Ekonomi

Energisnålt allt viktigare prioritering för husägare

Energisnålt allt viktigare prioritering för husägare

En undersökning visar att självförsörjning av el rankas högre än att bo vid vattnet.

Att som husägare ha möjlighet att producera sin egen el blir en allt viktigare fråga bland hushållen, detta visar en undersökning som analysföretaget United Minds genomfört å NCC:s räkning.

1 066 personer fick svara på frågor om sina prioriteringar när det kommer till boendet. Resultatet visar att självförsörjning av energi, med till exempel solceller och solfångare, vid nytt boende anses viktigare än att exempelvis ha ett gym eller bo vid vattnet.

Hela 43 procent vill kunna producera sin egen el, endast parkering hamnar på ett lika högt procenttal.

– Resultatet förändrar den vanliga uppfattningen att svensken bara styrs av pris och läge vid sitt val av bostad. Vi och resten av branschen behöver skynda på vårt arbete med att få fram riktigt energieffektiva och miljöanpassade hus i vår standardproduktion är, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC.

Undersökningens resultat visar också att majoriteten tycker att energieffektivitet är viktigare än en vacker utsikt, och att vi vill bo i hållbart byggda bostäder. Bra planlösning, ett lugnt läge och minimal risk för fuktskador är andra delar som prioriteras.