Pool, Tomt

Att köpa badtunna

Funderar du på att skaffa en badtunna? Vi tog kontakt med tre tillverkare som alla satsat på olika slags material och bad om deras bästa råd till den som tänkt köpa badtunna.

Medlemmen Meckis byggde badtunna själv.

Medlemmen Meckis byggde badtunna själv. Foto: Meckis

Badtunnan representerar för många avkopppling och lyx, men prislappen är inte lika hög som den för en pool, vilket gör den till ett ypperligt alternativ för dig som vill kunna bada ihop med familj och vänner året runt.

Badtunnor rymmer mellan 4-14 personer, beroende på vilken modell du köper. Du kan bada i dem året runt, till och med vintertid en stjärnklar natt; eftersom vattnet håller 38-40 grader sitter du varmt och skönt trots att du är utomhus.

De tidiga badtunnorna var enbart av trä, medan dagens badtunnor ofta säljs med insats av plast eller glasfiber, alternativt i rostfritt stål eller aluminium. Du kan även köpa till en insats till din gamla badtunna.

Fördelen med att inte ha en badtunna enbart av trä är både hygieniska, kvalitets- och tidsmässiga. Insatsen är enklare att rengöra, den håller längre och tar mycket mindre tid i anspråk när det kommer till underhåll.

– Trätunnan är det ursprungliga som alltid funnits, folk har badat i baljor sedan urminnes tider. Den har sin charm men kräver mer skötsel om du inte har en insats i, mer rengöring. Sedan finns det olika sorters plast, eller om man har rostfritt stål eller aluminium, då är den mer lättskött. De håller ju även längre, en trätunna håller i cirka tio år medan glasfiber håller en hel livstid, säger Bengt-Einar Johansson som driver Sotarns Badtunnor.

Vilket material du väljer är upp till dig och hur du vill använda din badtunna. Materialen skiljer sig åt i pris och har alla sina för- och nackdelar. Hos Modulpool säljer de badtunnor i rostfritt stål. Så här säger vd Jonny Andersson angående materialvalet:

– Det finns olika sorters plast och glasfiber och dessa är betydligt bättre än den klassiska trätunnan. Men när man vill permanentinstallera tunnan i terrass eller mark är rostfritt att föredra för att det är formstabilt. En badtunna i rostfritt stål behöver aldrig mer bytas ut utan håller lika länge som din fastighet. Det blir en dyrare initialkostnad, men på sikt blir det billigare.

Han förklarar att de valde bort aluminium eftersom den måste lackeras för att inte färga av sig på dig när du badar och att du då måste lackera om den när färgen släpper. Då ansåg de att rostfritt var ett bättre val även om det är lite dyrare.

terrasspool
Terrasspool från Poltec. Foto: Poltec

Ett annat material är plastsorten polyetén. Företaget Poltec AB har specialiserat sig på det då de anser att det är ett hållbart och miljömässigt bra val till ett bra pris.

– Polyetén är ålders- och UV-beständigt, kan återvinnas, klarar av lite smällar och är i princip underhållsfritt. Vi ville ha en lättskött bra produkt som även småbarnsfamiljer hinner med, för ju enklare den är att sköta desto mer använder man den, säger Jeannie Olofsson, som är marknadsansvarig på Poltec AB.

Deras produkt är ett mellanting mellan ett spabad och en utomhuspool som du kan bygga in och få att se ut och fungera precis efter dina behov. Du kan fälla in den i terrassen så att de blir ett, eller ha den helt fristående. Sedan kan du klä den med vilket material du vill, exempelvis mura in den med natursten eller klä den med trä så att den ser ut som en traditionell trätunna.

Bengt-Einar Johansson på Sotarns badtunnor har istället satsat på vacuuminjicerad glasfiber placerad i traditionell trätunna, eller som säljs separat.

– Glasfibern har fördelen att den går att laga om den skulle skadas. Men vanlig handlagd glasfiber påverkar miljön negativt vid tillverkning och är mindre stark än den variant vi har. Vi har valt vacuuminjicerad för att då håller den en livstid, den har hög ytfinish och ingen miljöpåverkan vid tillverkning, säger han.

El eller eld?
Förutom själva tunnan ska du även
välja uppvärmningssystem. Valen du har är vedeldad kamin eller el-uppvärmd, du kan även ha en kombination om du sköter din tunna som en pool. Då kan du vedelda när du ska bada men se till att hålla poolen över fem grader med hjälp av el så att inte ledningar och annat fryser sönder vintertid.

El är, enligt samtliga tillverkare vi talar med, ett betydligt mer kostsamt sätt att värma upp badtunnan. Dock får du lyxen att kunna kontrollera temperaturen exakt med en termostat. Men att låta den stå uppvärmd via el året om är en lyx som kostar. En vedeldad badtunna håller sig varm i flera dagar sommartid och har inte heller sjunkit nämnvärt efter en dag vintertid om du har lock vilket gör att el kan vara en onödig investering beroende på hur dina behov ser ut.

– Utrustningen som krävs är ofta lika dyr som vedeldad kamin men driftkostnaden kan bli relativt hög. Å andra sidan kan det vara så att närhet till grannen gör att elektrisk uppvärmning är det enda alternativet, säger Jonny Andersson.

