Mellan 50-70 fel på varje nybyggt hus i område

Torps Hagar.

Torps Hagar. Grafik: Gärahovs Bygg.

Trots att det gått år sedan husen stod klara är inte alla byggfelen åtgärdade i villaområdet i Torps Hagar.

Ett relativt nybyggt husområde i Torps Hagar har visat sig innehålla mängder av fel, men trots att det gått cirka två år sedan husen stod klara är många av felen fortfarande inte åtgärdade. Husägarna uppger att de har försökt diskutera med byggherren Gärahovs Bygg utan framgång.

Sveriges Radio har granskat slutbesiktningsprotokollen och konstaterar att det handlar om mellan 50-70 fel i varje hus, varav en stor del är fel som beror på byggslarv och fusk. Några exempel på fel är fasadpanel som inte är färdigmålad, wc-stol placerad för nära vägg, lutande golv och sprickor i väggarna.

– De flesta felen är av karaktären byggfusk och slarv. Det är uppenbart att man har alldeles för bråttom och slarvar ifrån sig allt utan att tänka på den färdiga produkten och konsumenten, säger Christer Harrysson, professor i byggteknik, som också har tittat på protokollen.

Företaget ifråga har svarat SR genom att skicka ett brev. Där påstår de att de visst tänker åtgärda felen men att det exempelvis tar ett par vintrar innan man kan se effekter av redan genomförda justeringar.