Badrum

Saker som fördyrar när du bygger badrum

Vissa moment kräver att olika typer av hantverkare arbetar omlott.

Vissa moment kräver att olika typer av hantverkare arbetar omlott. Foto: Marlén Eskilsson

Ska du bygga badrum och funderar på hur du kan komma ner i pris? Här listar vi saker som gör badrummet dyrare utan att egentligen påverka kvaliteten. Om du har en ansträngd budget och skulle vilja komma ner i pris, så har du sakerna här som du kan överväga om du behöver eller inte.

När man bygger badrum finns det vissa konstruktioner som fördyrar det nya badrummet, utan att du kanske tänker på det och som heller inte är riktigt nödvändiga. De har gemensamt att de involverar flera typer av hantverkare som inte kan göra sitt jobb i en följd, utan de måste in och jobba mellan varandra, åka fram och tillbaka, packa upp och packa ner sina verktyg. Detta genererar mer bilersättningar, kostnad för etablering och dötid mellan jobb; saker som du får betala för utan att få ut något av det.

Vägghängd toalett istället för golvstående

En sådan konstruktion är vägghängd toalett, där ju cisternen ska byggas in. Både rörmokare, snickare och plattsättare är involverade i arbetet. Rörmokaren måste dit flera gånger, för hen får vänta på att snickaren har byggt upp väggen och att plattsättaren är klar, innan han kan montera toaletten. 

Räkna med en merkostnad för att ha en vägghängd toalett istället för en golvstående på ungefär 10 000 kr.

Att kakla in badkaret

Inkaklat badkar
Badkaret är inbyggt i samma material som golvet. Foto: Marlén Eskilsson

Vill man ha ett inkaklat badkar, så vill man. Men om budget är ansträngd så kanske du ska fundera ett varv vill. Att kakla in badkaret är ett sånt där jobb som involverar både snickare, plattsättare och rörmokare i olika arbetsmoment, där de får åka fram och tillbaka. Merkostnaden för att kakla in badkaret istället för att ha ett fristående slutar på uppskattningsvis 7-8 000 kr.

Flytta avlopp: wc, handfat, dusch, badkar

Detaljer i badrum
Foto: Marlén Eskilsson

Om du vid badrumsrenoveringen passar på att möblera om och flyttar wc, handfat, dusch och badkar så involverar det en hel del merarbete när rörmokaren måste flytta avloppet. Kostnaden varierar beroende på hur många funktioner du vill flytta och hur det ser ut i badrummet. Det är inte alltid det enkelt går att flytta avloppet, det kan vara draget i betongen. Finns det en källare kan det finnas möjlighet att dra ner rören dit istället.

Du kan kalkylera med att du får du en merkostnad på 10-15 000 kr när du flyttar avloppet i badrummet på det här sättet.

Renovera undertaket och sätta in LED-spottar

Kanske vill du passa på att sätta in LED-spottar i badrummet när du ändå bygger om det. Att renovera undertaket med allt vad det innebär i form av snickare, elektriker som gör etablering, återbesök och sätter in LED-spottar inklusive sänka ventilationen från tak till vägg, kostar 10-12 000 kr för ett badrum på 6 kvm.

Köpa materialet utan att jämföra pris

LED-spottar i badrum
LED-spottar i badrumstaket. Foto: Marlén Eskilsson

Det är mer uppenbart att ju dyrare ytmaterial till badrummet du väljer, desto dyrare blir det. Men samma vara kan också kosta dubbelt så mycket hos en återförsäljare än hos en annan. 

Att jämföra priser på allt material som ingår när du bygger nytt badrum blir allt enklare med hjälp av prisjämförelsesajter som Pricerunner och Prisjakt. Toalettstolen Ifö Sign kostar t ex 2 489 kr hos billigaste butiken när den här artikeln skrivs, och 4 563 kr hos den dyraste. Det är ett dyrt misstag att köpa allt material via t ex badrumsentreprenören utan att jämföra priser.