Tvättstuga

12 steg till den perfekta tvättstugan

Tvättstugan är sällan det rum i bostaden alla kastar sig över för att hänga i – eller hänga upp i. Men med rätt planering kan det bli ditt drömrum.

Bra belysning, gott om arbetsytor och tåliga material är viktigt i tvättstugan.

Bra belysning, gott om arbetsytor och tåliga material är viktigt i tvättstugan. Foto: Ekenstam Mäkleri

När du planerar tvättstugan gäller det att tänka till. Med rätt saker på rätt plats underlättar det enormt. Det ska kännas lätt att gå in dit. Här är tolv steg för den perfekta tvättstugan:

1. Förvara smutsig tvätt smart

En del förvarar smutstvätten i garderoben eller i sovrummet, men om du kan få till utrymme för smutstvätt i just tvättstugan sparar du mycket kånkande och suckande.

Förvaring i tvättstuga
Medlemmen KjellTimell har ordnat med backar i skåpen. Foto: KjellTimell

En bra lösning för smutstvätten är bakom dold förvaring och gärna i backar. Finns det plats så satsa på att sortera tvätt efter färg och tvättgrad = tidsvinst!

Tvättkorg Dhaka från Åhlens
Om du inte har plats för dold förvaring och backar till smutstvätten – satsa på snygga korgar, här från Åhlens, som gärna får vara synliga. Har du plats för två är det smart att dela upp smutstvätten i färger. Foto: Åhléns

2. Torka tvätt på olika sätt

När du väl har tvättat vill du snabbt få tvätten torr. Finns det plats för torktumlare sparar det såklart tid. Vill du värna miljön, så använd den mer sällan. 

Utdragbar torklina
Utdragbar torklina att använda vid behov. Kan användas både i tvättstuga och på balkong. Denna är från 24.se. Foto: 24.se

Det finns olika sätt att få tvätten torr. Flyttbara tvättställ, väggfasta och om du vill slippa att se ställningen när du inte torkar tvätt, finns utdragbara.

Torkställ på hjul
Om du inte har torktumlare kan det behövas ett rejält torkställ – här ett ihopfällbart med plats för stora textilier och galgar till skjortor. Detta från Manilloshop​​. Foto: Manilloshop

3. Ställ strykbrädan smidigt

Hur ofta tar du fram strykbrädan? En del bortprioriterar den helt, andra tar i alla fall fram den när skjortorna ska få sig en omgång. Oavsett hur ofta är det få som vill ha den synlig jämt. Det finns många olika lösningar för det – skjut in den i en garderob i tvättstugan, stående eller som ett hyllplan. Vissa löser det genom att ha den i rätt höjd och skjuter in i en garderobslösning, i skåp eller lådhurts.

Strykbräda från IKEA
 Ikeas strykbräda Jäll kan du hänga på dörren när den inte används. Foto: IKEA
Strykbrädan i en lådhurts
Medlemmen KjellTimell fällde in en utdragbar strykbräda i en låda. Foto: KjellTimell

4. Kasta ned smutstvätten från ovan

Är du trött på att bära ned smutsiga strumpor från övervåningen till tvättstugan? Lugn i tvättstormen! Bygg ett tvättnedkast som leder rakt ned till tvättstugan. Här finns en uppsjö möjligheter och varianter beroende på var du vill ha ditt nedkast. Önskar du det i din walk-in-closet eller badrum på övervåningen kan du bygga in det i övriga inredningen. Hålet leder rakt ned till i korgen!

Tvättnedkast i badrum
Här är en lösning för tvättnedkast bredvid handfatet som Åkerviks bygg och renovering gjort åt en kund.
Tvättnedkast
Tvättnedkast hos Intressanta Hus.
Tvättnedkast
Intressanta Hus har också lösningar för tvättnedkast i sina hus. Foto: Intressanta Hus

5. Satsa på inredning med bra belysning 

För att inte hamna i tråkträsket bara för att det är en tvättstuga är det väl värt tiden att satsa på snygg inredning. Och för att skona ögonen ytterligare, ordna med bra belysning.

