Helen & Kim har köpt sjötomt - nu börjar husresan

Kim och Helén som vi får följa under deras husbygge.

Kim och Helén som vi får följa under deras husbygge. Foto: Helén

Här börjar vår byggsåpa om Helén och Kim från Ljusdal i Hälsingland som just har köpt en tomt. Planen är att vi ska få följa dem under hela resan, från att de väljer hurdant hus de ska bygga tills huset är klart för inflyttning.

Helén är 28 år och arbetar dels som yogalärare, dels som marknadskommunikatör för Senseair. Kim är 32 år och arbetar som elektriker för Midroc. Han har en son från ett tidigare förhållande, Neo 6 år som bor hos dem varannan vecka.

Inte självklart att bygga nytt

Från början hade de inte alls tänkt sig att bygga nytt utan hade nog siktet inställt på att köpa något färdigt.

Helén och Kim har inte varit tillsammans så länge och även om de har känt att lägenheten på två rum i Ljusdal var lite i minsta laget sedan Helén flyttade in med Kim och Neo i vintras, så hade de inga akuta planer på att köpa något. De var beredda att vänta in det rätta stället.

– Jag är dock uppvuxen i ett hus med sjötomt med egen strand och brygga och jag har alltid sagt att den dagen jag köper hus så ska det vara med ett liknande läge,  vilket begränsade utbudet en aning, säger Helén.

De tittade därför på ett antal fritidshus med sjötomt som låg ute till försäljning. Men priserna slutade på hutlösa summor i förhållande till andra boenden där i Dellenbygden, så de gick bort.

Men så dök tomten upp

En kollega till Helén hade länge pratat om några tomter som skulle bli till salu nära Dellen. Helén avfärdade dem utan att ens åka dit och kolla på dem.

– Jag tyckte att ”de är för långt från sjön” – det är nämligen en allmänning på 20 meter mellan tomtgränserna och strandkanten, vilket ju innebär att det inte är sjötomt, även om det är så gott som.

När tomterna sedan kom ut på Hemnet kände hon först samma sak och ignorerade dem under dem i flera dagar.

– Men sedan en torsdagkväll hade jag en timme att slå ihjäl mellan två saker så jag åkte dit och insåg att den där lilla remsan (allmänningen) som jag hade hakat upp mig på mellan tomten och sjön inte var ett sådant problem som jag målat upp i mitt huvud, och att läget kändes bra i övrigt också, berättar Helén.

Tomten
Helén och Kims sjötomt i Norrbobyn vid sjön Norrdellen utanför Delsbo i Hälsingland. Foto: Helén

Tomten ligger på landet med närhet till skog och sjö men samtidigt bara 10 minuter med bil från Delsbo centrum (där Helen är uppväxt) och en halvtimme från Hudiksvall där anslutning till tåg finns.  

Helén åkte hem till Kim, berättade att hon hade kollat på en tomt som såg fin ut och de kom överens om att hon skulle slänga iväg ett mail till mäklaren för att kolla hur själva processen såg ut.

– Två minuter senare ringde mäklaren upp mig trots att det var kväll och sa att tre av fyra tomter med sjöläge redan var köpta och att budgivningen redan pågick på den sista tomten så om vi ville vara med behövde hon ett bud från oss redan dagen därpå.

– Eftersom Kim inte ens hade sett tomten var vi ju tvungna att packa in oss i bilen och åka dit och vid 21.30 stod vi där i solnedgången över sjön och bestämde oss för att ja, här vill vi bo.

Sagt och gjort. De budade på tomten i Norrbobyn vid sjön Norrdellen utanför Delsbo i Hälsingland. Tomten blev deras för 1 160 000 kr.

Helén berättar att tomterna närmast sjön gick åt snabbt men det finns fortfarande tomter i samma område kvar.

Tips till dig som vill köpa tomt

Helén och Kims tomtköp gick snabbt och Helén har klart för sig vad hon tycker är viktigt att tänka på när man köper tomt:

– Var tomten ligger är den enda saken som absolut inte går att ändra på. Hus kommer och går men platsen ligger där den ligger, så välj den med omsorg och hjärta, säger Helén.

När du har hittat tomten du vill köpa bör du kontrollera:

  • Får tomten verkligen bebyggas? Kontakta stadsbyggnadskontoret och be att få se detaljplanen.
  • Hur är omgivningen planerad för framtiden? Ska andra hus byggas, planerade vägbyggen med mera.
  • Finns det servitut som belastar fastigheten?
  • Är säljaren verkligen ägare till tomten?
  • Vilka kostnader tillkommer? T ex lagfart, gravationsbevis, anslutning el och VA, geoteknisk markundersökning, gatubyggnadskostnad med mera.

I nästa avsnitt berättar Helén och Kim hurdant hus de tillåts bygga på tomten och hur långt de har kommit med byggplanerna.