Altan, Pool

Spabad ute - köpguide, priser och tänk på det här

Lyxigt spabad utomhus.

Lyxigt spabad utomhus. Foto: Skandiamäklarna Huddinge

Ett varmt massagebad utomhus att sjunka ner i en kall vinterkväll är drömmen för många. Men det gäller att tänka igenom köpet noga innan du slår till. Här guidar vi till sakerna som är viktiga att undersöka innan du köper ett spabad till uteplatsen.

När du ska köpa spabad bör du börja med att bestämma vad spabadet får kosta - sätt upp en budget. Sedan gäller det att hitta ett spabad som passar in på platsen där det ska placeras samt rymmer så många personer du hade tänkt skulle bada samtidigt. Spabadet ska ha de funktioner du efterfrågar i form av uppvärmning, massage, jetstrålar, belysning, rengöring, appstöd för start via telefonen, med mera. Det är också viktigt att spabadet har en bra tyst cirkulationspump som håller vattnet rent så att bakterier inte frodas. Kontrollera spabadets energiförbrukning, garantier och tillgången till reservdelar innan köp.

Vad kostar ett spabad?

Ett spabad kostar från ca 3 000 kr för de minsta uppblåsbara, upp till ca 600 000 kr för ett avancerat swimspa.

De “vanliga” permanenta spabaden för fem personer kostar mellan 20 000 kr - 200 000 kr. Läs mer under rubriken "Exempel fyra spabad i olika prisklasser", längre ner i artikeln.

Rätt storlek på spabadet

Vilken storlek och typ av spabad du bör köpa beror mycket på hur du tänkt använda det. Är ni bara en eller två personer och har inte tänkt bada ihop med vänner, räcker det med ett lite mindre kar och ett enklare reningssystem. Är ni däremot en hel familj som ska dela på det och som badar ofta är det mer befogat att köpa ett större kar med ett rejält reningsverk.

Vidare påverkar placeringen inköpet. Du ska ha plats för spabadet. Platsen ska även rymma inkoppling till avlopp samt el om det är en lite större och mer permanent kopp du tänkt investera i.

Ett av de billigare uppblåsbara spabaden är runt med 180 cm i diameter och 66 cm djup och rymmer fyra personer. Ett lite större med sex sittplatser kan vara 202 cm brett och 90 cm högt. Ett annat spabad för 10 personer har måtten 229 cm bredd och 92 cm höjd. Ett swimspa för 10 personer kan ha måtten 228 cm längd, 137 cm bredd och 228 cm djup.

Spabad
Med ett räcke runt spabadet känns det tryggare. Foto: Skandiamäklarna

Olika slags spabad - mindre kar, permanenta spabad, badtunna och swimspa

När man tänker på spabad är det ofta just ett fast eluppvärmt permanent spabad som man har i åtanke. Dessa är tunga och otympliga så det är inget du flyttar runt på tomten eller ställer undan på vintern. Istället avjämnar man platsen, ser till att det finns god dränering för spillvatten, isolerar karet om det inte redan har fullgod isolering och kopplar det till el och avlopp. Elen används till uppvärmning, belysning och rening.

Dessa fasta spabad finns vanligen i storlek mellan 4-8 personer, även om det finns extremer åt bägge håll. De är många gånger fyrkantiga och har en inre form som skapar som sittplatser i karet.

Vanligen kommer de med funktioner såsom inbyggd belysning och jetstrålar för massage. Ibland även radio, blåtandskoppling till telefonen samt app-stöd så att du kan starta spabadet från telefonen. Ett spabad värmer upp vattnet ca 1,5-2 grader C per timma.

Även om majoriteten av dessa spabad är kvadratiska finns det även runda samt rektangulära varianter. Vad du väljer är en smaksak och beroende av hur platsen badet ska stå på ser ut.

Materialet som spabad för fast installation är gjorda av är vanligen plast i form av akryl/glasfiber.

Swimspa
Denform Swimspa har en del för simning och en separat SPA-del.

Swimspa - det största lyxigaste spabadet

De största och dyraste modellerna av fasta spa kallas swimspa. De är ett mellanting mellan ett spabad och en swimmingpool kan man säga. De är framtagna för att kunna simträna i. Med hjälp av en jetstråle kan du simma utan vändningar. 

Ett swimspa kan användas året om, likt övriga fast installerade spabad. Jämfört med en pool är det mer platseffektivt. Det ett swimspa har som poolen inte har är spaavdelningen med massage.

