Ekonomi

Köpare och säljare överens om priserna igen

Köpare och säljare kommer allt oftare överens om pris, jämfört med för några månader sedan.

Villa Fredriksberg som var till salu för några år sedan.

Villa Fredriksberg som var till salu för några år sedan. Foto: Bielkhammar fastighetsförmedling.

Ett tag i höstas var det många köpare som hade en annorlunda prisbild än vad säljarna hade. Säljarna ville ha mer för bostäderna än vad köparna var beredda att betala. Men nu verkar samstämmigheten ha återfunnit sig.

- En samsyn i uppfattning om pris borgar för att fler avslut kan göras. Efter en period med lägre aktivitet på marknaden kan detta tyda på att marknaden är på väg att ta fart igen. Vår undersökning visar att köpare och säljare kommit längst i anpassningen till ett nytt prisläge på bostadsrättsmarknaden i Stor-Stockholm. Däremot har man en bit kvar i anpassning på, framför allt, småhusmarknaden i Stor-Malmö, säger Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB.

I Stockholm har 88 procent av mäklarna bilden av att köpare och säljare nu kommer överens igen - 79 procent när det kommer till hus. I Göteborg bedömer 75 procent av mäklarna samma sak, en siffra som ökar till 79 procent när man tittar på husmarknaden. I Malmö anser 77 procent av mäklarna att köpare och säljare har samma uppfattning om pris, men siffran sjunker till 67 procent när man tittar på småhusmarknaden. Där står alltså säljare och köpare längst ifrån varandra just nu.