Bygga nytt hus, Husdrömmar

Bygger trädgårdsmästarbostad på Tjörn – både ekologisk och klimatsmart

Hur får vi lättast in alla grönsaker? Det är huvudfrågan när trädgårdsmästarna Anna och Joakim på ska bygga hus. De är ett par järva pionjärer med ekologiska ambitioner, vilket bland annat medför att de pumpar in 10000 liter vatten i väggarna när de ska använda ett ganska obeprövat isoleringsmaterial.

Anna Sonesson och Joakim Wenner är båda landskapsarkitekter och trädgårdsmästare.

Anna Sonesson och Joakim Wenner är båda landskapsarkitekter och trädgårdsmästare. Foto: SVT

I det sjätte avsnittet av Husdrömmar 2024 får vi följa de båda trädgårdsmästarna Anna och Joakim på Tjörn i Bohuslän som bygger ett hus helt anpassat för att odla – en trädgårdsmästarbostad helt enkelt. Det är ett roligt, intressant och lärorikt avsnitt, för de tillämpar socialt byggande, isolerar med det relativt obeprövade isoleringsmaterialet hampakalk, de återbrukar, lerklinar och målar med äggoljetempera. Och så jobbar de förstås båda så hårt med bygget att de håller på att gå in i väggen.

Bakgrund

Anna Sonesson och Joakim Wenner träffades när de båda pluggade till trädgårdsmästare i Alnarp i Skåne.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn modell
Foto: SVT

För åtta år sedan började de leta efter hus som hade bra odlingsmöjligheter. De fann en liten enkelstuga på Tjörn där det fanns både lerjord och en sandlycka i söderläge. Men med barnen Gunnar och Idun blev enkelstugan snart för trång och de bestämde sig för att bygga ett nytt hus, helt anpassat för odling och att vara självförsörjande på grönsaker.

Fakta om huset

Byggstart: Tidig vår 2022
Arkitekter: Erik Berg, Jimmie Forsman
Material & metoder: Hampakalk, lerklining, återbruk
Stomme: Trä
Storlek: 200 kvm
Budget: 4 000 000 kr
Utfall: 5 000 000 kr
Beräknat klara: Sommar/höst 2023
Klara: Februari 2024

Husmodell och konstruktion

Trädgårdsmästarbostaden ligger centralt placerad i trädgården. Det handlar om att ha plats för att förvara och bereda alla grönsakerna. Det ska bara vara några steg mellan skörd och skölj, som Anna säger.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn modell
Foto: SVT.

I husets högra hörn sitter trädgårdsingången placerad, där man går rakt in i ett grovkök för att skölja morötter, potatis med mycket mera.

husdrommar-sasong-11-avsnitt-6-tradgarden-i-taten-pa-tjorn-planlosning nere
Foto: SVT

Hela bottenvåningen handlar om mat och att vara självförsörjande, med grovköket, köket och matplatsen och stort skafferi där allt ska förvaras. I skafferiet ska de ta in frikyla via ett rör i marken.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn plan
Foto: SVT

På ovanvåningen är utsikten huvudattraktion, via ett stort fönster med sittplats i vardagsrummet i mitten. Men här finns också tre sovrum, ett badrum och ett förråd.

Tillämpar socialt byggande, ekologiskt och klimatsmart

När vi kommer in i handlingen är de redan 6 veckor in i bygget. Stommen är rest, taket tätt. De bygger i lösvirke med en stomme av trä och tar in hantverkare bara där de måste, för egentligen vill de inte att någon annan ska göra det åt dem. Istället bygger de så mycket de kan själva eller via socialt byggande.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn modell egnahemsfabriken
Foto: SVT

De har engagemang i Egnahemsfabriken, ett lokalt nätverk som verkar för att fler ska få bygga sitt hus genom socialt byggande. Det var genom dem de började drömma om att bygga sitt eget hus.

En dag dyker till exempel en stor byggbrigad upp i form av vänner och volontärer från Egnahemsfabriken när det är dags att sätta glespanel och duk i innertaket på över- och undervåning. De verkar ha kul när de bygger tillsammans. Anna bjuder på pizza med goda örter från trädgården i pausen.

Hampakalk och 10 000 liter vatten in i väggarna

Anna har gått en kurs i hampakalk och blivit frälst. När de nu bygger sitt eget hus är hampakalk det självklara valet när det är dags att isolera ytterväggarna. Det finns hampakalk att köpa i färdiga, torra byggblock, men de gör det för hand, den hårda vägen som hon har lärt sig på kursen.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn hampakalk
Peter Holmdal sprutar in hampakalk. Foto: SVT

Hampakalkexperten Peter Holmdal är på plats och berättar hur det fungerar. Vi får se när de sprutar in hampa och vad vi förmodar är kalk blandat med vatten väggen. På väggarna över reglarna har man spikat upp byggskivor så att fack bildas bakom, där man sprutar in hampakalken, en bit i taget. Man börjar nedifrån. När det är insprutat i ett fack får man gå efter och packa blandningen för att få ut eventuella luftfickor.

