Fick bygglov trots krock med vägbygge

Uppdaterad 13 februari 2017 09:39 · Publicerad 13 februari 2017 09:36

När huset stod färdigbyggt fick de veta att motorvägen ska dras om och att de bor vid det som ska bli en trafikplats för denna.

Fick bygglov trots krock med vägbygge
E22 utanför Gualöv i Skåne. Foto: Wikipedia.

Familjens nybyggda hus ligger precis vid ett rosamarkerat område på en karta hos Trafikverket. Det rosa är en kommande trafikplats tillhörandes nya E22, men när huset byggdes för ett år sedan var det ingen som meddelade familjen att bygget av E22 skulle påverka dem. Beskedet fick de istället på ett samråd när huset redan stod klart.

– På samrådet fick jag höra att jag inte borde ha fått bygglov. Det var som en käftsmäll och jag var chockad efter mötet, säger husägaren Andreas Eriksson till Sydöstran.

Enligt byggnadsnämnden har kommunikationen med Trafikverket under bygglovsprocessen 2014 inte indikerat några nya vägplaner som skulle påverka husbygget. Trafikverket säger samtidigt att om de hade känt till husbygget skulle de ha rekommenderat att bygglovet avslås i avvaktan på den nya vägen. Vem som har gjort fel, eller var kommunikationen brustit, är oklart.

Trafikverket anser dock att påverkan på huset är begränsad. De har erbjudit familjen treglasfönster för att minska bullernivån från den kommande trafiken, något som huset redan har.

Huset har familjen ritat själva och de beskriver det som sitt drömhus. Enligt värderingen är det värt 3 miljoner kronor, men på grund av vägbygget kan de nu inte sälja det och börja om på ny kula.

– Om jag fått se ett yttrande hade jag aldrig byggt huset. Jag har inte fått någon information alls om den nya E22 under bygglovsprocessen och det stör mig. Jag är besviken på Karlskrona kommun. Det bästa vore om de köpte ut oss och rev huset. För jag vågar inte tänka på hur det ser ut när allt är klart. Det finns inget hus som detta och det är tråkigt att ens behöva tänka tanken att riva det, säger Andreas Eriksson.

Elina Blom Westergren
red@byggahus.se

Mest gillat

F
2017-02-13

Senaste

2017-02-14
2017-02-14
R
Totalvikten är i sig inga problem transportmässigt, förutom kostnaderna, men plattan klarar som sagt inte sin egen tyngd utan att ha tillräckligt stöd överallt.. Men låt oss säga att man skulle göra som du säger, då står du med en platta som har isoleringen förstörd på varje meter. Utöver att det blir oisolerat där balkarna har varit så har plattan ingen bärighet på dessa punkter när den väl är på plats. Sen kan jag presentera ett annat problem och det är alla rör för vatten och avlopp. Dessa måste bilas upp och göras nya eftersom man inte kan koppla på dom på dom nya rören annars. Det är inte ogörligt men det måste göras hur man än vrider och vänder på saken och det kostar det också. Och i och med att man har bilat upp för rören till toalettstol och golvavlopp så har man ju brutit tätskiktet och då åker man ju på att göra om det, inklusive eventuell klinker/kakel helt och hållet. Dock åker man ju på nya tätskikt även om man flyttar huset till en ny grund. I och för sig kanske badrummet är gammalt och man vill renovera i vilket fall som helst men kostnaden finns ju där ändå. Frågan är bara om kostnaden beror på flytten eller på att badrummet behöver renoveras. El, fiber och tele är enklare. I bästa fall ligger dom i kabelslang och gör dom inte det så kapar man bara och drar nya utanpå grunden men nåt måste man göra. Eventuella slangar för berg/jordvärme kan också vara fastgjutna men även dessa kan man också kapa och lägga utanpå. Det blir dock inte lika snyggt som att ha dom under grunden. Det KAN alltså gå att flytta en hel platta men min bestämda åsikt är att det inte lönar sig. Det ska ses i skenet av att jag gör husgrunder och är väl medveten om dom problem man står inför här. Det är bättre att göra en ny och låta gamla plattan ligga kvar och sen riva den i efterhand. Det kommer DEFINITIVT att resultera i en bättre grund än en gammal, flyttskadad platta med uppbilade golv i alla våtutrymmen och kök. Det finns en fördel att flytta hus inklusive platta och det är att man inte behöver riva nederkant på väggar invändigt för att lossa på syllen. Det ska man dock inte vara alltför säker på ändå med tanke på risken att grunden skadas under flytten och då är rivna underkanter på innerväggarna ett litet problem. Skulle nån fråga mig om att flytta ett hus inkl platta så skulle jag lösa frågan genom att ge kunden ett så pass mycket högre pris på "komplett" flytt att det är bättre att bara lägga på lite till så har man en helt ny platta att ställa kåken på. På det sättet slipper jag riskera framtida reklamationer pga problem med en tveksam lösning.
2017-02-14
U
2017-02-14
2017-02-14