Vad söker folk på för termer när de ska köpa ny bostad?

Väldigt många blir lockade av en pool vid huset.

Väldigt många blir lockade av en pool vid huset. Foto: Skandiamäklarna

Vill du ha många träffar på bostaden vid en försäljning, eller anpassa den inför en sådan, så kan det vara bra att ha koll på vad folk söker på.

Svenskt Fastighetsförmedlings Trendrapport har tagit en titt på vilka sökord som är mest populära när vi letar bostad. Och även om det fortfarande inte är så jättemånga som väljer att hyra ut en del av sitt hus, så är detta ändå ett ganska attraktivt drag när man letar ny bostad. Färska siffror visar nämligen att "uthyrningsdel" har kvalat in på listan över ord vi använder när vi söker efter vårt nya hem (dock inte i toppen av listan).

– I samband med den utbredda bostadsbristen som råder talas det allt mer om alternativa boendelösningar. En uthyrningsdel är en separat lägenhet med egen ingång, vilket är ett mycket attraktivt attribut då den kan hjälpa till att finansiera en stor del av boendet, inte minst då delar av hyresintäkten är skattefri. Framöver kommer vi med största sannolikhet se fler sökord av liknande karaktär, såsom bostadshotell och community living, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

I övrigt är det ganska traditionella söktermer som används. Många vill exempelvis ha närhet till vatten, såsom en pool eller sjöutsikt, när det kommer till hus.  Att slippa släpa dammsugare mellan två våningsplan är också populärt, likaså att det finns garage.

Är det istället en bostadsrätt man letar efter är balkong, uteplats och garage populära sökord.

Topplista: 10 mest populära sökorden i Sverige

Hus

 1. Pool
 2. Garage
 3. Sjötomt
 4. Enplan
 5. Kakelugn
 6. Balkong
 7. Sjö
 8. Sekelskifte
 9. Sjöutsikt
 10. Hav

Bostadsrätter

 1. Balkong
 2. Hiss
 3. Uteplats
 4. Garage
 5. Vindsvåning
 6. Högst upp
 7. Uthyrningsdel
 8. Kakelugn
 9. Terrass
 10. Sekelskifte