Hoppa till huvudinnehåll
Byggahus.se
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Sök på Byggahus.se
Bli medlem Logga in
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Start
Bibliotek
Meny
Bibliotek
Altan & Uteplats
Badrum
Bygga nytt hus
Ekonomi & Juridik
Grund & Markarbete
Kök
Renovera
Tester
Trädgård & Utemiljö
Verktyg
VVS & Inomhusklimat
Arkitektur
El & Teknik
Färg, måla & tapetsera
Gör det själv
Köpa & Sälja hus
Material & Byggnadsdelar
Miljö & Hälsa
Prepping & krisberedskap
Övrigt
Visa alla (20)
Visa färre
Forum
Meny
Forum
Index
Senaste
Obesvarat
Populärt
Mest gillat
Medlemmar
Forumsök
Regler
Bilder
Meny
Bilder
Utvalda bilder
Populära bilder
Forumbilder
Video
Shop
Meny
Shop
Bästsäljare
Verktyg & maskiner
Hus & bygg
Skruv & infästning
Trädgård & utemiljö
Jämförelser
Meny
Jämförelser
Jämför hustillverkare
Jämför boräntor
Jämför elförbrukning
Jämför bergvärmepump
Jämför luft-vattenvärmepump
Övrigt
Meny
Övrigt
Svarta listan
Fråga experten
Quiz
Ordlista
Information
Meny
Information
Om oss
Nyhetsbrev
Kontakta oss
Annonsera
Regler
Datapolicy
Cookies
A-Ö
Byggahus.se
Trädgård & Utemiljö
Trädgård

Bygg en argentinsk grill - asado i din egen trädgård

Av Elina Blom Westergren Publicerad 7 jul 2024 4 kommentarer

Att grilla på argentinskt vis kallas för asado. Vi har djupdykt i ämnet och tagit reda på hur du kan ha din egen argentinska grillfest i trädgården.

Det finns lite olika sätt att ordna en argentinsk grill där hemma.

Det finns lite olika sätt att ordna en argentinsk grill där hemma. Foto: Gaucho grills, Somon Hultgren

En argentinsk grill, även känd som en parrilla, används för “asado” vilket är en traditionell argentinsk grillfest. Ordet asado betyder att grilla.

Innehåll

  • 1. Olika typer av argentinska grillar
  • 2. Bygga argentinsk grill hemma
  • 3. Vad grillar man på en argentinsk grill?

Asado är därmed både en social tillställning och en specifik teknik för att grilla kött - antingen med en ställning mot en öppen eld, eller på en grill med ved som eldas till kol i ena delen av grillen; kol som sedan trillar ner på en bricka som du justerar så att köttets tillagas av värmen från kolen. Du kan därmed grilla både indirekt och direkt, och ju mer ved du eldar desto rökigare blir köttet.

Skär kött
Asado ger en unik smak. Foto: Gaucho grills

Köttet tillagas långsamt, vilket ger en unik smak, rökighet och mörhet.

Vid en traditionell asado samlas familj och vänner för att umgås och äta tillsammans i många timmar. Man äter vanligen hela djuret, således även inälvor och dylikt. Djuret grillas ofta helt. Till köttet serveras sådant som enkla sallader, grillade grönsaker och såser som chimichurri och salsa criolla.

Simon Hultgrens argentinska grill
Simon Hultgrens argentinska grill på trädäcket.

Olika typer av argentinska grillar

Asado kan som sagt innebära att du har en ställning över en grop med en öppen eld i. På ställningarna monteras djuret som sedan grillas helt. Men det finns även parilla, vars grillteknik påminner mer om de grillar vi är vana vid, med grillgaller och kol undertill - dock med vissa tydliga skillnader.

Parrilla: En grill där du eldar ved så att det droppar ner glöd, glöden skjuts sedan in under ett V-format grillgaller. De V-formade gallren gör att fettet kan rinna undan. Gallret kan ofta justeras i höjd för att du ska kunna kontrollera värmen.

Asado al Asador: Kött grillas på metallkors som placeras runt en öppen eld.

Asado al Disco: En variant där ett plogblad används som grillbädd, vilket ska ge en speciell smak till köttet.

Priserna på argentinska grillar varierar beroende på storlek, material och tillverkare. En enkel modell kan kosta mellan 15 000- 20 000 kronor, medan mer avancerade och större varianter kan kosta 50 000 kronor eller mer. Du kan förstås också bygga din egen, såsom flera av våra medlemmar har gjort.

Skivar grillat kött
Medlemmen Daniel Öhgrens argentinska grill som han byggde själv.

