Juridik, Ekonomi

Fick bygglov trots krock med vägbygge

När huset stod färdigbyggt fick de veta att motorvägen ska dras om och att de bor vid det som ska bli en trafikplats för denna.

E22 utanför Gualöv i Skåne.

E22 utanför Gualöv i Skåne. Foto: Wikipedia.

Familjens nybyggda hus ligger precis vid ett rosamarkerat område på en karta hos Trafikverket. Det rosa är en kommande trafikplats tillhörandes nya E22, men när huset byggdes för ett år sedan var det ingen som meddelade familjen att bygget av E22 skulle påverka dem. Beskedet fick de istället på ett samråd när huset redan stod klart.

– På samrådet fick jag höra att jag inte borde ha fått bygglov. Det var som en käftsmäll och jag var chockad efter mötet, säger husägaren Andreas Eriksson till Sydöstran.

Enligt byggnadsnämnden har kommunikationen med Trafikverket under bygglovsprocessen 2014 inte indikerat några nya vägplaner som skulle påverka husbygget. Trafikverket säger samtidigt att om de hade känt till husbygget skulle de ha rekommenderat att bygglovet avslås i avvaktan på den nya vägen. Vem som har gjort fel, eller var kommunikationen brustit, är oklart.

Trafikverket anser dock att påverkan på huset är begränsad. De har erbjudit familjen treglasfönster för att minska bullernivån från den kommande trafiken, något som huset redan har.

Huset har familjen ritat själva och de beskriver det som sitt drömhus. Enligt värderingen är det värt 3 miljoner kronor, men på grund av vägbygget kan de nu inte sälja det och börja om på ny kula.

– Om jag fått se ett yttrande hade jag aldrig byggt huset. Jag har inte fått någon information alls om den nya E22 under bygglovsprocessen och det stör mig. Jag är besviken på Karlskrona kommun. Det bästa vore om de köpte ut oss och rev huset. För jag vågar inte tänka på hur det ser ut när allt är klart. Det finns inget hus som detta och det är tråkigt att ens behöva tänka tanken att riva det, säger Andreas Eriksson.