Bostadsrätt

Köpa bostadsrätt i 12 steg

Bostadsrätter i Malmö.

Bostadsrätter i Malmö. Foto: Ludvig Eskilsson

Vi har sammanställt en lista i 12 steg över vad du behöver ha koll på när du köper bostadsrätt.

Levande ljus och nyinköpta snittblommor. Det är lätt att bli störtförälskad i en ny lägenhet och inte minst under första dejten – visningen. Men kärleken kan göra en blind och få en att glömma att ställa de där nödvändiga frågorna som kräver svar för att relationen ska bli lycklig. Och för att inga obehagliga överraskningar ska dyka upp.

Terese Wallinder
Terese Wallinder
Vi tog hjälp av Terese Wallinder, chef för medlemsrådgivningen på Villaägarnas Riksförbund, för att bena ut vad som krävs för att ditt bostadsköp ska bli lyckat.
 

Innan du bestämmer dig

1. Se över din ekonomi - vad får bostadsrätten kosta?
Ställ dig frågor som: Hur mycket får och vill jag låna? Hur höga kostnader kommer jag att ha för lånet i form av amorteringar och räntor? Hur påverkar en räntehöjning min ekonomi? Sätt ett max pris vad bostadsrätten får kosta. Och glöm inte att förhandla med banken om räntenivå!

2. Se över områdets prisläge 
Det är lättare att bedöma vad som är ett rimligt pris om man har koll på prisläget i det aktuella området. På Svensk mäklarstatistik och Hemnet kan du lätt se hur prisutvecklingen ser ut för olika områden.

3. Tänk på byggnationer
Finns det planer på att bygga eller dra om en större väg i närheten av ditt nya hem? Planerar man att bygga ett tiovåningshus på grannfastigheten? Hos Byggnämnden i kommunen kan du kolla upp hur planerna för ditt område ser ut.

4. Kolla upp föreningen
Ring bostadsrättsföreningens kontaktperson. Fråga vilka renoveringar som är gjorda och vilka som planeras för den närmsta tiden, vad månadsavgiften är och hur den kommer att påverkas av till exempel kommande renoveringar. Glöm inte att läsa årsredovisningar och ta hjälp om du har svårt att tyda dem.

5. Räkna rätt på arean 
Om arean är viktig så missa inte att kontrollmäta den innan köp. Ofta när arean är angiven högre i objektsbeskrivningen än den verkliga arean har det angetts att areauppgiften inte kan garanteras och att köparen själv bör mäta lägenheten om det är viktigt. I sådana fall går det inte att i efterhand kräva säljaren på ersättning.

6. Se vad som faktiskt ingår
Allt ingår inte alltid vid köpet. Kom till exempel ihåg att fråga om uteplatsen utanför lägenheten. 

Ekonomin är såklart en viktig aspekt vid ditt köp. Att du har råd med ditt bostadsköp i dag är en förutsättning, men hur ser det ut i framtiden? 

Se över om du har rätt plånbok för din nya bostad

7. Avgiftshöjningar 
Kolla med föreningen om det finns planerade avgiftshöjningar eller risk för höjningar på grund av att föreningen behöver göra stora renoveringar inom den närmsta tiden.

8. Ränta
Hur kommer räntehöjningar att påverka din ekonomi?

9. Inre underhåll
Det är bostadsrättsinnehavaren som står för det inre innehållet av lägenheten. Undersök om badrummet eller köket kommer att behöva renoveras snart samt hur skicket på vitvarorna är.

10. Bostadspriserna
Under många år har vi vant oss vid att priserna stiger löpande, men det finns inte någon garant för att det kommer att se ut så i framtiden. 

Du vet själv vad du söker efter och hur din drömlägenhet ska se ut. Men glöm inte att titta bortom den öppna spisen och de höga fönstren – det är du som köpare som har undersökningsplikt.

Undersök för att slippa överraskningar

11. Köplagen - undersöka bostadsrätten innan köp
Som köpare av en bostadsrätt har du undersökningsplikt. Det innebär att om du har blivit uppmanad av säljaren att undersöka lägenheten kan du inte i efterhand kräva ersättning för fel du borde ha upptäckt. Det är vanligt att man i köpekontraktet skriver in att ”säljaren har uppmanat köparen att undersöka lägenheten”. Har du inte undersökt eller haft möjlighet att undersöka bör du inte underteckna detta. Kritiska områden att undersöka är badrum då fel här oftast är väldigt kostsamma att åtgärda.

12. Ta tid till att granska kontraktet 
Om du vill kan du be att få förslag på kontraktet skickat till dig innan det är dags för kontraktsskrivning. Då hinner du läsa igenom och även kontakta en sakkunnig om något verkar konstigt.