Rekordstort utbud för den som vill köpa hus

Många vill sälja huset nu när räntorna stabiliserats, och mäklarna anser att köparna har övertaget på marknaden.

Köparna har för närvarande ett övertag på marknaden, och vårens återhämtning har stannat av. Enligt Mäklarpanelen är Genomsnittet på frågan "För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?" blev 3,54 på en skala från 0 (köparna) till 10 (säljarna).

Det finns dock regionala skillnader, där till exempel Stor-Stockholm upplever ett minskat övertag för köparna medan efterfrågan minskar i Stor-Göteborg och Stor-Malmö.

Marknaden beskrivs som spretig med ett rekordstort utbud, vilket gör det svårt för den som vill sälja eller köpa.

- Det har varit mer positiva vibbar på marknaden under våren med fler affärer och stigande priser. Men det är också en väldigt spretig marknad med ett utbud som är dubbelt så stor som en historiskt sett normal nivå. Vissa bostäder säljs snabbt och dyr medan andra inte blir sålda alls. Jag förstår och det är förvirrande för bostadskonsumenterna och svårt att navigera i, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, som är de som ligger bakom undersökningen Mäklarpanelen.

En majoritet av mäklarna tror att priserna på hus kommer att vara stillastående under resten av 2024, men en stor andel tror också på fortsatt stigande priser.