Renovera, Tak

Lägga papptak - att tänka på

Papptak på gammal skånelänga, Österlen.

Papptak på gammal skånelänga, Österlen. Foto: Marléne Eskilsson

Nästan alla moderna hus med platta tak använder papptak, ett takmaterial som fått oförtjänt dåligt rykte. Men det är trots allt känsligare än övriga material. Vi gjorde en djupdykning i ämnet papptak.

Tittar du ut över ett villaområde är det lätt att tro att papptaket försvunnit, men så är absolut inte fallet. Papptak används nästan alltid när det är ett arkitektritat hus med platt tak som ska byggas. Det är också det som används vid så kallad listtäckning. I övrigt är det främst sommarstugor som utrustas med papptak eftersom det är billigare än övriga slags material.

För- och nackdelar med papptak

Fördelar

+ Billigt att lägga
+ Klarar låga lutningar och passar därför hus med platta tak 

Nackdelar

- Många anser att det estetiskt inte är så snyggt
- Känsligare än andra takmaterial

– När man talar om papptak talar man egentligen om flera saker. Papp är inte bara papp, även om det heter så. Papp har blivit synonymt med allt som är ett svart tak som inte är pannor eller plåt. Den billigaste och enklaste formen är vanlig enkel asfaltspapp på rulle som du spikar upp på taket. Men sedan finns det olika grader på pappen, exempelvis gummidukar som du svetsar. Då ökar priset och livslängden, säger Anders Holmberg som är arkitekt och driver Anders Holmberg Arkitekter.

Anders Holmberg har ritat flera hus med platta tak då är det papptak som gäller; det blir automatiskt så eftersom papp är det enda som fungerar när taket har en väldigt låg lutning. Vid dessa husbyggen använder han sig dock sällan av den allra enklaste pappen, utan det finns olika prisnivåer och olika skalor. 

Villa Remshagen
Platt tak blagt med papp på Villa Remshagen. Foto: Anders Holmberg Arkitekter

– Duken kan du ha mer låglutande än asfaltspappen på rulle. Och ett papptak byggt av helsvetsad gummiduk håller upp emot 30 år, säger Anders 

Knut Bengtsson som är takmontör vid Rödde Tak håller med. Han säger att det inte ens finns anledning att förstärka moderna papptak vid genomföringar efter ett par år, eftersom de håller så pass hög kvalitet i dag.

Annat var det förr, då kunde du behöva förstärka runt skorsten och liknande för att få taket att hålla längre.

Papptak är dock känsligare mot väder och vind än vad exempelvis takpannor eller plåttak är. Det beror på att när du har ett hus med takpannor eller plåt så har du på sätt och vis två tak, du har tätskiktet som består av papp och du har takpannorna eller plåten ovanför som tål hårdare tag. Därför bör du, om du har råd, överväga ett plåttak eller ett tak med tegel- eller betongpannor om ditt hus har sadeltak med normal lutning eftersom det är bättre. Många gör nog även det valet av estetiska skäl, taket utgör trots allt en stor del av upplevelsen du får när du tittar på ett hus.

Papptak har dock ett oförtjänt dåligt rykte, menar både Anders och Knut. Anders tror att en del av detta grundar sig i att det byggdes dåliga papptak förr.

– Som när man på 60-talet gjorde invändig dränering som rann rakt ner i hjärtväggen i vardagsrummet. Papptak fick då ett dåligt rykte på grund av det. Men det finns nog inte ett enda kontorshus med sadeltak och pannor, alla har platta tak eller låglutande tak med papp, säger Anders.

Helt platt behöver papptaket nödvändigtvis inte vara. Ofta har det en lutning som gör att det ser platt ut, men egentligen lutar lite i alla fall. Det är för att vattnet ska rinna av. Och jämfört med andra takmaterial klarar papptak en lägre lutning 

– Om du ska ha plåttak så finns det ett visst lägsta gradantal som man inte bör gå under som ligger på runt 5-6 grader. Tegel bör du inte lägga på tak med lägre lutning än 14 grader. Det har att göra med hur de fungerar, gör man dem plattare så rinner vattnet inte av. Då måste du välja papp för att det inte finns något annat som fungerar. Därför ser man ofta det på arkitektritade hus, säger Anders Holmberg.

Han framhäver även det faktum att det är billigt och att om du ändå har ett platt tak som knappt kommer att synas så är det bättre att lägga sina surt förvärvade slantar på något annat än taket.

– Det är mycket billigare, procentmässigt är det i alla fall halva priset. Det är därför många sommarstugor har papptak.

När det kommer till tid går det också ganska fort att lägga ett papptak. Knut Bengtsson uppskattar tidsåtgången för två yrkespersoner på ett 120 kvadratmeter stort hus till mellan 1-2 dagar beroende på hur taket ser ut. Har du massor av skorstenar och takfönster så påverkar det tiden.

Om du skaffar ett papptak är viktigt att yrkespersonen är mycket noggrann med genomföringarna. Det är även viktigt att de som arbetar på taket, och du som kanske klättrar upp på taket för att städa det på vårkanten, är mycket försiktiga. Sotaren bör till exempel inte klättra upp och ställa stegen på papptaket eftersom ytan kan skadas. Det är känsligare än exempelvis ett plåttak.

Listtäckning
Listtäckning på nybyggt hus i Skåne. Foto: Marléne Eskilsson

Listtäckning

I södra Sverige läggs papptak ibland på ett annorlunda sätt, det påminner lite om ett matt plåttak. Tekniken kallas listtäckning och innebär att pappen läggs över trekantiga lister, fastsatta i takets fallinje. Genom att skarvarna är vid listen och sedan täcks med ytterligare ett lager papp, så blir taket väldigt tätt. Förr var detta ett sätt att förbättra takets livslängd, men numera är det främst av estetiska skäl som det används.

– Vid vanlig montering har du en rulle som är en meter bred som du rullar ut på ytan. Men vid listtäckning har du en yta med ribbor på taket som du fäster i vilket gör att det blir fyra moment istället för ett. Sedan är det utseendet som skiljer sig. Att du lägger en listtäckning idag är för att du tycker att det är snyggt, säger Knut Bengtsson.

Tekniken används traditionellt framför allt på skånelängor.

Listtäckning kostar dock mer eftersom det är mer komplicerat att lägga ett sådant tak, det innebär fler moment och därför en högre kostnad.

 – Du kan räkna med att det tar tre gånger så lång tid att göra listtäckning som vid vanligt papptak, säger Knut.

Klicka här för gratis offert från hantverkare