Svart tvättstuga
Foto: Becki Owens

Det ska vara kul att vara där inne! Då vill du självklart vila ögonen på snygga grejer, medan du viker tvätt, letar rätt strump-par och jobbar på med vardagsbestyren. Se till, som med övrig inredning, att hålla en linje vad gäller färger och variera hellre i olika material. Använd också väggarna för att organisera smart.

Smart tvättstuga
Välordnad tvättstuga med klädstång förankrad i väggen, bra arbetsbänkar och öppna hyllor. Foto: Pinterest

6. Höj upp tvättmaskinen och skona ryggen

Upphöjd tvättmaskin
Upphöjd tvättmaskin och strykbräda monterad i lådan.

Jobbigt att böja på ryggen? Fundera på om du vill höja upp tvättmaskinen och ställa den på en sockel eller kanske ett skåp.

7. Kör på hållbart

När du väljer inredning och färger så bör du tänka på fukttåliga material. Du vill inte att färgen börjar flagna eller att inredningen tappar i kvalitet efter bara något år.

8. Ventilera mera

Ventilationsfläkt
Foto: Fresh Intellivent

I en tvättstuga är det såklart viktigt med bra ventilation, så att även tvätten som hänger där inne torkar. Det är inte alltid självklart i gamla hus. Kanske behöver du sätta in en frånluftsfläkt och eventuellt komplettera med en avfuktare?

9. Välj bra vitvaror

Reka ordentligt innan du köper en bra tvättmaskin och torktumlare.

Miele tvättmaskin
 Miele WCG 670 WCS tvättmaskin. Foto: Miele

Här kommer viktiga parametrar som tvättning, sköljning, miljö och tvättider in. Spana runt och jämför. Vid placering i tvättstugan är upphöjda vitvaror en bra möjlighet – då slipper du böja ryggen.

10. Ha gott om avlastningsytor

Tvättstuga
Tvättstuga av Denise Gaha Interiors. Foto: Denise Gaha Interiors

Är det i något rum som du behöver ställa undan saker är det i tvättstugan. Lakan som har vikts ihop eller strumpor som ska bäras till rätt rum. Sedan gäller det ju att hålla dessa ytor så rena som möjligt så att dess funktion verkligen uppnås.

11. Dölj rätt saker

Vissa saker vill du inte se. Förpackningar av tvättmedel och sköljmedel i olika färger och storlekar bidrar liksom inte till tvättstugeharmonin.

Tvättstuga
Foto: Pinterest

Se till att dölja dessa eller annat som inte går i linje med övrig inredning. Ställ undan antingen i skåp eller förvara dem i enhetliga korgar.

12. Rensa bort allt som inte används

Tvättstuga
Stor tvättstuga av Tracy Hardenburg Designs. Foto: Tracy Hardenburg Designs

Är tvättstugan det där extra utrymmet som familjen gärna använder som ett ytterligare förråd? Stopp! Här gäller det att rensa undan allt som inte hör till just tvättstugan (förutom piffet nedan). Gamla skridskor, pärmar och plastleksaker har inte i tvättstugan att göra. Rensa hårt!

Hundtvättplats i tvättstugan
Behöver du någon typ av badkar till djuren kan det passa att placera i tvättstugan. Foto: Pinterest

13. Unna dig lite extra piff

Vad sägs om bra högtalare så att du kan lyssna på musik från mobilen när du är där inne? Eller doftljus som passar att tända när du pysslar med tvätten (kom ihåg att släcka!).

Tvättstuga med radio
Tvättstuga från Designer Janey Larsen. Foto: Janey Larsen

En skål med nötter eller choklad så att du inte tappar energi? Ja, addera extra piff för att skapa ditt ultimata tvättstugemys.

Läs mer

Kjell ordnar i tvättstugan (källarprojekt)
Checklista inreda tvättstuga