Tvättmaskin - köpråd och bäst i test

När det är dags att köpa ny tvättmaskin vill man både ha den med bäst funktion och den som har rätt pris. Här guidar vi dig till ditt köp av tvättmaskin.
När tvättmaskinen kom fick du veva igång den för hand. Tack och lov har tekniken utvecklats sedan dess. När den väl slog igenom på allvar under 50-talet tog det inte många år innan den fanns i nästan varenda hem.
Här går vi igenom vilka funktioner tvättmaskinerna har idag, vilka som har presterat bäst i test, vad de kostar och när det kan vara dags att byta ut den gamla tvättmaskinen mot en ny.

Funktioner i dagens tvättmaskiner
Ska du köpa tvättmaskin idag är det förstås viktigt att den tvättar och sköljer bra. Tester visar att tvättmaskinerna som presterar bäst i test generellt får höga betyg på tvätt, miljö och centrifugering, men knappt godkänt när det kommer till sköljning och tvättid.
Att de får så låga betyg på sköljningen beror på att maskinerna ska vara så resurseffektiva som möjligt, dvs använda så lite vatten som möjligt. Hur mycket vatten en tvättmaskin gör av med är nämligen avgörande för dess miljövärde. Resultatet blir dock att de får svårt att skölja ur allt tvättmedel ur kläderna. Många maskiner är därför utrustade med en knapp för extra sköljning som däremot inte räknas in när de testar maskinerna.
Miljön är också orsaken till att tvättiderna är så långa. Tvätten blötläggs först under en tid för att man ska hålla nere energiförbrukningen, och detta drar upp tvättiden.
Även ljudnivån är en parameter där ingen tvättmaskin presterar riktigt bra. En låg ljudnivå är kanske främst viktigt för dig som saknar tvättstuga, eller som har sovrum, vardagsrum eller liknande i nära anslutning till tvättstugan. Det värdet är med andra ord viktigt, men kanske inte en dealbreaker för gemene man.
Flera av dessa parametrar, exempelvis hur mycket el tvättmaskinen drar, hur mycket tvätt den rymmer, hur mycket vatten tvättmaskinen använder per år och hur hög ljudnivå den har står på energimärkningen. Det gör att du enkelt kan jämföra olika modeller sinemellan.

Teknikförbättringar nya tvättmaskiner
En tvättmaskin håller i snitt i 8 år* innan den går sönder. Du kan få RUT-avdrag för att laga den i hemmet.
Tvättmaskinerna blir såklart bättre och bättre för varje år. Man brukar prata om ett femårsintervall för att det ska vara noterbar skillnad. Nu, jämfört med för några år sedan, handlar det främst om att tvättmaskinerna blivit mer energieffektiva, wifi-uppkopplade och självdoserande. Idag kan du till exempel styra många tvättmaskiner från mobiltelefonen och även få notifieringar när tvätten är klar.
Vilka funktioner du får beror på vilken prisklass du letar tvättmaskin i. Dock är den största skillnaden mellan olika prisklasser hur stor mängd tvätt som tvättmaskinen kan hantera och delvis även dess energieffektivitet.
Pris på tvättmaskiner
Du som inte har någon större mängd tvätt som ska tvättas kan hitta bra tvättmaskiner för mellan 4 000-6 000 kronor, medan den som har mycket tvätt (>8 kilo) bör leta i spannet mellan 6 000-9 000 kronor för att få en tillräckligt stor, tids- och energieffektiv tvättmaskin för att man ska hinna med vardagslivet bra.
Bäst pris hittar du genom att använda dig av en prisjämförelsetjänst. Tänk på att jämföra pris med frakt om du tänkt beställa hem den från nätet. Många butiker har numera tjänster du kan köpa till där de tar med sig din gamla tvättmaskin och bär in samt installerar din nya för under tusenlappen. Det gäller dock att du har rätt förutsättningar för att montören snabbt ska kunna ansluta din nya tvättmaskin. Läs villkoren noggrant och se så att ditt hem är förberett - annars är risken att du betalar för en installation som inte kan utföras. Om du är ute efter en sådan tjänst kan det vara värt att göra en egen prisjämförelse då denna tjänst inte är inräknad i slutpriserna på prisjämförelsetjänsterna.
Kostnaden för att få en tvättmaskin installerad ligger på cirka 1 000 kronor om hemmet uppfyller villkoren och det mest handlar om att byta ut den tvättmaskin som redan står där. Men behöver du dra om rör och el - om du exempelvis inte haft en tvättmaskin på platsen tidigare - kan kostnaden stiga med åtskilliga tusenlappar.
Tvättmaskinerna som är bäst i test
Några som har testat tvättmaskiner är Råd & Rön. Deras test av 166 modeller 2018 visar att topp fem utgörs av enkom premiummodeller. Endast topplaceringen från LG kvalar in strax under 10 000 kronor, övriga ligger i spannet mellan 10 000-15 000 kronor. Dock är det en ganska liten betygsskillnad mot mellan- och budgetklassen.
Utmärkande för dessa premiummodeller är att de tar en stor mängd tvätt (mellan 9-12 kg), att de tvättar väldigt bra och har mycket god centrifugering. Även miljö får de bra betyg på. Skölj och tvättid får de däremot endast strax över godkänt på.
En varning vad gäller LG:s tvättmaskiner är dock på sin plats. Även om det är bra maskiner så är de inte anpassade för att installeras på sviktande underlag som träbjälklag, utan endast betong. Installeras de på träbjälklag blir vibrationerna så starka att de kan skada t ex en plattsättning med fuktskydd. Se kommentar från Mats Liljemark nedan, bekräftad med underlag från LG till redaktionen.

