Ekonomi

Dubbla effekter av amorteringskravet

Få vill sälja sin bostad.

Få vill sälja sin bostad. Foto: Gimmok.

Huspriserna ökar och utbudet minskar ytterligare.

Huspriserna ökade med två procent senaste månaden enligt färska siffror från Mäklarstatistik. Ökningen ligger på samma nivå sett till senaste tremånadersperioden, och på tio procent på årsbasis.

Flera experter har uttalat sig kring att priserna fortsätter att stiga trots införandet av amorteringskravet. Men Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån, tycker inte att det är något att oroa sig för - i alla fall inte ännu.

- Man kan se att amorteringskravet har fått dubbla effekter. Efterfrågan har minskat något och den kraftiga prisökningen har stannat av. Samtidigt har utbudet blivit mindre vilket leder till att priserna fortsätter att stiga långsamt. På vissa begränsade marknader verkar en del bostadsägare ha fått upp ögonen för de nya uppskovsreglerna för reavinstskatt. Förhoppningsvis kan det leda till fler vill byta bostad framöver.

Hemnet bekräftar bilden av att det redan skrala utbudet minskat ytterligare.

- Under februari minskade antalet nya villor och bostadsrätter som kom ut på den svenska marknaden med två procent jämfört med samma period förra året. I Stockholms län var minskningen större med en nedgång på sju procent för villor och bostadsrätter, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Snittpriset för ett hus i Sverige ligger nu på 3,2 miljoner kronor.

Även fritidshuspriserna ökar. De har under det senaste året stigit med nio procent, samtidigt som priserna på bostadsrätter stigit åtta procent under samma period.