Ekonomi

Kommande amorteringskrav påverkar bostadsmarknaden

Amorteringskravet eldar på husmarknaden och slöar ner fritidshusmarknaden.

Rapporterna om det kommande amorteringskravets påverkan på bostadsmarknaden fortsätter strömma in. Just nu uppger Fastighetsbyrån att det är högtryck på bostadsmarknaden, medan fritidshusmarknaden spås ligga oförändrad det närmaste halvåret istället för att ta fart så som den brukar kring påsk.

- Många väljer eller tvingas, på grund av prisuppgångar och tuffare finansieringskrav, lägga mer pengar på sitt permanentboende. Då blir det färre som har pengar över till att köpa fritidshus. Den trenden kommer sannolikt bestå även framöver och göra att priserna inte kommer att stiga kraftigt, säger Lars-Erik Nykvist som är vd för Fastighetsbyrån.

De senaste 12 månaderna visar Mäklarstatistik en 5-procentig uppgång för fritidshuspriserna.

Däremot ger det väntande amorteringskravet ett ökat tryck på bostadsmarknaden just nu. Mäklarna ser en stark efterfrågan och tydlig fördel för säljarna.

- Flera olika faktorer bidrar till den starka efterfrågan. Låg ränta och bostadsbrist är två fundamentala orsaker. Införandet av amorteringskrav bidrar också. Många vill passa på att genomföra sin bostadsaffär innan de nya reglerna träder i kraft, vilket sannolikt är första augusti. Det leder till stark efterfrågan, högt tempo och stigande priser, säger Lars-Erik Nykvist.

Strax över hälften av de tillfrågade mäklarna i undersökningen uppger att de tror att efterfrågan kommer att sjunka efter införandet, endast 2 procent tror på motsatt förhållande. Rapporten visar även att hela 82 procent av mäklarna tror att amorteringskravet kommer att ställa till problem för förstagångsköpare.