Produkt­recensioner, Robot­dammsugare, Tester

Neato Botvac D7 Connected - test robotdammsugare

Vi testade robotdammsugaren Neato Botvac D7 Connected och jämförde den med den något billigare konkurrenten Xiaomi Mi Roborock S50. Här får du reda på resultatet.

Neato Botvac D7 Connected vid sin laddstation.

Neato Botvac D7 Connected vid sin laddstation. Foto: Ludvig Eskilsson

När vi testade sex robotdammsugare tidigare i år blev Xiaomi Mi Roborock S50 den klara vinnaren. Ni läsare efterlyste dock även ett test av en robot från Neato, något som vi inte hade med. Här kompletterar vi testet med Neatos top-of-the-line Botvac D7 Connected (pris 5 997 kr).

Neato Botvac D7 har en bra app med mycket funktionalitet
Botvac D7 har en riktigt bra app och kan styras med din smartklocka. Foto: Ludvig Eskilsson

Neato Botvac D7 Connected är alltså värstingroboten från Neato. Den har bra navigation, starkt sug och en riktigt bra app. Med appen kan man både separera rum och våningsplan, skapa virtuella väggar och schemalägga städningar för olika rum. Den enda roboten som når upp till likvärdiga städresultat är konkurrenten Xiaomi Mi Roborock S50. Det är inte lätt att utse en vinnare mellan Neato D7 och Roborock S50, men vi anser att Roborock är ett bättre köp och därmed mer förtjänt av titeln “Bäst i test” eftersom den ligger ordentligt mycket lägre i pris. Både Neato Botvac D7 Connected och Xiaomi Mi Roborock S50 får ett samlat betyg på 4,5 av 5 i vårt test av robotdammsugare.

Neato Botvac D7 och dess konkurrent Roborock S50
Botvac D7 och dess konkurrent Roborock S50 Foto: Ludvig Eskilsson

Hur den fungerar

Neato Botvac D7 Connected använder sig av lasrar för att skapa en karta av huset och har sensorer på framsidan och på höger sida för att räkna ut avstånd till väggar och objekt. När man startar roboten börjar den med att städa längs kanterna i rummet. Den ser alltid till att åka med sin högra sida längs väggar och möbler eftersom att det är där den har sin roterande borste. När den är färdig med kantstädning åker den fram och tillbaka i rummet tills att den täckt alla ytor. Efter att den städat alla ytor i ett rum åker den till nästa och upprepar processen där. Om den får slut på batteri under städningens gång, återvänder den till laddstationen och räknar ut hur mycket den behöver ladda för att färdigställa städningen.

Bild på lasrarna Neato använder för att navigera sig.
På ovansidan har Neato en roterande laser som kartlägger rummet den befinner sig i. Foto: Ludvig Eskilsson

Precis som testvinnaren Xiaomi Mi Roborock S50 städar den väldigt metodiskt och missar aldrig några ytor. Lasertekniken som Neato och Roborock använder sig av för att navigera sig är överlägsen konkurrenterna Roomba S980 och Electrolux Pure i9, som använder kameror för navigation.

Neato Botvac D7 städar kanter och kommer in riktigt nära hörn.
Botvac D7 börjar med att städa längs väggar och kommer in att ta ordentligt vid hörnen. Foto: Ludvig Eskilsson

Speciella funktioner och egenskaper

  • Kartläggning av städat område och rumsuppdelning

  • Stöd för flera våningsplan

  • Kan skapa virtuella väggar eller “No-Go lines”

  • Fjärrstyrning när du inte är hemma

  • Kan dammsuga ett begränsat område med “Zone cleaning

  • Har en extra bred borste som täcker hela bredden av roboten

Användarvänlighet

Förutom bra navigation är Neato Botvac D7s kanske största fördel att den har en väldigt lättanvänd app med bra funktionalitet. Det tog oss inte mer än ett par minuter att koppla samman roboten med telefonen. Appens gränssnitt är enkelt, snyggt och lättförståeligt. Robotdammsugaren kopplas till wifi och kan sedan kontrolleras med appen var man än befinner sig.