Uppblåsbara spabad 

Det finns förstås fler alternativ än de fasta spabaden. Exempelvis är uppblåsbara spabad ett populärt första steg in i spabadsvärlden, för att se om det ens är något man kommer att använda.

Uppblåsbara spabad finns också i olika storlekar och med olika slags funktionalitet. De har till exempel ofta jetmunstycken och rening inbyggt. Vanligen är de runda i formen, även om det också finns kvadratiska, och de är huvudsakligen gjorda av PVC. Kvaliteten kan skilja sig åt, vilket gör att vissa tål att stå ute året om medan andra ska tappas på luft och tas in under vinterhalvåret.

Badtunna
Medlemmen Leif i Skåne har byggt in sin badtunna och satt belysning. Foto: Leif i Skåne

Badtunna

Ett alternativ till spabad är att du köper en badtunna. Dessa finns som rena plastbaljor, som trätunna eller som en kombination där du har en plastbalja som insats i en träram. Fördelen med det sistnämnda är att du får en helt tät lösning som inte suger vatten och som är lätt att göra ren, men samtidigt det traditionella och naturrena utseendet som trä ger. Ska du ändå bygga in badtunnan i trädäcket spelar det kanske ingen roll, då kan det gå lika bra med den lite billigare plasttunnan.

Bygga spabad på altan
Medlemmen Falmark har byggt ett spabad delvis nedsänkt i altanen. Foto: Falmark

Välja spabad - att tänka på

När du köper ett spabad är det viktigt att du först sätter upp en budget, hur mycket får det lov att kosta? 

Därefter bestämmer du var på tomten eller altanen som är lämpliga potentiella platser. Väderstrecket spelar roll. Varifrån kommer exempelvis solljuset? En fördel med söderläge är att vattnet inte svalnar lika fort, men det kan också bli jobbigt med direkt solljus för de som badar eftersom det heta sommardagar kan bli väldigt varmt. Ett mellanting är att se till att det finns tillgång till parasoll.

Även andra faktorer påverkar. Var finns tillgång till el och avlopp så att du enkelt kan värma, rena och tömma spabadet? Vilken tyngd klarar underlagen på dessa platser, och är underlaget i våg? Om svaret är nej på den frågan kommer du att behöva förstärka samt jämna av ytan.

Spabad
Spabad i Sigtuna Foto: Öfverholms fastighetsförmedling

Saker som också påverkar köpet är hur många som ska bada i spabadet, samt hur ofta det är tänkt att användas. Om familjen består av fyra personer och ni har gäster som också ska bada är kanske ett kar för sex personer att föredra. Ju oftare ni tänkt bada, desto viktigare är reningssystemet, för det blir mer påfrestning på det om ni är en större grupp och om ni badar ofta.

Hur snabb uppvärmning spabadet har är en annan viktig faktor. Tar det exempelvis 6-8 timmar att värma upp det, såsom det lätt kan göra i en stor badtunna med vedkamin som huvudsaklig värmekälla, eller tar det 40 minuter? Och vad kostar då denna uppvärmning, alltså hur mycket el drar spabadet eller vilken tillgång har ni till ved? 

Spabad
Foto: Skandiamäklarna

Funktioner hos spabad

Det finns uppblåsbara spabad tillverkade av pvc som du kan tömma och ställa undan om du så önskar. Andra funktioner som är mer eller mindre lyxiga och avancerade som spabad kan ha är:

 • Jetstålar
 • Massage
 • Bubblor
 • Aromaterapi
 • Ljusterapi
 • Vattenfall
 • Nackstöd
 • Belysning
 • Mugghållare
 • Inbyggda högtalare
 • Värmare
 • Ozonrengöring
 • Anti frysläge
 • Fjärrkontroll
 • Alarmsystem för filterbyte
 • Automatiskt rengöring

Välj rätt märke

När gäller val av märke är det viktigt att fundera på hur länge återförsäljaren funnits, hur länge tillverkaren av spabadet funnits och hur tillgången till reservdelar kommer att se ut framöver. Framför allt fasta spabad är ofta tekniktyngda - i jämförelse med en simpel badkopp där du enkelt kan byta ut reningen om den går sönder - och då är tillgången till reservdelar a och o för att du ska få maximalt värde av dina pengar. Vidare är det viktigt med en bra garanti som omfattar alla delar av spabadet.

Swimspa
Swimspa med jetstråle.

Kostnader som tillkommer

När du värderar priset bör du ta hänsyn till vad som ingår och vilket arbete som krävs på tomten. Ingår exempelvis reningssystem eller måste du köpa till pump och filter? Krävs markarbeten? Kommer spabadets installation kräva att du tar hem en elektriker? 

