Damm på liten tomt

Med en tomt på endast 144 kvadratmeter och en dröm om vatten i trädgården var valet enkelt för Anna och Mattias Hedrén; de skulle skapa en illusion av en brygga och en damm som ser större ut än den är. Så här gjorde de.

Damm på liten tomt

Foto: Anna Hedrén

Anna och Mattias Hedrén ville ha en solig yta i trädgården där de kunde umgås, äta mat och koppla av - och vad är mer avkopplande än en damm? Men i en trädgård som bara mäter 144 kvadratmeter är det svårt att få till en naturlig damm och samtidigt en solplats, utan att bygget stjäl för mycket yta. Därför har paret Hedrén gjort en lite annorlunda lösning. De har byggt ihop soldäcket med dammen så att det skapas en illusion av att trädäcket är en brygga.

Anna Hedren
Anna Hedren

– En damm ger så mycket mervärde. Förutom att den är vacker så gynnar den även den biologiska mångfalden och skapar ett bättre mikroklimat i trädgården, säger Anna Hedrén som till vardags är trädgårdsdesigner och som även driver en privat trädgårdsblogg under pseudonymen Anna Vattenkanna.

Anna och Mattias damm är L-formad, men det syns inte om du inte undersöker den noggrant. Istället ser det ut som om bryggan befinner sig ovanför en stor del av dammen. I själva verket sticker den dock bara ut 30 centimeter åt två håll över dammen, resterande del av trädäcket är placerat på land.

Idén är helt deras egen och kom sig dels ur praktisk synpunkt, för att få plats med soldäck och damm i en så liten trädgård - och dels för att de ville att ett besök på soldäcket skulle ge samma känsla som du får när du sitter på en brygga.

Anna förklarar hur illusionen fungerar:

– Människor är vana vid bryggor och då vet man med sig att vatten går under dem, och när man då ser en sådan här grej där trä sticker ut över vatten associerar man det med att det finns vatten under. Och i vårt fall har vi utnyttjat detta faktum. I en liten trädgård är det extra givande att arbeta med illusioner.

Raka linjer

– Eftersom vi har en liten tomt kunde vi inte skapa en organiskt formad damm med sumpzoner och massor av växter, vi hade helt enkelt inte plats. Så vi valde att göra helt tvärtom, att arbeta med geometriska, raka former och istället låta växterna stå för det mjuka, säger Anna.

Bygga damm
Foto: Anna Hedrén

För att få till de raka linjerna som ger dammen dess skarpa L-form var de först tvungna att gräva ett hål, för att därefter skapa formen med hjälp av plywood och tryckimpregnerade reglar. De använde detta för att stabilisera de lodräta kanterna.

– När det var klart så lade vi på lite sättsand för att mjuka till, sedan lade vi på svart, tjock dammduk, säger Anna.

Nästa del som byggdes var trädäcket. Därefter valde Anna och Mattias att tydliggöra dammens kant med hjälp av en rostfri plåt.

Bygga damm
Foto: Anna Hedrén

– Många gånger när man har en naturlig damm vill man dölja dammkanten, men eftersom vår trädgård är liten har vi ingen möjlighet att dölja, så då har vi istället lagt den här rostfria plåten runt dammen så att den framhävs, säger Anna.

Själva reningsanläggningen är dold. Mattias kom på den finurliga idén att de kunde placera den under trädäcket och göra en bit av däcket till lucka med gångjärn. På så sätt döljer de hela anläggningen men kan ändå lätt komma åt att rensa i filtret.

Trädgårdsdamm
Foto: Anna Hedrén

Trädgårdsliv

Reningsanläggningen är viktig för att dammen ska hållas fräsch. I dammen simmar nämligen koikarpar. De håller den fri från mygglarver men är även ett roligt sällskap att kolla på när det är dags att samla solstrålar en stund uppe på trädäcket.

Växtligheten i dammen består av dvärgkaveldun, ängsull, vattenmynta, förgätmigej och japansk iris. Samtliga i planteringskorgar.

- Vi valde dem för att de är så anspråkslösa. De kräver inte mycket, och de har ett växtsätt som vi tycker om, säger Anna.

Trädgård
Foto: Anna Hedrén

Förutom koikarpar och växter skapar dammen även en naturlig samlingsplats för annat liv, till exempel insekter, fåglar som söker mat och badplats, skräddare och dag- och trollsländor.

- Vi har även haft någon åkergroda som hittat hit ibland men det är sporadiskt, just nu har vi ingen, säger Anna.

Trägång
Foto: Anna Hedrén

På sommaren bebos trädäcket ibland även nattetid, men då handlar det istället om att det är Anna som under varma nätter tar med sig täcket ut till däcket för att där få en god nattsömn. Så bekvämt kan det bli när man har en damm och ett trivsamt soldäck.

Brygga
Foto: Anna Hedrén
FAKTARUTA / Annas trädgårdsblogg

Under pseudonymen Anna Vattenkanna bloggar trädgårdsdesignern Anna Hedrén om allt som faller in under rubriken trädgård.

- Jag startade min blogg som en privat sfär. I mitt arbete jobbar jag mot privatpersoner och då är det deras intentioner och önskemål som jag jobbar med, så jag ville ha en mer personlig plats där jag kan få utlopp för mina egna trädgårdstankar. Merparten handlar om min trädgård, men i och med att jag arbetar inom branschen trillar jag på många ideer och nyheter som jag också skriver om. Jag skriver om nya saker, äldre saker, trädgårdshistoria, lite design, växter. Allt möjligt som har med trädgård att göra.

Till Annas blogg Anna Vattenkannas Trädgård