Dom: Läkaren som fick lyxhus av äldre dam får behålla det

Huset ligger i Kalmar.

Huset ligger i Kalmar. Grafik: Google Maps.

Den läkare som fått pengar och ett lyxhus av en 89-årig kvinna får behålla huset men måste betala tillbaka pengarna.

Idag står det klart att den läkare som fick ett lyxhus och 1,5 miljoner kronor av en 89-årig dam får behålla huset. Läkaren har tidigare varit anklagad för att ha lurat av kvinnan huset och pengarna. Kvinnans släktingar och gode man är de som stämt honom. Men utfallet i rätten blev motsatsen till vad de hade hoppats på.

- När vi har gått igenom bevisningen i målet, kan vi inte se annat än att damen gav bort sitt hus av fri vilja och vid sunt förstånd, säger rättens ordförande rådmannen Anders Samuelson.

Läkaren ska ha bott i huset tillsammans med damen under ett par år. De träffades utanför hennes hus i samband med att läkaren stod och beundrade det. De ska ha haft ett gemensamt intresse för byggnadsvård och efter en tids vänskap flyttade läkaren in och tog hand om kvinnan.

Kvinnan ska bland annat ha gett bort sina besparingar på 1,2 miljoner kronor. Utöver huset ska hon även ha testamenterat honom pengar som skulle gå till underhåll av det och betalning till husets hushållerskor.

Rätten beslutar nu att läkaren får behålla huset som är värt 15 miljoner kronor. Däremot ska han betala tillbaka 1,5 miljoner kronor, detta eftersom han inte lyckats bevisa att han fått pengarna som en gåva.