Bastu, Tomt

Bastutunna - allt du behöver veta

En bastutunna är ett mysigt alternativ till en traditionell utomhusbastu. Här får du köpråd om du vill investera i en egen bastutunna på tomten.

Bastutunna från RWS Ved & Frakt.

Bastutunna från RWS Ved & Frakt.

Bastutunnan är inte oväntat en finsk uppfinning, som under senare år nått den svenska marknaden. Idag finns ett tiotal leverantörer som säljer liggande och i vissa fall även stående bastutunnor i byggsats. Den liggande tunnan är mest populär, då den är särskilt anpassad efter hur värmen cirkulerar i basturummet och ger en intim och originell rumsupplevelse under välvt tak. 

Finsk bastutunna

Bastutunna från Arctic Finland House.

Placering av bastutunnan

De flesta bastutunnor är stationära på tomten och brukar anläggas på konsoler med stenplattor eller tryckimpregnerade reglar inunder. Det är viktigt att bastutunnan placeras på plan mark som är väl dränerad. Om du vill kunna förflytta bastutunnan kan du hos en del leverantörer beställa hjul eller medar som tillval. Bor du sjönära kanske du rentav har möjlighet att anlägga bastutunnan på en flotte vid strandkanten.

Ibland är det svårt att hitta en bra placering för en bastutunna och få den att estetiskt passa med huset och andra omkringliggande byggnader på tomten, i synnerhet om det är en liggande stationär modell. Ur den synvinkeln är det oftast enklare att välja en stående bastutunna. 

Stående badtunna

Stående badtunna från Spadealers.

Byggmaterial för bastutunna

Själva tunnan brukar vara byggd i trä, vanligtvis furu, gran eller cederträ. Leverantörerna rekommenderar att man behandlar panelen någon gång om året med träolja eller trälasyr. Taket består oftast av papp eller shingel. Golvet bör vara försett med en ventilationskanal där också vatten kan rinna ut. En härdad glasdörr ingår i de flesta modeller. Beroende på leverantör kan bastutunnan vara försedd med något eller flera utsiktsfönster av isolerglas. Det är praktiskt att ha fönster på kortsidan, men det kan bli en fin naturupplevelse att också ha fönster i ögonhöjd längs långsidan av bastun.

Bastutunna

Bastutunna från Bastuprodukter.

Storlek och utrymme i bastutunnan

De flesta bastutunnor är avsedda för 4-8 personer och har en volym kring 4-8 kubikmeter. Bastulavarna brukar i en liggande modell vara placerade mittemot varandra längs innerväggarna med bastuaggregatet på ena kortsidan. I en stående modell placeras lavarna oftast i en halvring kring bastuaggregatet. De mindre och enklare bastutunnorna har enbart ett basturum, ibland kompletterat med en liten altan för omklädning. Några leverantörer erbjuder även bastutunnor med ett extra omklädningsrum eller duschutrymme som är inbyggt i tunnan.

Inuti en bastutunna

Uppvärmning i bastutunnan

Alla vanliga typer av uppvärmningsaggregat kan användas i bastutunnan: vedkamin, elkamin eller infravärme. Somliga leverantörer erbjuder ett färdigt paket, där ett specifikt aggregat ingår medan andra leverantörer ger dig möjlighet att välja valfritt uppvärmningsalternativ. Väljer du en vedkamin är det viktigt att den eldfasta skorstenen blir korrekt monterat, samt att rökröret fejas regelbundet. Ett gnistskydd är en billig säkerhetsdetalj som rekommenderas. Kontrollera även vilka regler för eldning som gäller där du bor. Väljer du en elkamin måste el dras in till basturummet, vilket ändå kan vara nödvändigt för t ex belysning.

Bygglov för bastutunna?

Bygglov behövs normalt sett inte för friggebodar, vilket bastutunnor räknas som. Däremot är det viktigt att tänka på att det inte går att ha flera friggebodar på en och samma tomt utan att bygglov krävs. Det kan också finnas särskilda bestämmelser för detaljplanerat område, så det kan vara lönt att kontakta kommunen inför ett inköp. Det gäller även om tunnan ska placeras nära vatten, eller nära tomtgränsen. I sådana fall kan det krävas särskilda tillstånd.

Bastutunna flyttas

Medlemmen mmotors bastutunna fraktas på vattnet.

Pris på bastutunnor

Prisnivån på bastutunnor beror på storlek, antal rum, design, material och eventuella tillval. De flesta bastutunnor ligger inom prissegmentet 35 000-60 000 kronor. Vanligtvis ingår inte installationskostnader i priset. Kontrollera att leverantören har F-skattesedel och begär gärna referenser innan du gör en beställning. Titta också noggrant på villkor för leverans, installation och garanti.

Läs mer

Att köpa badtunna
Medlemmen mmotors bastutunna