Gör det själv, Trädgård

Bygg en argentinsk grill - asado i din egen trädgård

Att grilla på argentinskt vis kallas för asado. Vi har djupdykt i ämnet och tagit reda på hur du kan ha din egen argentinska grillfest i trädgården.

Det finns lite olika sätt att ordna en argentinsk grill där hemma.

Det finns lite olika sätt att ordna en argentinsk grill där hemma. Foto: Gaucho grills, Somon Hultgren

En argentinsk grill, även känd som en parrilla, används för “asado” vilket är en traditionell argentinsk grillfest. Ordet asado betyder att grilla.

Asado är därmed både en social tillställning och en specifik teknik för att grilla kött - antingen med en ställning mot en öppen eld, eller på en grill med ved som eldas till kol i ena delen av grillen; kol som sedan trillar ner på en bricka som du justerar så att köttets tillagas av värmen från kolen. Du kan därmed grilla både indirekt och direkt, och ju mer ved du eldar desto rökigare blir köttet.

Skär kött
Asado ger en unik smak. Foto: Gaucho grills

Köttet tillagas långsamt, vilket ger en unik smak, rökighet och mörhet.

Vid en traditionell asado samlas familj och vänner för att umgås och äta tillsammans i många timmar. Man äter vanligen hela djuret, således även inälvor och dylikt. Djuret grillas ofta helt. Till köttet serveras sådant som enkla sallader, grillade grönsaker och såser som chimichurri och salsa criolla.

Simon Hultgrens argentinska grill
Simon Hultgrens argentinska grill på trädäcket.

Olika typer av argentinska grillar

Asado kan som sagt innebära att du har en ställning över en grop med en öppen eld i. På ställningarna monteras djuret som sedan grillas helt. Men det finns även parilla, vars grillteknik påminner mer om de grillar vi är vana vid, med grillgaller och kol undertill - dock med vissa tydliga skillnader.

Parrilla: En grill där du eldar ved så att det droppar ner glöd, glöden skjuts sedan in under ett V-format grillgaller. De V-formade gallren gör att fettet kan rinna undan. Gallret kan ofta justeras i höjd för att du ska kunna kontrollera värmen.

Asado al Asador: Kött grillas på metallkors som placeras runt en öppen eld.

Asado al Disco: En variant där ett plogblad används som grillbädd, vilket ska ge en speciell smak till köttet.

Priserna på argentinska grillar varierar beroende på storlek, material och tillverkare. En enkel modell kan kosta mellan 15 000- 20 000 kronor, medan mer avancerade och större varianter kan kosta 50 000 kronor eller mer. Du kan förstås också bygga din egen, såsom flera av våra medlemmar har gjort.

Parilla
Parilla som finns att köpa på Etsys.

Bygga argentinsk grill hemma

Vår medlem Daniel Öhgren byggde en argentinsk grill. Han använde då L-stöd för formen, eldfast tegel i delen där du eldar (ses till höger i bild) och därefter har han putsat övriga delar. Han har tak så att det går att grilla i alla väder, och därmed även en skorsten för att få drag. Han eldar således veden till höger, kolet trillar ner och skjuts in under grillgallret och därmed tillagas råvarorna och röken går upp genom skorstenen. 

När grillen inte används finns det två förvaringsutrymmen där grillgaller och dylikt förvaras.

För den som vill ta det ett steg till kan man bygga in ställning för rotisseri (grillspett) och ett avtagbart dropptråg.

För att bygga en argentinsk grill hemma gör du i korthet följande:

  1. Välj plats: Hitta en säker plats utomhus, en plan yta.

  2. Förbered grunden: Skapa en stadig bas med betong eller sten för att stödja grillen. Använd eldfast tegel i delen som du kommer att elda veden i för att få glödande kol till grillen.

  3. Installera grillgallret: Använd ett V-format grillgaller, gärna ett som kan justeras i höjdled, så att du kan kontrollera avståndet mellan köttet och elden. Ju längre du grillar desto mer kol får du och desto varmare blir grillen. V-formen gör att fettet kan rinna bort så att det inte droppar ner på glödbädden.

  4. Alternativt: Bygg en eldgrop och använd en grillkorg för att skapa kol av ved.

  5. Tillbehör: Du kan även inkludera en brasero (en mindre, koluppvärmd yta) för att hålla köttet varmt efter tillagningen.

Läs mer: Isolera argentinsk grill mot betongen

Skivar grillat kött
Medlemmen Daniel Öhgrens argentinska grill som han byggde själv.

Vad grillar man på en argentinsk grill?

På en argentinsk grill tillagas främst olika sorters kött, såsom nötkött (revbensspjäll, flankstek), korv (chorizo, blodkorv), inälvsmat (bräss, tunntarm), men ibland även kyckling och lamm. Typiska rätter inkluderar:

  • Chorizos: Kryddiga korvar

  • Morcillas: Blodkorv

  • Provoleta: Grillad ost

  • Costillas: Revbensspjäll

  • Matambre: Fylld flanksteksrulle