- LG FH495BDS2, Pris ej längre känt
- LG FH6F9BDS2, Pris ej längre känt
- Miele WCG 670 WCS, 18 390 kr hos Miele
- WTF130 WPM PWash 2.0 XL, Pris ej längre känt
- Miele WCI870, 22 390 kr hos Elon
Kollar vi istället på tvättmaskiner för under 7 000 kronor är de populäraste märkena Bosch och Electrolux med priser mellan 5 000 - 7 000 kronor beroende på var du köper dem. Dessa modeller tar inte en lika stor mängd tvätt som premiummodellerna, men ligger inte långt efter.

- Bosch WAW325I9SN, Pris ej längre känt
- Electrolux EW6S5426E5, Pris ej längre känt
- Kenny Euronova 1000, Pris ej längre känt
- Bosch WLT24440BY, Pris ej längre känt
- Electrolux EW6F6449Q3, Pris ej längre känt
I segmentet under 5 000 kronor hittar vi några vi känner igen från listan ovan, men här finns en större variation varumärken. Prisspannet för topp fem ligger då mellan 4 000-5 000 kronor. Även dessa maskiner är bra på att tvätta och centrifugera, men sägs vara betydligt sämre på att skölja ur tvättmedlet ur tvätten:

- Samsung WW80J5426FW/EE, Pris ej längre känt
- Bosch WAT283L8SN, Pris ej längre känt
- Bosch WAT283T8SN, Pris ej längre känt
- Electrolux EW6F6248G5, Pris ej längre känt
- LG F4J6VN0W, Pris ej längre känt
Bäst i test tvättmaskiner i olika prisklasser
Det är intressant att slutbetyget inte skiljer sig åt så mycket mellan de bästa tvättmaskinerna i de olika prisklasserna. Det innebär att de gör ett ungefär lika bra eller dåligt jobb med att tvätta rent, skölja bort tvättmedelsrester och centrifugera tvätten. Det som framför allt skiljer dem åt i de olika prisklasserna är kapaciteten. Har du inte behov av att kunna tvätta 12 kilo tvätt på en och samma gång ska du alltså inte stirra dig blind på testvinnaren.
- Bäst i test, LG FH495BDS2: Det här är den tvättmaskin som fick absolut bäst betyg i Råd & Röns test (73). Den kostar cirka 10 000 kronor och rymmer 12 kilo tvätt. Den får höga betyg på tvätt, centrifugering och miljö, men endast godkänt på sköljning, hanterbarhet, ljudnivå och tvättid. Energimärkningen ger den A+++ i betyg.
- Bästa val i mellanklassen, Samsung WW90J5426FW: Med sitt slutbetyg på 69 ligger den här tvättmaskinen inte långt efter testvinnaren. Den rymmer 9 kilo tvätt och kostar cirka 6 000 kronor. Även denna utmärker sig med bra resultat på tvätt och centrifugering samt ganska bra resultat på miljö. Men precis som testvinnaren får den sämre betyg på sköljning, hanterbarhet, ljudnivå och tvättid. Energimärkningen gör gällande att den har bra värden energimässigt vilket ger den A+++ i betyg.
- Bästa tvättmaskin i budgetklassen, Samsung WW80J5426DW: Budgetklassen är tvättmaskiner för under 5 000 kronor och Samsung WW80J5426DW kvalar in precis under gränsen då den går att hitta för 4 800 kronor. Tvättmaskinen rymmer 8 kilo tvätt och har fått utmärkelsen Bra köp från Råd & Rön två år i rad. Den ger väldigt bra tvättresultat, men centrifugeringen är den som verkligen utmärker sig. Tyvärr är den desto sämre när det kommer till sköljning och ljudnivå, här får den knappt godkänt.
*Enligt en studie av El-Kretsen.
122 kommentarer