Huset klarade lågorna med 20 meters marginal

Nära att bli hemlösa, men turen var på deras sida.

Hittills har räddningstjänsten räknat ihop att totalt 25 byggnader brunnit ner i den förödande branden i Västmanland, varav ett tiotal boningshus.

Några som haft turen på sin sida är dock familjen Lindström. De evakuerade sitt hus via båt då en granne ringde och sade att lågorna kom allt närmare deras hem. En vecka senare har de besökt huset som fortfarande står kvar. När branden var bara 20 meter från huset vände den och fortsatte i en annan riktning.

– Vi är överlyckliga över att det klarat sig. Hoppet är ju det sista som överger oss, säger Lars Peder Lindström till Expressen.

Familjen har byggt huset själva och kände därför en stor lättnad när de såg att all tid och allt arbete de lagt ner fanns kvar.

Flera tidningar har tidigare skrivit att det förekommit plundring av hus i eldhärjade områden samt att det ska ha rört sig en pyroman där. Men dessa påståenden tillbakavisades igår. Polisen ska ha koll runt avspärrningarna och meddelar att de inte noterat någon ökning av den typen av brott.

Än så länge ges inga besked om när drabbade familjer kan flytta tillbaka till sina hus igen. Att vistas i området uppges vara förenat med livsfara.