Ekonomi

Blir det bättre om du flyttar?

Nybyggt hus på Öland.

Nybyggt hus på Öland. Foto: Marlén Eskilsson

Bostadsannonserna säljer drömmar och det är lätt att tro att lyckan finns i ett nytt hus. Men stämmer det?

En familj ska äntligen flytta. De har redan betalat handpenning på en nybyggd villa med dubbel takhöjd i vardagsrummet och en professionell stylist som mäklaren rekommenderat kommer med två assistenter för att höja värdet på deras gamla hus.

Familjen får order att rensa överallt. Möbler byts ut, kylen fylls med champagne och det märkligaste av allt: i den tömda tamburen står nu fyra par gummistövlar av märket Hunter på rad. 

Jonas Lindmark
Jonas Lindmark

Fredrik Lindström berättar om familjen i sista novellen i ”När börjar det riktiga livet?” och fick mig att gapskratta flera gånger. Slutet är oväntat men tänkvärt, och ställer frågan på sin spets: Varför vill vi flytta?

De flesta som läser bostadsannonser tänker nog ibland något i stil med ”Hade jag bara råd, skulle det vara fantastiskt att bo där… eller Där!” Men stämmer det, blir vi lyckligare av en större bostad eller ett bättre läge?

Rent praktiska skillnader spelar förstås roll. Om familjen är trångbodd eller har väldigt lång resväg till skola och jobb, då finns en tydlig och bestående vinst med ett bättre boende. Fast det kan finnas andra nackdelar med att flytta, så resultatet totalt sett är ändå inte helt självklart.

Forskning om lycka visar att vi tillfälligt känner oss mer nöjda efter förändringar till det bättre. Men effekten håller sällan ens ett år, sedan har vi blivit hemmablinda.

Nobelpristagaren Daniel Kahneman beskriver detta i sin bok ”Tänka, snabbt och långsamt” och ger som exempel en undersökning hans team gjort. Utgångspunkten är att oavsett i vilken delstat de själva bor i, så tror människor att de som bor i Kalifornien är lyckligare än de som bor i Michigan och Ohio (där klimatet är sämre). Men när forskarna sedan frågar hur nöjda samma människor är med sitt eget liv, så finns ingen skillnad mellan de tre delstaterna. Den enda avvikelsen är att människor som nyligen flyttat till Kalifornien i snitt är lyckligare.

För de flesta människor skulle det bli orimligt dyrt att flytta varje eller vartannat år, bara för att tillfälligt må bättre. Åtminstone finns det rimligen för det mesta andra sätt att få mer för pengarna, genom att göra andra förändringar som inte är lika dyra. Fast visst är förändringar något som piggar upp och gör livet mer spännande och intressant.

Men hur mycket förändring vi behöver är olika. Jag minns ett tips att de tre viktigaste delarna i livet är partner, bostad och jobb samt att det är lagom att byta en av dessa tre vartannat år. Själv har jag inte följt tipset (har haft alla tre mer än tio år) och tycker att det händer tillräckligt ändå. För mig räcker det att åka iväg på semester ett par veckor ibland, så blir jag väldigt glad av att komma hem.