Bygga nytt hus

Så bygger de för familjens bästa

Hur är det att bygga hus när man har små barn? Niklas och Elin planerade hela sitt bygge utifrån att familjen skulle må bra och njuta av processen så mycket som möjligt. Så här löste de ekvationen.

Niklas, Elin, huset och dottern som hjälper till.

Niklas, Elin, huset och dottern som hjälper till. Foto: Edelström

Den som har följt artikelserien om Niklas och Elins bygge av ett semesterhus med tillhörande gästhus, vet att familjen kom en bra bit med att bygga gästhuset under sommaren 2011 och planerar att bo där under tiden de bygger det ordinarie huset.

Att bygga hus är ett heltidsjobb, att uppfostra en tvååring och en sjumånaders bebis ett annat. Hur gör man då när man ska sköta både sina ordinarie anställningar, uppfostra två små barn och bygga ett hus själv, allt på en och samma gång? Elin och Niklas är i alla fall på god väg att lyckas.

Redan från början hade de ganska klart för sig hur allt skulle fungera.

– Vi hade en så tydlig plan man kan ha, utan att ha gjort det här tidigare. Framförallt var vi överens om hur arbetsfördelningen skulle se ut på plats, för det är trots allt två heltidsjobb att bygga och ta hand om två små barn samtidigt, menar Elin och Niklas.

– En otroligt viktig del var att vi alla skulle bo tillsammans i närheten av bygget, så att det här blev vårt gemensamma projekt för och med familjen. Det var också viktigt att hitta längre tidsperioder där vi kunde bygga på heltid. Vår grundpriincip har varit att inte bygga för mycket på helger och kvällar, då går det ut över familjen alldeles för mycket. 

Elin och Niklas ser det som en fördel att Elin var föräldraledig och att Niklas är egen företagare och kan planera sin tid och ta ledigt ibland i längre perioder.

Niklas tog huvudanvaret för att bygga gästhuset som de håller på att färdigställa nu och Elin tog huvudansvaret för barnen under den tiden. 

– Det var det enda sättet att göra det här projektet möjligt med en tvååring och en sjumånaders bebis. Tanken och förhoppningen är att när vi bygger det stora huset, och barnen är lite äldre, ska kunna bygga mer tillsammans, menar Elin och Niklas.

Men naturligtvis har bygget varit jobbigt bitvis.

– Det jobbigaste hittills var nog de långa dagarna ifrån varandra när bygget var inne i ett kritiskt skede och det inte var möjligt att vara med barnen kring byggarbetsplatsen. Vi hade inte heller en längre helt ledig semester denna sommar, det var mer en ”livsstilssemester”, säger Niklas.

Niklas och Elin tycker ändå att de positiva sakerna med familjen och bygget överväger.

– Roligast är att se vår dotter, snart tre år, engagera sig på sitt eget sätt genom att försöka snickra och bygga och prata om "sitt hus". Hon har verkligen förstått och snappat upp vad vi gör. Det är otroligt häftigt att visa barnen att det här går och att vi delar den upplevelsen tillsammans, säger Elin.
– Sedan var det väldigt kul att flytta någonstans alla tillsammans, i och med att det är ett sommarhus vi bygger, under ett par månader och ta ett kliv bort från vardagen på hemmaplan, det växer nog alla av att göra.

Eftersom barnen har spenderat mycket tid vid bygget har de involverats i arbetet på ett naturligt sätt. I efterhand tittar de på bilder tillsammans och pratar om huset.

Det här är Elins och Niklas tips till andra som ska bygga hus med små barn:

  • Ordna med ett vettigt boende under tiden ni bygger, det är ett bra sätt att göra det till ett gemensamt projekt för hela familjen.
  • Var överens om hur fördelningen ska se ut när det kör ihop sig, vem tar ansvar för vad.
  • Unna familjen en byggpaus, åk iväg en natt på hotell och vardagslyxa lite, dels för barnen men också för föräldrarna att ladda batterierna och vila kroppen, det är fysiskt att bygga
  • Fira delsegrar, målet är visserligen ett färdigt hus, men det finns mycket längs vägen som är värt att vara stolta över.

Du kan följa Elins, Niklas och deras döttrars husbygge på deras blogg Nybyggaranda.

Läs alla artiklar om Elin och Niklas husbygge:

Del 1: Elin och Niklas ritar och bygger själva 

Del 2: Tomten spelade stor roll vid husritning

Del 3: Så konstruerar de sitt trähus

Del 4: Gästhuset tätt, inredning nästa

Del 5: Så bygger de för familjens bästa