Tester

Xiaomi Mi Roborock S50 - test robotdammsugare

Vi testade robotdammsugaren Xiaomi Mi Roborock S50. Här får du reda på hur den fungerar, hur användarvänlig den är och hur bra den är på att städa egentligen.

Xiaomi Mi Roborock S50 - test robotdammsugare

Om man går runt i huset och upptäcker en dammråtta eller några cornflakes på golvet, är det skönt att kunna sätta på robotdammsugaren och vara säker på att skräpet inte är kvar nästa gång man tittar. Detta är inte sant för alla robotar vi testade, men det är sant för vinnaren Xiaomi Mi Roborock. Man kunde se ett cornflakes ligga på köksgolvet och vara stensäker på att den skulle få upp smulorna i bara en städning. Den är otroligt noggrann tack vare sin laser-navigering. Det var ingen annan robot som hade lika bra navigering och ingen annan robot som kunde städa hela vår nedervåning utan att missa ett enda område. Xiaomi Mi Roborock fick ett samlat betyg på 4,5 av 5 i vårt test av robotdammsugare och vann därför priset för bästa robotdammsugare.

Navigerar sig med hjälp av lasrar
Denna roboten skapar en karta av rummet med hjälp av lasrar.

Hur den fungerar

När du startar Xiaomi Mi Roborock snurrar den några varv och bygger upp en karta av rummet med hjälp av två lasrar. Man kan sedan se hur roboten rör sig på kartan om man tittar i den tillhörande appen. Roborock börjar alltid med kantstädning, vilket betyder att den städar längs väggar och runt möbler. När den städar kanterna ser den till att alltid ha sin högra sida in mot väggen eller möbeln, eftersom det är där den har sin roterande borste. När den har borstat och dammsugit alla kanter fyller den i kartan och tar resten av golvet i rummet. Den kör fram och tillbaka tills den känner att den tagit överallt. Av rörelserna på kartan och våra egna tester att döma gör den också det. 

Roborock städar alltid kanter först.
Vår testvinnare städar väldigt metodiskt.

Roborocks största styrka är att den städar väldigt metodiskt. Den ser till att dammsuga alla delar av golvet och den gör det väldigt snabbt eftersom att den aldrig står stilla och aldrig dammsuger samma ställe flera gånger under en städning. Denna robots sätt att metodiskt städa ett rum är överlägset alla övriga robotdammsugare i testet.

Speciella funktioner och egenskaper

  • Kartläggning av städat område
  • Du kan fjärrstyra den med appen och be den att köra till ett speciellt ställe
  • Fjärrstyrning trots att du inte är hemma
  • Kan dammsuga ett begränsat område med “Spot Cleanup
  • Kan moppa golv

Användarvänlighet

En annan fördel med Xiaomi Mi Roborock är att den är väldigt intuitiv. Den har endast tre knappar, vilket gör att man inte behöver någon manual för att förstå hur man ska få igång den. Dessutom berättar den allt du gör via en inbyggd högtalare. Till exempel säger den “Starting cleanup” när du trycker på startknappen och “removing dustbin” när du tar ut lådan där damm samlas. 

Den säger allt du gör med hjälp av en inbyggd högtalare.
Roborock - "Removing dustbin"

Det finns en app som tillhör dammsugaren vid namn Mi Home, som i motsats till dammsugaren var väldigt svår att komma igång med. Det tog oss ungefär en timma att para appen med dammsugaren, men efter att vi lyckats para dem fungerade den utan några problem. Anledningen till att installationsprocessen tog så lång tid har att göra med att dammsugaren måste kalibreras och kopplas till en server i Singapore. 

Roboten bygger snabbt upp en karta av rummet med hjälp av lasrar.
Bygger upp en karta av rummet och håller koll på var den inte har städat.

Med appen kan man styra var någonstans den ska åka och när den ska dammsuga med hjälp av schemaläggning. Eftersom dammsugaren är uppkopplad till en server via wifi går det att styra den med appen trots att du inte är hemma. Man kan också sätta upp virtuella väggar och få den här roboten att endast städa inom ett specifikt område, till exempel ett rum.

Förmåga att städa

Xiaomi Mi Roborock är extremt noggrann och tar alla ytor den kommer åt. När vi testade noggrannheten genom att sprida ut 100 gram ris i två rum på 30 kvm fick den upp 95% av riset på 30 minuter. Detta är mer än någon annan dammsugarrobot i vårt test lyckades med. Den är smart och vet var den har dammsugit och var den ska dammsuga härnäst. En svaghet är dock att den inte kommer åt att städa allra längst in i vissa hörn.  

Roborock är extremt noggrann i sin dammsugning.
Roborocks största styrka är dess noggrannhet & smidiget.

Sugförmågan, dvs styrkan i suget, är inte Roborocks starkaste sida. När vi jämförde styrkan i suget hos Roborock med Neato Botvac D7 Connected genom att strö ut 85 gram quinoa i en ryamatta så fick Robock upp ca 41% av kornen, medan Neato med testets starkaste sug fick upp 55% av kornen.

Testresultat Xiaomi Mi Roborock

Xiaomi Mi Roborock vinner med betyget 4,5 av 5 vårt test av robotdammsugare, trots att den inte har det starkaste suget. Den är vår testvinnare för att fördelarna klart överväger denna nackdel:

Fördelar:

+ Det är en äkta robot, intelligent, börjar med att läsa in rummet, arbetar sedan effektivt, snabbt och metodiskt
+ Den har ett jämförelsevis bra pris
+ När appen väl är igång fungerar den utan avbrott och felmeddelanden
+ Den fastnade aldrig under soffor eller i sladdar
+ Den avbryter inte sin städning för att ladda
+ Den rör sig förutsägbart, kör inte in i fötter i onödan
+ Snygg dessutom, ger en fräsch Apple-känsla

Nackdelar: 

- Den har tillräckligt bra sug, men det finns dammsugarrobotar med bättre sugförmåga

Fakta

Pris

4 890 kr

Dimensioner (BxHxD)

353x97x350 mm

Vikt

3,5 kg

Drifttid

150 minuter

Ljudnivå

62 dB

Dammbehållare stl

0,5 liter

Fjärrstyrning App

Ja

Schemaläggning

Ja

Sidoborstar

En, höger sida

Övriga funktioner

Virtuella väggar, moppning, kartläggning, trappsensor, ökad sugeffekt på mattor

Användarupplevelse (1-5)

5

Noggrannhet & intelligens (1-5)

5

Sugförmåga, sugeffekt (1-5)

4

Betyg (1-5)

4,5

Läs hela testet här.