Trivs men ger hustillverkaren underkänt

Cecilia och Henrik stormtrivs i sitt nybyggda hus i attraktiva Silverdalsområdet, bara några minuters färd från Stockholms innerstad. Men hustillverkaren får underkänt, bland annat för att man är slarvig och nonchalant.

Baksidan

Baksidan

Cecilia och Henrik tittade på hus i två år innan de slog till på parhuset som skulle byggas i kvarteret Eklunden i Silverdal, Sollentuna. De hade letat hus främst i Bromma, Norra Ängby och även lite på Ekerö.

– Fast Ekerö slog vi ur hågen ganska snabbt, det skulle bli för långa pendlingstider om vi bodde där, säger Cecilia.
De tittade på hus efter hus och efter varje budgivning blev priserna allt högre.

– Man fick höja sin maxgräns för vad man ville betala hela tiden, berättar Henrik.

De flesta hus var också helt fallfärdiga och hade krävt åratal av renovering innan man hade blivit nöjd. Fördelen med dem var de stora vackra trädgårdarna. Ett av de sista husen de la bud på var ett ganska nybyggt parhus vid Sedumbacken. De vann inte budgivningen, men huset fick dem att inse hur fräscht det kan vara med ett nybyggt hus.

familjen engström

De började därför leta efter planerade nybyggen och upptäckte ganska snart att JM höll på att bygga mängder av hus i Silverdal i Sollentuna kommun. Läget var perfekt, med bara några minuters bilfärd från Stockholms innerstad. Husen som passade dem storleksmässigt kostade egentligen mer än vad de hade tänkt sig, från
4 195 000 kr och uppåt. Henrik hade sett fram emot en trädgård att pula i, men insåg att ett nybyggt hus med det läget var precis vad de behövde, även om tomten var minimal.

Ute i Silverdal hade JM satt upp en byggbod där man visade en plan över området och ritningar på husen man planerade bygga.

köket

– Det var svårt att förstå riktigt vad man köpte. Men Stockholms bostadsmarknad är så het att folk kastar sig över Silverdalsvillorna och går med på i princip vilka villkor som helst, säger Cecilia.

Man fick först anmäla sitt intresse av husen. När man hade gjort det kostade det 7 000 kr att dra sig ur, en administrationsavgift hävdade JM. Men det gällde att anmäla sig snabbt som ögat för husen såldes som smör i solsken.

Det fanns två hus att välja på för Cecilia och Henrik; de föll för det som låg lite i utkanten och vätte mot en skogsdunge. De funderade några veckor och bestämde sig för att gå vidare med affären. Ögonblicket innan kontraktet ska skrivas slänger JM:s representant fram en ny detaljplan i förbifarten och säger;

– ”Förresten, det har blivit ändringar i detaljplanen för området och skogsdungen kommer inte att vara kvar, vi ska bygga 72 nya hus där.”

– Otroligt fula knep de har, suckar Cecilia.

badrummet

De skrev i alla fall på det där köpeavtalet om totalentreprenad på huset i standardutförande. Därefter fick de en broschyr med vilka tillval som fanns att göra. När man hade gjort sina tillval fick man skriva ett tilläggsavtal på det som tillkom.

– Jag beklagade mig för JM:s representant över att det bara fanns vitt kakel, grått golv och tråkiga vita standardskåp till badrummet i standardutförandet, berättar Cecilia
Hon fick då till svar att det var för att de hade köpt ett lite billigare hus för 4,2 miljoner och bara drygt 20 000 kr per kvadratmeter. Husen som kostade 5 miljoner och däröver hade lite mer att välja på …

Tillvalen de gjorde som tillsammans kostade drygt 90 000 kr var:

  • Induktionshäll
  • Tystare och effektivare köksfläkt
  • Kyl och frys med två hela dörrar istället för uppdelat på fyra
  • Annan profil på köksluckan
  • Andra innerdörrar
  • 3 spotlights i hallen
  • Golvvärme i hallen
  • Eklister på nedre plan
  • En duschkabin och handdukstork
  • Badrumsmöbel av ek
  • Andra handtag
  • Vassare tvättmaskin
  • Annan färg på golvet i badrummet

Det märktes på prissättningen av tillvalen att JM egentligen inte ville att man skulle ändra i husets standardutförande, vilket kändes tråkigt. Det hade varit betydligt billigare att själv anlita hantverkare i efterhand, men för vissa saker var ju det inte möjligt.

sovrum

– Över huvudtaget var intrycket att JM är ett väldigt stort företag och som kund är du väldigt liten och obetydlig, säger Cecilia.

– JM verkar tjäna grova pengar på tomterna, där vår lilla plätt på 203 kvm kostade 1,7 miljoner kr. Man undrar ju vad de gav för det, fortsätter hon.

Cecilia och Henrik ger JM betyget 2,5 på en femgradig skala, inte godkänt med andra ord.

– Med så små medel skulle de kunna kliva upp till i alla fall godkänt, säger Cecilia. Men de säljer fler hus än de orkar med att bygga. Servicen var urdålig. De var jättetrevliga när man ringde dit med sitt ärende, men sedan hände inget alls.

– Det var så mycket fel i husen och det märks att de har för mycket att göra i förhållande till hur mycket personal de har, säger Cecilia.