Bygga argentinsk grill hemma

Vår medlem Daniel Öhgren byggde en argentinsk grill. Han använde då L-stöd för formen, eldfast tegel i delen där du eldar (se bild ovan) och därefter har han putsat övriga delar. Han har tak så att det går att grilla i alla väder, och därmed även en skorsten för att få drag. Han eldar således veden till höger, kolet trillar ner och skjuts in under grillgallret och därmed tillagas råvarorna och röken går upp genom skorstenen. 

När grillen inte används finns det två förvaringsutrymmen där grillgaller och dylikt förvaras.

För den som vill ta det ett steg till kan man bygga in ställning för rotisseri (grillspett) och ett avtagbart dropptråg.

För att bygga en argentinsk grill hemma gör du i korthet följande:

  1. Välj plats: Hitta en säker plats utomhus, en plan yta.

  2. Förbered grunden: Skapa en stadig bas med betong eller sten för att stödja grillen. Använd eldfast tegel i delen som du kommer att elda veden i för att få glödande kol till grillen.

  3. Installera grillgallret: Använd ett V-format grillgaller, gärna ett som kan justeras i höjdled, så att du kan kontrollera avståndet mellan köttet och elden. Ju längre du grillar desto mer kol får du och desto varmare blir grillen. V-formen gör att fettet kan rinna bort så att det inte droppar ner på glödbädden.

  4. Alternativt: Bygg en eldgrop och använd en grillkorg för att skapa kol av ved.

  5. Tillbehör: Du kan även inkludera en brasero (en mindre, koluppvärmd yta) för att hålla köttet varmt efter tillagningen.

Läs mer: Isolera argentinsk grill mot betongen

Parilla
Parilla som finns att köpa på Etsys.

Vad grillar man på en argentinsk grill?

På en argentinsk grill tillagas främst olika sorters kött, såsom nötkött (revbensspjäll, flankstek), korv (chorizo, blodkorv), inälvsmat (bräss, tunntarm), men ibland även kyckling och lamm. Typiska rätter inkluderar:

  • Chorizos: Kryddiga korvar

  • Morcillas: Blodkorv

  • Provoleta: Grillad ost

  • Costillas: Revbensspjäll

  • Matambre: Fylld flanksteksrulle

Läs också

  • Välj rätt grill
  • Bygg en eldstad i trädgården - snygg och säker
Gilla

Kommentarer

4
J
Lite ironi. Bygglov är väl första steget för en ny grillskatt. För att använda en stor grill behöver man tillgång till stora mängder sydamerikanskt rött kött.
· 13 jul
J
Spontant känns det som att det går åt mycket kol och ved med öppen eldstad? Med en klotgrill så brukar jag använda typ lite mer än en halv påse vilket är runt 2
· 9 jul
P
Den stod i tomtgräns och var 1,7m lång, 1,2m hög. Troligen att den stod i tomtgräns som gjorde att det krävdes bygglov. Hade den stått på uteplats i anslutning
· 8 jul
Visa alla kommentarer

Läs artiklar taggade med
Gör det själv
Trädgård

Relaterade forumämnen

  • Grill av badkar

    Altan & Uteplats
  • Murad grill för trädgården eller lantstället. Enkel dubbelgrill av lecablock

    Altan & Uteplats
  • Mura grill med tegelsten. Hjälp!

    Altan & Uteplats
  • Den optimala förbränningen?

    Ved, Pellets, Flis
  • Vindskydd med eldstad i trädgården

    Trädgård allmänt

Populära forumämnen

  • Hur ska jag göra med oönskat plank

    Häckar, Buskar & Träd
  • Grannar parkerar på min tomt

    Övrigt Off Topic
  • När grannen privatiserar vår vändzon!

    Övrigt Off Topic
  • Slarviga solcellsmontörer?

    Solceller, Solfångare, Solenergi
  • Ännu ett “stormtestat” garagetält vikt sig som en överkokt sparris...

    Attefallshus, friggebod, garage & andra småhus

Mest läst

  • Den 1 juli träder nya byggregler i kraft

  • Bryggstopp för Busch - länsstyrelsen nobbar dispens

  • Självhushållning om krisen kommer - odla för att täcka basala behov

    Glöm tomaterna – det här behöver du odla för att klara en kris

  • Bostadsrättshus

    Regeringen ger klartecken för bostadsrättsregister

  • Test arbetsbyxor: Blåkläder, Fristads, Snickers – vilken är bäst i test?

    Test arbetsbyxor: Blåkläder, Fristads, Snickers – vilken är bäst?

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.