Bygga nytt hus

Elin och Niklas ritar och bygger själva

Elin och Niklas ritar och bygger själva

Här börjar vår nya artikelserie om Elin och Niklas som bygger ett semesterhus vid vattnet, en timmas pendlingstid från Stockholm. Den första delen handlar om tomten.

Elin och Niklas bor i en lägenhet i Stockholm med sina två barn. De är intresserade av sitt boende och hittills har de renoverat två lägenheter ihop. 

– Vi tröttnade på att renovera gamla lägenheter från 1920-talet där man aldrig vet vad som finns bakom när man river, gammal betong som bara pulveriseras i händerna, säger Niklas. 

Nästa steg i utvecklingen var att bygga ett hus i stället. Men de vill bo kvar i Stockholms innerstad med alla fördelar det ger med närhet till jobb och vänner med mera. 

– Vi har alltid gillat tanken med dubbelt boende, ett semesterboende på landet i kombination med att bo i stan. Men som ett första husbygge skulle vi aldrig ha velat ge oss på att bygga ett permanentboende, det hade känts för mastigt, säger Niklas.

Ett semesterhus kändes lättare att bygga och få ihop med sitt vardagliv, inte minst för att det inte blir lika stora krav på att parera försäljningen av det befintliga boendet med inflytt i nybygget. Det blir inte heller någon panik om det inte blir klart när det var tänkt att det skulle bli klart.

– Hade vi byggt permanentboende hade mycket mer stått på spel, säger Niklas.

Sakta men säkert växte alltså drömmen om att bygga ett hus att vara i på semestern fram. 

De ville ha något med max en timmes pendlingstid med bil och började leta på det avståndet åt alla håll från Stockholm.

Så hittade de en ledig tomt på Aspö vid Mälaren, på Hemnet. I samband med att de tittade på den tomten pratade de med en anläggningsarbetare vid ett av sommarhusen. Han hade i sin tur själv ett par tomter till salu.

– Han var en markägare som hade styckat av ett antal tomter. Hans pappa skulle själv bygga på en av dem, berättar Niklas.

De tittade på tomterna, den bästa av dem hade dock redan en spekulant. Men i bland har man tur. Den första spekulanten kom fram till att han inte kunde köpa tomten och då slog Elin och Niklas till direkt.

Tomten de köpte är 2 600 kvm stor. Priset var 250 000 kr. Den ligger på Aspö vid Mälaren, en timmas pendlingstid från Stockholm västerut.

– Det är lite av en bergstomt, 150 meter från vattnet. Från vägen är det kanske 15 höjdmeter upp till en platå där det passar att lägga huskropparna, berättar Niklas.

Tomten är inköpt. I nästa avsnitt får ni läsa om när Niklas och Elin ritar huset själva i programmet Indesign.

Läs alla artiklar om Elin och Niklas husbygge:

Del 1: Elin och Niklas ritar och bygger själva 

Del 2: Tomten spelade stor roll vid husritning

Del 3: Så konstruerar de sitt trähus

Del 4: Gästhuset tätt, inredning nästa

Del 5: Så bygger de för familjens bästa