Men har du inte för nära till grannar och inte har tänkt bada flera gånger i veckan året om och samtidigt vill spara en slant, så anser samtliga tillverkare vi talar med att den klassiska vedeldningen är att föredra.

Om du väljer vedeldad

Vissa badtunnor har kamin som placeras på utsidan, andra har kamin som placeras på insidan av tunnan. Dessutom har olika återförsäljare olika slags kaminer som såklart också är av olika bra kvalitet. Det sistnämnda är svårt att avgöra med bara blotta ögat. Det bästa du kan göra är att välja en tillverkare av badtunnor som funnits med länge och kan visa på tunnor och kaminer som fortfarande fungerar som de ska efter ett antal år. Precis som du tar referenser på människor i byggbranschen kan du ta referenser på badtunnor. På Byggahus.se diskuterar vi badtunnor i delforumet Pool

Vad gäller kaminens placering går åsikterna isär. Vissa anser att det fungerar utmärkt att ha kaminen på utsidan och enbart innebär fördelar: att det går lika fort att värma upp tunnan, att du får mer plats i tunnan och kan ha större kamin samt att du slipper skräp som faller ner i ditt badvatten.

Andra menar tvärtom, att det går snabbare att värma upp badtunnan om kaminen är placerad i vattnet och att det inte blir skräpigt i någon större bemärkelse om du har den där. De säger även att man då slipper risken att kaminen fryser sönder samt undviker att det bildas bakterier i kaminens vattensystem.

Oavsett vem du väljer att tro på menar samtliga att uppvärmningstiden och garantier är något du bör kolla extra noggrant på.

– Stämmer inte det de uppgivit ska de ha garantier så att du kan lämna tillbaka om det inte stämmer. Kolla så att uppvärmningstiden anger tiden det tar att värma upp kranvatten som håller runt 3 grader upp till badvatten som nått 38 grader. Uppger de att det tar två timmar men det visar sig ta åtta timmar fastän du eldar rätt så ska du ha tillbaka pengar. Ett par timmar är normal uppvärmningstid.

Hygien

En trätunna utan insats är sämst ur hygienperspektiv. Du kan välja att sköta badtunnan som en traditionell tunna som du tömmer mellan varven eller som en pool som du håller ren med hjälp av kemikalier.

modulpool
Badtunna från Modulpool. Foto: Modulpool.

– Om du sköter den som en pool med rening, då har du rening i form av exempelvis ett sandfilter som är enkelt att sköta och det tar du bort all skräp och smuts. Sedan måste du även ha bakteriedödande medel, utan det blir det snabbt tillväxt. Det finns klorpaket som är enkla att använda, sedan finns det klorfria poolkemikalier också. Du klorerar efter att du badat klart och det är sedan klorfritt nästa gång du ska bada. Du behöver även en testutrustning så du kan kolla PH-värde och klorhalten i vattnet, säger Jeannie Olofsson.

Hon påpekar också att klor förbrukas kontinuerligt, dels genom oxidation av de partiklar som ska oskadliggöras, dels genom nedbrytning med solljus. Därför måste klor tillsättas kontinuerligt, om du ska slippa byta vatten. Det är därför inte heller något problem vid tömning, men om man känner sig osäker på var man kan tömma vattnet, ska man alltid kolla med kommunen vad som gäller för det område där man bor 

Jonny Andersson anser att du bör byta ut vattnet mellan var femte eller sjätte bad för att hålla det fräscht.

– Tack vare materialet rostfritt stål behöver det inte alls kloreras lika mycket som trätunna, det finns inga porer som bakterier fastnar i. Men jag rekommenderar att du byter ut vattnet minst var fjärde eller femte bad. Gör man en fast installation kan man ha dränering under, det är enklast och så släpper man ut vattnet genom en bottenventil, säger han.

Även Bengt-Einar Johansson rekommenderar en lösning där du byter ut vattnet eftersom han anser att det är enklare än att syssla med kemikalier i den utsträckning som krävs för att poolen ska hålla sig ren längre än en månad.

– Vill man ha vattnet ännu längre tid än en vecka då måste man ha reningsverk och bakteriedödande medel, jag brukar säga att man kan ha det i en månad då, kanske någon vecka mer. Sedan krävs det mer kemikalier och kunskap efter det. 

Det reningsverk Modulpool och Poltec AB rekommenderar till den som inte byter vatten mellan varven, är ett sandfilter eller ett cartridgefilter eftersom det är kvalitets- och kapacitetsmässigt bäst. Det finns även enklare varianter som du bara lyfter ur, de är enklare att hantera men fungerar bäst för den som badar sällan. Sotarn rekommenderar den enklare varianten för alla som badar och byter vatten cirka en gång i månaden, han menar att det räcker.

Sist men inte minst, det går naturligtvis att bygga en badtunna alldeles själv. Här kan du läsa om två badtunnebyggen: 

Medlemmen Meckis badtunna 

meckis badtunna
Medlemmen meckis badtunna. Foto: Medlemmen Meckis