– Om de bara hade ringt runt till alla efter inflyttning och kollat om allt var OK, så hade de vunnit mycket.

Trots att det var en totalentreprenad fick Cecilia och Henrik engagera sig en hel del i bygget för att få huset levererat enligt specifikationen. Besiktningsmannen var köpt av hustillverkaren och tyckte att de skulle acceptera saker som fläckar på väggarna, dåligt uppsatta tapeter och skadade lister utan att klaga. De insåg att det gällde att jobba själv för att få ett bra hus.

Under byggtiden inträffade den första fadäsen när trappan skulle monteras. Det visade sig att trappan upp till övervåningen var feldimensionerad och gick framför en dörr in till ett sovrum på nedervåningen. Då bara byggde snickarna igen dörrhålet och tog upp ett nytt dörrhål i hallen istället. Följden blev att en vacker siktlinje som gick rakt igenom huset nu helt stängdes av och gav hela huset ett instängt intryck. Dessutom försvann värdefull väggyta för hallmöbler.

– Vi fick jobba jättemycket för att få igenom en förändring här. Först vägrade de att flytta tillbaka dörrhålet där det satt från början, berättar Cecilia.

Men till slut klagade alla som höll på att bygga de här husen högljutt, så de var tvungna till att gå in och bygga om igen. JM löste det med att ta upp ett 80 cm brett dörrhål istället för det 90 cm breda som hade suttit där tidigare.

– Nu är passagen in i det rummet lite smalare, men det är i alla fall bättre än när den låg i hallen, säger Henrik. JM kompenserade inte kunden på något sätt för den här förändringen.

Vid slutbesiktningen var det ca 30 fel, många var på fasaden. Den var dåligt målad, smuts från transporten hade målats över, vilket gjorde att när man rörde vid den kunde det ramla av stora jordhögar som legat inmålade under färgen. Ändträet var inte målat. Utvändigt saknades också lister på balkongen, där det också fanns en plåtskada.

Kort tid efter att de var inflyttade visade det sig att avloppet var felkonstruerat – det svämmade över och fyllde badrum och tvättstuga med illaluktande avloppsvatten. Felet åtgärdades, men saneringsarbetet fick de sköta själva, också det utan kompensation.

– Avrinningen i avloppet är fortfarande inte helt OK, men vi har inte orkat klaga mer, säger Cecilia trött.

JM testade också en helt ny produkt i Cecilias och Henriks hus, totalt i ca 50 hus i Silverdal. Den gör att när det är kallt ute och frånluftsvärmepumpen inte orkar mer går fjärrvärme in och värmer huset istället. Vid första köldknäppen visade det sig att systemet inte fungerade, vilket gjorde att det bara var 12 grader varmt i huset.

– Barnen var sjuka och det kändes inte så kul att behöva gå runt i fleecetröja och ullstrumpor i sitt fina nybyggda hus, berättar Cecilia. Under tre veckors tid la värmesystemet av då och då, innan man gjorde en tillfällig omkoppling så att elvärme gick in och stöttade när värmepumpen inte räckte till. Först efter fyra månader ordnades så att fjärrvärmen skulle fungera.

– Fast vi är fortfarande osäkra på om fjärrvärmen verkligen fungerar, säger Cecilia.

Andra saker som var fel när Cecilia och Henrik flyttade in var en fläktlampa som stod och blinkade oupphörligt, ett trappsteg till uteplatsen som saknades, en repa i golvet, två fönster gick inte att stänga och dörrar knarrade trots att man smörjde dem. Golvvärmen på den nedre toaletten fungerade inte och torktumlaren var trasig.

– Vi fick ligga på stup i kvarten och själva ringa och jaga underleverantörerna för att felen skulle bli åtgärdade, det var jättemycket jobb, berättar Cecilia.

Något som inte är ett fel, men som Cecilia tycker är dåligt när man betalar mer än 20 000 kr per kvadratmeter, är att det bara sitter en enkel gipsskiva i innerväggarna.

– Det är inte så roligt när man ska hänga upp saker. Att montera hyllor kan man bara glömma, säger Cecilia.

Nu ett år efter att Cecilia och Henrik flyttade in och de flesta fel i alla fall är åtgärdade, erkänner de att de trivs fantastiskt bra i sitt fina, nybyggda hus. Inte minst är det fina läget det som gör att de trivs så bra. De tänker också med fasa på hur livet med två små barn hade tett sig i ett renoveringsobjekt.

– Om vi tyckte att en totalentreprenad var jobbig, hur jobbigt hade det då inte varit att renovera ett gammalt ruckel?

Fakta

Familjen: Cecilia (36 år) och Henrik (35 år) Engström, barnen Filip (6 år) och Emilie (2,5 år).
Yrke: Cecilia arbetar som projektledare vid OMX och Henrik säljare vid Adidas.
Tidigare boende: 3-rumslägenhet, bostadsrätt i Bromma.
Huset: Trähus i två plan, parhus.
Entreprenör: JM
Storlek: 128,5 kvm
Tomt: 206 kvm belägen i Silverdal, Sollentuna kommun
Pris: ca 4,3 MKR, inklusive tillval.