Målning

Måla fönster

Fönster är en känslig byggnadskonstruktion, men om du underhåller dina träfönster kan de hålla i princip hur länge som helst. Färgen både skyddar och ger lyster åt husets ögon.

Måla fönster

Foto: Medlemmen jonmo

Fönstermålning är både inomhusmålning och utomhusmålning vilket ger lite olika förutsättningar. Enklast kan man säga att det som syns inifrån när fönstret är stängt kan målas med vanlig snickerifärg för innebruk. Resten av fönsterbåge och karm, dvs det som inte syns alls när fönstret är stängt och det som syns utifrån ska målas med en färg avsedd för utebruk. 

Bland konventionella färger använder man ofta en färg som kallas just fönsterfärg eller ibland dörr- och fönsterfärg. Inom byggnadsvården väljer man ofta den traditionella linoljefärgen till alltihop.

När ska du måla?

Undvik alltid att måla i direkt solljus. En mulen dag utan regnrisk är en bra dag att måla fönster på utsidan. Om det inte går kan man alltid skärma av med en presenning som solskydd. 

Fönsterbågarna kan målas på plats om man kan nå dem från marken eller en ställning. Annars hakar man av bågarna och målar dem separat. En fördel med det är att man kan täcka för det öppna fönstret och ta god tid på sig att restaurera en fönsterbåge om det behövs.

Lösa innerbågar

På riktigt gamla hus med originalfönstren kvar kan innerbågarna vara lösa för att ställa undan på sommaren. Dessa fönster är rätt skötta och underhållna utmärkta ur både hållbarhets- och energisynpunkt om de tätas rätt och därför värda att vårda. De är också enkla att underhålla eftersom man kan arbeta med innerbåge och ytterbåge var för sig.

Originalfönster målas i olika färg
Foto: Medlemmen bakterie

Kopplade bågar

Lite modernare fönster har kopplade bågar som sitter ihop med gångjärn. Dessa är enklast att måla om de sitter på plats eftersom man då kan vika upp dem och måla alla sidor på en gång. Måste du lyfta ur sådana fönster för att måla dem är ett knep att skruva upp ett par gångjärn på en stadig ställning eller en uthusknut och hänga fönstret på medan du målar.

För att inte kleta färg på bågarnas låsbeslag kan du täcka dem med vaselin vid målningen.

Glaskassetter

Ännu modernare fönster har två- eller treglaskassett och alltså en karm med bara två sidor att måla. Behändigt både vid fönstertvätt och målning. 

Gamla fönsterbågar
Foto: Medlemmen art-deco

Syna av fönstret

Syna hela fönstret för att uppskatta arbetet. Även om karm och fönsterbågar ser illa åtgångna ut med flagad färg och gråträ går det i regel att få fason på fönstret. 

Ta bort gamla tätningslister. På gamla kulturfönster skruvar man bort hörnbeslagen och slipar av rost och färg från dem. Grundmåla hörnbeslagen med rostskyddsfärg och låt dem torka.

Tvätta med fasadtvätt

Tvätta av karm och fönsterbåge med fasadtvätt. Finns mögel eller svampangrepp tvättar du med ett alg- och mögelmedel enligt tillverkarens anvisning. 

Skrapa karm och båge
Foto: Medlemmen bakterie

Skrapa och slipa

Skrapa och slipa karm och båge. Om någon del är riktigt skadad är det bra att byta ut virket där. Kan du inte själv så är det värt att låta en snickare göra det. Slipa av alla ytor och borsta bort allt damm. 

Använd inte värmepistol när du skrapar fönster. Det är risk för att glasen spricker. Ta bort sprucket fönsterkitt. Behöver du mjuka upp gammalt fönsterkitt är det bättre att använda en IR-lampa. Men skydda helst glaset ändå. Är kittet mycket sprucket är det ofta bra att ta bort allt kitt och kitta om helt från början. 

Grundmåla

När allt är tvättat, skrapat och slipat behandlar du allt trärent virke med impregnerande grundolja. I byggnadsvården använder man ofta linolja. När oljan torkat är det dags för grundfärg för utebruk. 

Vid linoljemålning använder du samma färg, men aningen förtunnad. Har du tagit bort fönsterkittet maskerar du glaset och grundmålar ner i kittfalsen. Ta bort tejpen medan färgen är våt.

Låt grundfärgen torka. Har du tagit bort hörnbeslag som är ihåliga fylls de med fönsterkitt innan de skruvas tillbaka. Det hindrar fukt att kondensera innanför hörnbeslagen och orsaka röta.

Gamla träfönster
Foto: Medlemmen bopakoster

Laga fönsterkitt

Fyll på med fönsterkitt där det behövs eller kitta om fönstren helt om du valt att ta bort hela kittningen. Fönsterkittet kan du också använda för att ”spackla” mindre sprickor i trävirket. 

Måla slutligen två gånger med fönsterfärg. Måla för fri hand mot glaset och låt färgen gå ut någon millimeter på glaset för att försegla skarven mellan kitt och glas.

Har fönstret spröjs börjar du med spröjsen, därefter målar du kittkanten mot glaset och slutligen målar man de större ytorna. 

Häng tillbaka fönsterbågarna och njut av ett väl utfört arbete. Syna av fönstren varje år och bättra på skador så dröjer det många år innan dina fönster behöver målas om helt igen. 

Verktyg och redskap

 • Färgskrapa
 • Stålborste
 • Kittkniv
 • Kniv
 • Skruvmejsel
 • Rakbladsskrapa
 • Sandpapper/slipkloss
 • Tvättsvamp och hink
 • Maskeringstejp, skyddsplast 
 • Penslar 
 • Fasadtvätt, alg och mögelmedel
 • Fönsterkitt
 • Rostskyddsgrund
 • Grundolja, grundfärg, fönsterfärg

Läs mer

Förbereda och spackla väggar 
Ommålning av målade väggar inomhus
Måla tak inomhus
Måla trägolv
Måla värmeelement och rör
Måla fönster