Ekonomi

Här har värdet på fritidshus ökat mest

Här har värdet på fritidshus ökat mest

Äger du ett fritidshus och funderar på värdeökningen?

Norrbotten ligger i topp när Svensk Mäklarstatistik plockar fram siffror över hur prisutvecklingen för fritidshus sett ut i landets olika län de senaste fem åren. Priserna i Norrbotten har stigit med hela 40 procent, vilket kan jämföras med 18 procent som är prisökningen för fritidshus i Sverige generellt sett.

Endast 1 av Sveriges 21 län visar på sjunkande priser, och det är Kronoberg som haft en minskning på 1 procent på 5 års tid. Länet hamnar därmed i botten av listan. Strax ovanför hittar du Södermanland, Västernorrland, Blekinge och Dalarna med mellan 6-13 procent prisökning.

Topp 5 är som följer:

Norrbotten, 40 procent

Västerbotten, 34 procent

Kalmar, 26 procent

Halland, 24 procent

Örebro, 24 procent

- Det som efterfrågas mest är stugor med relativt hög standard och närhet till havet är ju alltid ett plus. Där det är året-runt-standard med värme, vatten och avlopp är det ju även vanligt att köparna vill använda huset som permanentboende. Det är också en av anledningarna att priserna stiger, säger Emeli Sand, mäklare på Fastighetsbyrån i Norrtälje.

Tittar vi på kommunnivå har fritidshuspriserna ökat mest i Mönsterås, där ligger de +141 procent. 

Funderar du över hur prisutvecklingen för fritidshus ser ut i den kommun där du har ditt fritidshus hittar du ett dokument med samtliga kommuner redovisade här.