Drottningens bygge har stått tomt i flera år

Det nya överklagade förslaget på hur SilviaBo ska se ut.

Det nya överklagade förslaget på hur SilviaBo ska se ut. Illustration: Murman/Boklok.

Drottningen talar ut om grannfejden rörande boendeprojektet på Ekerö.

För tre år sedan byggdes bostäder med målet att dementa ska kunna fortsätta leva tillsammans med sin partner ett par år till men samtidigt ha nära till vård, ett projekt som Drottning Silvia stod bakom och som var privat finansierat av Ingvar Kamprad. Men bostadsbygget ledde till en grannfejd som än idag inte är löst. Grannarna och rättsväsendet menar på att bygget inte passar ihop med övriga hus i området. Bygglovet upphävdes och byggnaderna utgjorde därmed svartbyggen.

Tidigare har drottning Silvia varit sparsam med kommentarer kring situationen. Men i samband med en intervju med stiftelsen Alzheimer Life säger drottningen att hon tror att grannarnas överklagan kan bero på fördomar mot dementa.

– Jag har ofta tänkt på det. Jag vågar inte fråga därför jag är rädd att det är så. Och det tycker jag är väldigt smärtsamt, jag tycker det är väldigt grymt egentligen. Det är sex lägenheter, vi har byggt det på ett sätt så att ett par kan leva längre tillsammans och få stöd. Med Silviahemmet alldeles intill, så den ena kan gå på dagterapi, den andra skulle kunna gå till sin arbetsplats, vetande att partern mår bra och är omhändertagen. Att man kunde ge dem några år tillsammans, säger drottning Silvia.

Bygget har även lett till rabalder inom Ekerö kommun, där den tidigare ordföranden för byggnadsnämnden, Lennart Nilsson, sagt att högt uppsatta personer inom kommunen utövat påtryckningar för att de skulle godkänna bygglovet från början. Dessa personer har i sin tur sagt att Lennart Nilsson ljuger. Nilsson fick lämna sin post i början av 2017.

Husen har vid det här laget ritats om men även dessa handlingar har i sin tur överklagats.