Fredagshuset

Gediget arkitektritat 1920-tal på Lidingö

Arkitektritat hus byggt 1920.

Arkitektritat hus byggt 1920. Foto: Sotheby’s International Realty

På Lidingö finns det ett gediget 1920-talshus med många välbevarade detaljer, ritat av arkitekt Karl Kempendahl. Huset är just nu till salu och prislappen är rejäl.

Veckans fredagshus ligger centralt placerat på Lidingö. Arkitekten som står bakom detta rödmålade hus heter Karl Kempendahl. Han var verksam på Lidingö under tidigt 1900-tal, och just detta huset är byggt 1920.

Entresidan

Entrésidan av huset. Foto: Sotheby’s International Realty

Huset i sig går i nyklassicistisk stil och har mellan åren 2005-2008 renoverats med detta i åtanke. Originaldetaljerna finns kvar och är välbevarade. Exempelvis är det takmålningar och nischer i hallen, och mellan vardagsrummet och matsalen sitter de välvda skjutdörrarna kvar.

- Det mesta är renoverat men detaljerna är ändå original. Det har dock tillkommit en vinterträdgård på baksidan, och så har man ändrat lite på planlösningen i köket, säger Helena Karnsund som är mäklare hos Sothebys International Realty.

takmålning

Bevarade takmålningar i hallen. Foto: Sotheby’s International Realty

Det finns också en del detaljer som tillkommit något senare, men som utformats enligt äldre förlaga - exempelvis elementskyddet i hallen.

- Alla dessa originaldetaljer tillsammans med de välutnyttjade ytorna gör att huset blir väldigt hemtrevligt. Det bästa med det, förutom läget, skulle jag säga är den underbara atmosfären, det finns en mysfaktor i huset. Det är ett greppbart hus, säger Helena Karnsund.

Vinterträdgård

Man har byggt till huset med en vinterträdgård. Foto: Sotheby’s International Realty

Totalt hittar du 7 rum och kök i det 249 kvadratmeter stora huset. Här finns exempelvis öppen spis, spröjsade teakfönster och fiskbensmönstrad ekparkett som löper genom nästan hela huset. I det platsbyggda köket är det marmorgolv som matchar bänkskivorna av marmor och i badrummen är det klinkers.

platsbyggt kök

Köket är platsbyggt. Foto: Sotheby’s International Realty

Välvd dörr och balkonräcke

Välvd ytterdörr och balkongräcke i original. Foto: Sotheby’s International Realty

 

Huset framifrån

 

Garage i stil med huset
Garage i stil med huset. Foto: Sotheby’s International Realty

Förutom ett entreplan och ett övre plan finns även en oinredd vind längst upp och en vinkällare nere i källaren. Den nytillkomna vinterträdgården håller samma stil som övriga huset, och har utrustats med vattenburen golvvärme.

Utgångspriset är satt till 17 500 000 kronor. Du hittar fler bilder hos Sothebys International Realty.

Fredagshuset: Ett drömhus från sekelskiftet med torn