Ekonomi

IMF vill fasa ut ränteavdrag nu

IMF anser att tiden är inne för att fasa ut ränteavdrag på bolån.

IMFs högkvarter i Washington D.C.

IMFs högkvarter i Washington D.C. Foto: WIkipedia

Det har länge varit tal om sänkta ränteavdrag från olika håll, och nu bekräftar Internationella Valutafonden IMF att de ställer sig bakom resonemanget och att tiden för att genomföra förändringen är nu. Trots god ekonomi i Sverige idag, gör husållens skuldsättning att de anser att ränteavdragen dessutom bör fasas ut helt.

- Sveriges ekonomi presterar bra. Men bostadspriserna och hushållens skuldsättning ligger högt och fortsätter att stiga, och arbetslösheten är hög inom vissa grupper, skriver IMF i en rapport.

Att det just nu är ett idealiskt läge för utfasningen beror, enligt IMF, på den robusta efterfrågan. Skuldfinansierat ägarskap uppges idag vara mer eftertraktat och fördelaktigt än hyresrättsbostad på grund av dagens finanspolitiska miljö.

- En rad europeiska länder har fasat ut, eller håller på att fasa ur, ränteavdrag. Låg ränta och en robust efterfrågan på bostadsmarknaden gör det här till en ideal tidpunkt att fasa ut avdraget på ett finanspolitiskt neutralt sätt, konstaterar IMF.