Ekonomi

Gryningsräder mot bygghandeln

Misstänkt prissamarbete gör att Konkurrensverket och Kronofogden går ut hårt mot de stora bygghandelskedjorna.

Hornbach är en av de misstänkta deltagarna i kartellen.

Hornbach är en av de misstänkta deltagarna i kartellen. Foto: Hitta.se

Konkurrensverket misstänker att det förekommit en kartell mellan Ifö, Hornbach, K-Rauta och Bauhaus med syfte att driva upp slutkundpriserna på handfat, badkar och toalettstolar.

De konstaterar att: ”Ifö i direkta kontakter med återförsäljare av företagets produkter uppmanar dem att höja priset till en viss angiven nivå för att koordinera en gemensam prissättning hos återförsäljarna”

Men utredningen har, enligt en anonym källa som TT talat med, kört fast och därför har myndigheten tillsammans med Kronofogden utfört gryningsräder mot företagen.

Totalt ska 40 personer ha besökt företagen under gryningsräderna.

– Vi har kopierat dokument och går igenom hårddiskar. De senare måste vi analysera på plats eftersom företagen inte tillåter oss att ta med kopior, säger källan.

Kartellen misstänks ha pågått i flera år, men Konkurrensverket fick nys om den först förra året efter att en återförsäljare slagit larm om otillåtna minimipriser. Myndigheten begärde då ut dokument, mötesprotokoll med mera från ett 40-tal marknadsaktörer. Den information de fick ut stämde dock inte med det som vissa återförsäljare sade, exempelvis ska de ha fått ut e-postkorrespondens från Ifö som Bauhaus å andra sidan sade inte existerade. Med hjälp av gryningsräderna hoppas de hitta information som kan fylla i de luckor som existerar i utredningen.

Om det visar sig att det funnits en kartell riskerar företagen både konkurrensskadeavgifter och näringsförbud. Enligt Konkurrensverket är det dock för tidigt att utala sig om huruvida fallet går vidare till domstol eller ej.

- Nu ska vi analysera och sammanställa det kopierade materialet först, säger Per Karlsson, chefjurist hos Konkurrensverket, till tidningen Byggaren.

Han säger också att de ser mycket allvarligt på situationen, och att om det är tal om en prissamordning så är det en allvarlig överträdelse.