Dagen efter när det har torkat tillräckligt kan man plocka bort skivan och flytta upp den ett steg. Proceduren upprepas parti för parti tills hela väggen är fylld av hampakalk.

De har sprutat in 10 000 liter vatten i väggarna

Efteråt ska denna isolering torka några veckor med fem inhyrda luftavfuktare. Problemet är bara att det inte tar några veckor. De har sprutat in 10 000 liter vatten i väggarna och det tar mer än ett halvår att torka ut dem, med ökade kostnader för fläkthyra och dyr el som följd. Och bygget står stilla eftersom de inte kan fortsätta med väggarna under tiden.

Detta skapar stress och frustration. Hade de vetat detta innan hade de aldrig gjort det. Det finns färdiga, torra block av hampakalk att köpa som hade sparat dem mycket lidande.

Som om inte det var nog är fönsterleveransen från Velfac också försenad, vilket medför att de inte kan ta ner de inhyrda byggnadsställningarna. Det blir ännu fler kostnader som drar iväg.

Bygget fortsätter med lerklining, äggoljetempera och återbruk

Medan de väntar på att väggarna ska torka ut kan Joakim i alla fall lägga tegel på golvet, vilket tar några hundra timmar. Han jobbar hårt.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn lerklining
Studenter lerklinar väggarna. Foto: SVT

I november 2022 kommer ett gäng som går en kurs i lerklining med läraren Ben Bushill i spetsen för att lerklina innerväggarna som vetter mot söder och väst, där det är tillräckligt torrt. Leran har samma funktion som puts, fast utan kemikalier. Leran och sanden kommer från Tjörn.

När leran torkat kan de gå vidare med att måla innerväggarna i äggoljetempera som de blandar själva av ägg, linolja och jordpigment. Allt måste mätas noga så att proportionerna blir rätt.

Anna är duktig på att hitta fynd på begagnatmarknaden. Hon köper 400 kvm innerpanel av andrahandsstortering som de klär väggar och tak med invändigt, ett franskt kalkstensgolv för nästan inga pengar alls och ett begagnat massivt kök i gammal stil för 25 000 kr. Det målar de om i grönt.

Gert skissar på en bra terrass

Utmattade som de är vet de inte riktigt hur de ska göra trädäcket de hade tänkt sig på husets baksida. Som tur är har de nu chansen att få hjälp av Gert Wingårdh, som direkt säger att de bör dela upp den i olika nivåer.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn gerts förslag
Planen är att trädäcket delas in i mindre terrasser. Foto: SVT

Han föreslår ett trädäck i tre olika terrasser i olika nivåer med max 50 cm nivåskillnad, vilket man får ha utan att sätta räcke. Nivåskillnaderna tas sedan upp av planteringar.

Samtidigt börjar det bli bråttom att färdigställa huset, för de behöver flytta in så att de kan hyra sitt gamla hus och få in pengar. Hösten 2023 är de helt slutkörda båda två, som de har jobbat och försummat sin trädgård.

Äntligen klara - Anne och Gert avsynar

I februari 2024 kommer Anne Lundberg och Gert Wingårdh till Tjörn för att se resultatet av Annas och Joakims slit.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn framsida grön dörr
Foto: SVT

Huset står där så fint, rödmålat med grön entrédörr.

Där inne är 80% av all inredning återbruk. Alla innerdörrar är olika och man har snickrat karmen efter dörren.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn kök
Foto: SVT

Köksluckorna är grönmålade. Köksbänken i trä som de fick med på köpet räckte inte hela vägen, så de kompletterade den med en bit marmor från en byrå. De återbrukade materialen har fått styra.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn skafferi
Foto: SVT

Det gigantiska skafferiet är kyligt, det har ett rör med frikyla de kan öppna när de vill ha det ännu kallare. Där finns massor av rotfrukter, baljväxter och annat smått och gott de laddat in.

För Gert är inredningen ett lapptäcke, något han älskar.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn vardagsrum stort fönster
Foto: SVT

– Bra moral och kul estetik, säger han.

De är väldigt nöjda med att ha ett varmt hem efter att ha bott i ett litet otätt hus där de har frusit, att ha ett varmt hem. Anna är mest nöjd med köket, att äntligen ha yta och kunna njuta av att bereda grönsaker. Joakim är mest nöjd med de låga elräkningarna. Det är ett energieffektivt hus.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn sovrum
Foto: SVT

Det har varit värt allt slit, men hade det vetat innan hur mycket jobb det skulle vara och hur mycket det skulle kosta hade i alla fall Joakim inte vågat göra det. Det är nog bra att vara lite naiv, menar han.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 6 trädgården i täten på tjörn baksida trädgårdsmöbler
Foto: SVT

Målet var 4 miljoner kr, nu har de landat på 5 miljoner kr. Orsaken är dyrare material, inflation, höga räntor och att försenade leveranser och uttorkning orsakade merkostnader.

Nu ska det bli trädgård för hela slanten!