Juridik

Högsta domstolen har kommit fram till ett beslut

Jan Ivarsson, en av husägarna, framför sin putsfasad.

Jan Ivarsson, en av husägarna, framför sin putsfasad.

Idag föll domen i en av byggbranschens värsta skandaler i modern tid.

Högsta domstolen har nu meddelat sitt domslut i det som kallats den största byggskandalen i modern tid, nämligen den gällande enstegstätad putsfasad. Domslutet säger att användningen av den enstegstätade putsfasaden innebär att entreprenaden är felaktig.

– Jag är mycket nöjd, givetvis. Men detta är bara en delseger, säger Jan Ivarsson, en av de drabbade husägarna, till TT 

Domslutet: "Högsta domstolen förklarar att fel föreligger i entreprenaden genom att Myresjöhus har använt sig av en konstruktion med putsad, enstegstätad fasad. Med utgångspunkt i hovrättens bedömning beträffande förekomsten av fuktskador och högt fuktinnehåll meddelar Högsta domstolen prövningstillstånd avseende dels frågan om Myresjöhus ansvar är begränsat i enlighet med ABS 95 kap. 5 § 7, dels frågan om överlåtelseförbudet i entreprenadavtalen är bindande för andrahandsköparna. Frågan om prövningstillstånd förande målet i övrigt ska vara fortsatt vilande."

- Efter Högsta domstolens ställningstagande i felfrågan kvarstår bland annat frågan om entreprenörens felansvar är begränsat på grund av en avtalsklausul om att ansvaret efter garantitidens utgång endast täcker väsentliga fel som orsakats av vårdslöshet, skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

Cirka 70 procent av de hus som byggdes med enstegstätad putsfasad har fuktproblematik. Frågan i rätten har handlat om vem som ska stå för kostnaden. Är det entreprenören eller husägaren? 

De 34 husägarna i Svedala, Skåne, har stridit länge mot Myresjöhus. Tidigare har tingsrätten gett husägarna rätt. Men 2013 ändrade hovrätten domen till hustillverkarens fördel med argumentet att de använt en för tiden vanlig konstruktion.

10 februari i år inleddes slutligen huvudförhandlingarna i Högsta domstolen. Husägarna, nu med Konsumentombudsmannen i spetsen, höll tummarna för att de äntligen skulle få skadestånd som täcker kostnaderna för åtgärdandet av fukt, mögel samt ny, fungerande fasadkonstruktion.

Dagens beslut från Högsta domstolen väntas ge stort eko i byggbranschen och bland de tiotusentals husägare som har den här fasadtypen med tillhörande fukt- och mögelproblematik.

Läs mer