Ekonomi

Första kritiken mot lagförslag om nya verktyg för Finansinspektionen

Finansinspektionen har släppt en rapport där de ser möjligheten att styra hushållens bindningstid som ett verktyg mot skuldsättningen.

Finansinspektionen har släppt en rapport där de ser möjligheten att styra hushållens bindningstid som ett verktyg mot skuldsättningen. Bild: Finansinspektionen.

LO kritiserar lagförslag om fler verktyg till Finansinspektionen för att reglera hushållens växande skuldsättning.

Ett lagförslag där Finansinspektionen föreslås få en rad nya verktyg för att bromsa hushållens ökande skuldsättning har skickats ut på remiss. Bland annat föreslås de få möjlighet att besluta hur mycket ett visst hushåll får låna, och hur stor andel av räntan som måste vara bunden. Förhoppningen från statligt håll är att myndigheten ska kunna använda dessa verktyg redan under nästa år. Men nu har kritiken mot förslaget börjat trilla in.

LO anser att man startar i fel ände. De säger att ränteavdrag och skatter borde vara det första man ser över. Deras bild är att de förslag som ingår i lagförslaget slår år fel håll, nämligen mot de som har det svårast ekonomiskt.

– Det är fortsatt inriktningen att reglera möjligheten till lån i stället för att reglera incitamenten att låna. Det betyder att den som inte har med sig en slant, från föräldrar med pengar, måste låna mer och blir mer begränsad. Vi vill se stimulanser att bygga mer och en översyn av skatter, säger LO:s ekonom Torbjörn Hållö till Sveriges Radio.

Han säger också att han tror att de här förslagen går före skattejusteringar av politiska skäl.

- Min bild är att politiker generellt, oavsett parti, är lite rädd för en röststark medelklass.