Neato och telefon
Botvac D7 har en riktigt bra app. Foto: Ludvig Eskilsson

Den mest användbara funktionen i appen är enligt oss att man kan skapa och spara olika zoner som man därefter kan schemalägga städningar i. Då kan man till exempel låta roboten dammsuga under matbordet två gånger om dagen och i köket en gång, medan man schemalägger en städning av hela huset varannan dag. Man vill helst ha igång roboten så kort tid som möjligt när man är hemma. Då är det bra att kunna dammsuga de områden i huset som är mest smutsiga så snabbt som möjligt, utan att behöva dammsuga hela huset. Detta är en mycket användbar funktion.

Rumsuppdelning och schemalagd städning av olika rum
Det är lätt att dela up huset i rum och sedan schemalägga städningar för specifika rum. Foto: Ludvig Eskilsson

Appen har också stöd för upp till tre sparade våningsplan, vilket innebär att du kan lyfta upp roboten på ovanvåningen utan att förlora kartan du sparat sedan tidigare och att du kan dela upp ovanvåningen i olika områden. För att det här ska fungera på ett enkelt sätt behöver man dock en laddstation på varje våning eftersom att roboten inte förstår var den befinner sig om den inte startar vid sin laddstation. Den här funktionen är alltså inte särskilt användbar om man bara har en laddstation.

Neato puttar sin laddstation. Neato dockar inte med sin laddstation.
Innan vi hade kartlagt huset med appen dockade inte Botvac D7 och puttade sin laddstation. Foto: Ludvig Eskilsson

Tyvärr har vi inte bara haft bra användarupplevelser med Neato Botvac D7 under testandet, utan även ett par dåliga. Det hände ett fåtal gånger att Neato stannade en bit framför laddstationen utan att docka efter att den städat färdigt. Det hände aldrig när vi testade konkurrenten Roborock S50. Det hände också att Neato Botvac D7 puttade iväg sin laddstation, vilket gjorde att vi behövde ställa tillbaka den själva. De här problemen slutade när vi hade kartlagt huset med hjälp av appen, men oavsett har vi inte upplevt någonting liknande med Roborock S50.

Neato är fast under en soffa
Neato är ganska aggressiv i sin dammsugning och körde in för långt under en låg soffa. Foto: Ludvig Eskilsson

Vi hade också problem med att Neato D7 åkte in under en soffa och fastnade. Soffan lutar något nedåt och är högre där roboten åker in och lägre på baksidan. När Neato åker in under soffan trycker den in sig under den låga delen och har sedan inte tillräckligt med kraft för att backa ut. Xiaomi Roborock S50 å andra sidan känner av motståndet den får på ovansidan av lasern och undviker att åka in längre under den låga delen av soffan. Man kan skapa “no go zones” i Neato-appen för att undvika att roboten fastnar på svåråtkomliga ställen, men det hade varit bättre om det inte behövdes.

Förmåga att städa

Neato Botvac D7 är extremt noggrann och metodisk i sin dammsugning. Lasernavigeringen gör att den vet var den har dammsugit och var den ska dammsuga härnäst. När vi testade noggrannheten genom att sprida ut 100 gram ris i två rum på 30 kvm fick Neato upp 95% av riset på 29 minuter. Detta är ett nästan identiskt resultat till Roborock S50 som fick upp 95% på 30 minuter. Neato Botvac D7 är bra på att dammsuga hörn eftersom att dammintaget täcker hela framsidan av roboten. Den kantiga framsidan gör också att den kan åka in riktigt nära hörnen. Roborock S50 är bättre på att dammsuga runt stolsben eftersom den har en större roterande borste och en mindre klumpig design.

Neato har ett större dammintag och är riktigt bra på att komma in i hörn.
Neato har ett bredare dammintag men en mindre borste än Roborock. Foto: Ludvig Eskilsson

Sugförmågan är ytterligare en av Neatos styrkor. Den är nämligen robotdammsugaren med högst sugkraft av alla robotdammsugare vi testat. När vi testade sugförmågan på mattor genom att strö ut 85 gram quinoa i en ryamatta fick den upp 55% av kornen medan Roborock S50 fick upp 41% och Roomba S980 fick upp 53%. 

Botvac D7 eller Roborock S50?

