Checklista - dags att stänga sommarstugan

Se till att du har prickat av alla viktiga punkter när du stänger fritidshuset.

Ett fritidshus i Blekinge i oktober, då det är dags att stänga ner inför vintern.

Ett fritidshus i Blekinge i oktober, då det är dags att stänga ner inför vintern. Foto: Marlén Eskilsson

Nu börjar det bli dags för många att stänga sommarstugan och förbereda den inför ännu en kylig säsong. Det som är viktigt att tänka på är säkerhet och skadeförebyggande åtgärder.

En skada som kan bli kostsam är om vattenrör och kopplingar fryser sönder med vatten ståendes i dem. På våren när temperaturen går från minus till plusgrader är det då stor risk för vattenskador.

Att lämna värdesaker i stugan är också förknippat med risk. Många fritidshus är idag betydligt mer bekvämt utrustade än vad de var förr, med allt från verktyg och trädgårdsmaskiner till TV-apparater och annan hemelektronik. Tänk på att gömma undan värdesakerna, eller ta med dem hem till din permanentbostad.

Här nedan följer en checklista med tips inför stängningen:

Töm skafferiet

Se till att ditt hem inte lockar skadedjur genom att ta med dig matvaror hem, och städa bort smulor och annat ur skåp och skafferiet.

Stäng av vattnet

Genom att stänga av huvudkranen och tappa ut vattnet ur ledningarna minskar du risken för vattenskador. Vissa försäkringsbolag rekommenderar även att du tömmer toaletten och golvbrunnar på vatten och häller i lite rödsprit för att eventuellt kvarvarande vatten inte ska kunna frysa. Blanda 1 del vatten, 1 del rödsprit så klarar det ner till 28 minusgrader. Töm även eventuell varmvattenberedare.

Underhållsvärme

Ha gärna på lite värme också så att det är mindre risk för att rör och liknande fryser. På så vis skyddar du även dina elektriska prylar.

– En luftvärmepump är en bra investering inför kommande vintrar. Den brukar betala av sig på fyra-fem år och du kan reglera värmen på distans. Blir det oväder med vind och minusgrader kan du höja värmen och på så sätt ge bättre skydd för vattenledningarna. Det kan vara ett bra alternativ att satsa på under sommaren i stället för en ny altan, säger Peter Bratt, skadespecialist på Länsförsäkringar.

Men ha inte detta som enda skydd mot frysskador. Om åskan går är det risk att elen dör och då kan du bara förlita dig på dina andra förebyggande åtgärder.

Om huset är oisolerat rekommenderar försäkringsbolagen att du stänger av värmen helt istället.

Skydda mot oväder

Regn och rusk kan göra mycket skada på ett hus, likaså stora mängder snö. Se därför till att huset är rustat för att stå emot sämre väderlek. Exempelvis är det viktigt att rensa hängrännorna. Har du en tomt där vatten gärna samlas nära huset kan du koppla på slangar på stuprören, de leder då bort vattnet till en mer lämplig plats. Du kan även behöva täcka över skorstenen.

Ventilation

Se till att du har god ventilation i huset. Öppna ventilerna.

Stäng och lås fönster och dörrar

Viktigast av allt är förstås att du har stängt och låst alla fönster och dörrar, så även källarluckor och liknande.

Dra ur kontakter

Dra ur allt som är inkopplat i vägguttagen så att de inte riskerar skadas i åskoväder eller liknande.

Häng undan tyg

Kuddar, täcken, filtar och liknande förvandlas gärna till rått- och musbon när det är kallt ute. Är du rädd om dem tar du med dem till din permanentbostad. Vill du hellre förvara dem i fritidshuset är det bra att exempelvis hänga upp dem för att försvåra för skadedjuren.