Fönster, Värme

Byta tätningslister på fönster och dörrar - så gör du

Genom att byta ut tätningslisterna i dina fönster och dörrar minskar du energiförluster och slipper drag. Här går vi igenom vilken list som passar till vad och hur du gör för att byta ut tätningslisterna.

Välj rätt tätningslist

E-list, P-list eller O-list?

Listerna kallas E-, P- och O-lister. De har en form som motsvarar bokstaven i namnet. Det som skiljer dem åt i funktion är hur de tätar och hur stora glipor de får plats mellan. E-lister passar vanligtvis glipor som är mellan 1-3,5 mm medan P-lister passar större glipor på 2-5 mm.

O-lister är mer elastiska eftersom de är gjorda av silikon istället för EPDM-gummi och passar glipor mellan 1-7 mm. För att få reda på hur stor glipa du har mellan fönsterbåge och fönsterkarm kan du använda häftmassa eller ett tuggummi och sedan stänga fönstret. Efter att det pressats ihop är det bara att mäta tuggummit och se vilken list som passar för dina fönster.

E-list och P-list
En vit E-list och en brun P-list gjorda av EPDM-gummi. Foto: Ludvig Eskilsson

Silikon eller EPDM-cellgummi?

Tätningslisterna vi talar om här är antingen gjorda av silikon eller EPDM-gummi. Fördelen med O-lister i silikon är att de är väldigt elastiska och passar en större variation av glipor. Silikonlister har också fördelen att färg inte fastnar på dem, vilket betyder att du kan måla fönstren utan att behöva byta lister. Om du skulle råka måla på silikonlisten kommer färgen att ramla av efter att den torkat. En nackdel med silikonlister är att de inte har lika bra rivhållfasthet som lister i EPDM-gummi.

En O-list.
En O-list (eller omega-list) som passar glipor mellan 1 och 7 mm. Foto: Ludvig Eskilsson

E-lister och P-lister är vanligtvis gjorda av EPDM-gummi, som är ett mycket vädertåligt och hållbart material. EPDM har dessutom bra rivhållfasthet och är lätt att forma och böja. Vi använder oss av självhäftande E-lister i guiden nedan eftersom att de är mest lämpliga i form och tjocklek för fönstren vi tätar. Man använder sig av samma metod för att sätta lister på fönster och dörrar.

Hur man byter ut tätningslister

1. Ta bort de gamla tätningslisterna.

Tar bort gamla tätninglister
Ofta går listerna att dra av men man kan behöva skrapa bort dem om de är riktigt gamla. Foto: Ludvig Eskilsson

2. Rengör fönsterkarmen och avlägsna gammalt lim med hjälp av oljefri aceton.

Rengör med aceton
Vi hällde aceton på en disktrasa. Foto: Ludvig Eskilsson

3. Mät glipan mellan fönsterbåge och fönsterkarm genom att pressa ihop antingen häftmassa eller ett tuggummi mellan bågen och karmen.

Tuggummi och tumstock
Vi hade ingen häftmassa hemma så vi trycke ihop och mätte ett tuggimmi. Foto: Ludvig Eskilsson

4. Köp en lämplig list med rätt tjocklek. Om listen är för tjock kan fönstret vara svårt att stänga och om den är för tunn tätar den inte.

E-list
E-listen vi använde passar bra för mindre glipor. Foto: Ludvig Eskilsson

5. Om du ska täta runt många likadana fönster kan det vara bra att mäta insidan och klippa lister i rätt längd för att spara tid. Kom ihåg att ta med någon centimeter extra ifall att fönstren varierar något i storlek.

Klipper en tätningslist
Om man klipper upp många lister på en gång blir det mer svinn men man sparar tid. Foto: Ludvig Eskilsson

6. Ta bort remsan som täcker limmet och sätt tätningslisterna på insidan av fönsterkarmen. På sidan där gångjärnen sitter ska listerna placeras så att de pekar inåt längst glaset. På resten av karmen ska de sitta så att de pekar utåt, bort från huset. 

Sätter tätningslister längs gångjärnen
Alla lister ska sitta så att de pekar utåt, iväg från huset, förutom listerna vid gångjärnen. Foto: Ludvig Eskilsson

Det går att fästa listerna med limpistol och häftpistol, men då skadar man fönsterkarmen. Vi rekommenderar därför självhäftande lister. De är både lättare att använda och gör mindre skada på dina fönster.

Läs också

Byta fönster eller renovera de gamla?