kontraktet. De anser att det är viktigt att hålla sig till avtalet eftersom det behövs ett visst antal procent tecknade avtal för att flerbostadshuset ska kunna byggas.

– Om vi börjar vackla på bundenheten i förhandsavtalen så urvattnar det fundamentet för hela modellen. Då riskerar projekt att inte kunna slutföras, vilket drabbar alla andra som tecknat förhandsavtal, säger företagets marknads- och försäljningschef Louise Saxholm.

Olivia ser sig inte som ett offer och förstår att hon satt sig i situationen själv. Men hon tycker att det är viktigt att andra som går i tankar att teckna nyproduktionsavtal verkligen ska analysera sin ekonomiska situation. Det är även viktigt att ta i beaktande att bostadsmarknaden kan förändras framöver.