Att välja en vinnare mellan Neato Botvac D7 Connected och Xiaomi Mi Roborock S50 är inte lätt. De är båda extremt intelligenta robotar och presterade lika bra i vårt noggrannhetstest. Det går alltså inte att utse en vinnare baserat på detta.

Botvac D7 och Roborock S50
Både Botvac D7 Connected och Roborock S50 är väldigt bra robotar. Foto: Ludvig Eskilsson

Neato D7 har en en större dammbehållare på 0,7 liter medan Roborock S50 har en mindre dammbehållare på 0,5 liter. Man behöver alltså tömma behållaren i Roborock oftare. Poäng till Neato.

Dammbehållarna i Neato och Roborock.
Neatos dammbehållare är 0,7 liter stor medan Roborocks är 0,5 liter. Foto: Ludvig Eskilsson

Medan Neato har ett starkare sug och presterade bättre när vi dammsög mattor har Xiaomi Roborock S50 längre batteritid. Å ena sidan är Neato bättre på att dammsuga mattor men å andra sidan måste den återvända till laddstationen tidigare och oftare än Roborock S50. Vi anser inte att någon av robotarna presterade bra nog på mattor för att kunna ersätta en vanlig dammsugare helt och hållet, och lägger därför större vikt i en halvtimmes extra batteritid. Poäng till Roborock.

Robotarna återvänder till sina laddstationer
Roborock S50 har 30 minuter längre batteritid och behöver inte ladda lika ofta. Foto: Ludvig Eskilsson

Apparna som tillhör de båda robotarna skiljer sig något i funktionalitet och användarvänlighet. Roborock-appen är dåligt översatt från ett annat språk och är svårare att använda. Neatos app däremot är snygg, lättare att använda och har stöd för flera våningsplan förutsatt att man köper fler laddstationer. Poäng till Neato.

Apparna som tillhör Roborock och Neato
Neatos app (vänster) är mer intuitiv och mer användarvänlig. Foto: Ludvig Eskilsson

Slutligen erbjuds Xiaomi Mi Roborock S50 för 4 890 kr  medan man behöver betala mer för Neato Botvac D7 Connected. Trots att Neato har en mer användarvänlig app anser vi inte att man får en bättre robotdammsugare om man betalar den extra summan för en Neato D7 Connected. Priset får därför vara den avgörande faktorn mellan vilken robotdammsugare vi rekommenderar mest. Poäng till Roborock S50.

Testresultat Neato Botvac D6 Connected

Bild på Neato
Neato är en riktigt bra robotdammsugare. Foto: Ludvig Eskilsson

Neato Botvac D7 får ett slutgiltigt betyg på 4,5 av 5 i vårt test av robotdammsugare, vilket placerar den på delad förstaplats med Xiaomi Mi Roborock S50. Om Neato kunde erbjuda mer konkurrenskraftiga priser hade det varit ännu svårare att utse en vinnare i vårt test av robotdammsugare. Både Neato Botvac D7 och Xiaomi Mi Roborock S50 är iallafall ordentligt mycket bättre än konkurrenterna och man lär inte bli missnöjd om man köper en Botvac D7 Connected.

Fördelar:

+ Väldigt bra app med bra funktionalitet

+ Starkaste suget av alla robotar i testet

+ Den rör sig förutsägbart

+ Det är en äkta robot, intelligent, börjar med att läsa in rummet, arbetar sedan effektivt, snabbt och metodiskt

+ Stöd för flera våningsplan förutsatt att man har flera laddningsstationer

Nackdelar: 

- Högt pris jämfört med konkurrenten Xiaomi Mi Roborock S50

Fakta

Pris

5 997 kr

Dimensioner (BxHxD)

336x100x319 mm

Vikt

3,4 kg

Drifttid

120 minuter

Ljudnivå

69 dB

Dammbehållare stl

0,7 liter

Fjärrstyrning App

Ja

Schemaläggning

Ja

Sidoborstar

En (höger sida)

Övriga funktioner

Virtuella väggar, kartläggning för tre våningar, trappsensor, ökad sugeffekt på mattor

Användarupplevelse (1-5)

4

Noggrannhet & intelligens (1-5)

5

Sugförmåga, sugeffekt (1-5)

5

Betyg (1-5)

4,5

Läs hela testet här.