Eftersom spabadet kan komma med vissa krav, såsom saker som rör elanslutningen och kringtillbehör så är det många gånger en god idé att ta kontakt med en behörig elektriker tidigt. Se över vad ditt hem klarar av. Vilken elanslutning krävs för spabadet - ska det vara 2x16A eller 3x16A? Klarar ditt hem detta? Finns det möjlighet till separat jordfelsbrytare?

Tillbehör till spabad

Beroende på vilken typ av spabad du valt finns det lite olika tillbehör som du kan komplettera med. Vissa ger dig möjlighet att lägga till fler jetstrålar. Andra tillbehör kan vara extra belysning, trappor, mugghållare, brickor för mat med mera.

Många vill komplettera med ett lock eller annan typ av övertäckning. En trappa kan behövas om spabadet inte sänks ner i marken. Det finns särskilda dammsugare med skaft som någon kan tänkas vilja sälja på dig, men frågan är om det behövs om du ändå byter vattnet då och då.

Det kan vara bra att köpa med sig mätutrustning för PH-värde och klorhalt, håv och aktivt syre på en gång.

Exempel fyra spabad i olika prisklasser

Nedan listar vi fyra exempel på spabad i olika prisklasser. Vi har valt ut spabad som enligt tillverkaren rymmer fem personer, för att visa på vilket prisspann det finns. De har alla lite olika storlek och form, men ska alltså klara fem personer som badar samtidigt. 

North star delite spabad
Spabadet NorthStar Delite.

Northstar Delite

Pris: Cirka 50 000 kr

Om: Ett runt spabad som rymmer 4-5 personer och som har permawoodpanel av komposit som imiterar en trälik utsida. Badet har inbyggd LED-belysning, 12 rostfria jet-munstycken och automatiskt reningssystem (ozon) med en pump. Värmaren är på 3kW.

Viskan Lärkö spabad
Spabadet Viskan Lärkö.

Viskan Spa Lärkö

Pris: Cirka 75 000 kr

Om: Spabad för 5 personer samt barn-sittplats som även kan användas som avsvalningsplats. Kommer med rostfria jetstrålar och massagemunstycken samt belysning och reningssystem (ozon) med en pump. Det framgår inte om det ingår lock. Värmaren är på 3 kW.

Artesian Spa South Seas
Artesian Spa South Seas från South Swas Spas.

Artesian Spa South Seas 735L

Pris: Cirka 100 000 kr

Om: Spabad för ca 5 personer (sittplatser) samt en liggplats. Kommer med rostfria jet-strålar och inbyggd belysning. Det ingår ett lock till spabadet, samt ett reningssystem med två pumpar. Värmaren är på 2 eller 3 kW. Du kan köpa till musiksystem som tillval.

Dimension One Aurora
Spabadet Dimension One Aurora.

Dimension One Aurora

Pris: Cirka 200 000 kr

Om: Spabad med plats för 5 sittande personer samt en liggplats och en avsvalkningsplats/barn-säte. Badet kommer med reningssystem (tvåstegs ozon) om 2 pumpar och 35 olika jet-munstycken av 10 olika sorter som bland annat ska kunna ge nackmassage. Badet har inbyggd belysning samt en fontän. Lock ingår och detta är låsbart så att ingen obehörig kan öppna. Värmaren är 3,4-5,5 kW.

De skiljer sig också åt i antal jetmunstycken. 

Det framgår inte hur välisolerade de är och det är inte alla som redovisar materialval. Har du egna erfarenheter av spabaden ovan, eller andra slags spabad, så kommentera gärna.

Jacuzzi
Det första bubbelbadet såg dagens ljus 1968 i New York, tillverkat av familjen Jacuzzi. Originalet tillverkas än idag under varumärket Jacuzzi. Foto: Folkpool

Regler och säkerhet för spabad

Du behöver generellt sett inte bygglov för vare sig pool eller spabad, men däremot finns det säkerhetsregler som gäller för fast pool (alltså ej för sådana som kan flyttas runt på tomten).

Ditt spabad får inte stå öppet så länge vattnet är djupare än 20 centimeter, så att barn eller djur kan trilla ner och drunkna i vattnet. Därför är det viktigt att du har ett lock eller annan täckning som tål vikten från ett barn utan att ge vika.

Staket eller annat skydd runtom: Det ska finnas ett staket eller liknande skyddande avgränsning runt som är minst 0,9 meter högt. Eller annan skyddsanordning som säkerställer samma skydd som ett staket skulle ha givit.

Ordningslagen omfattar alla bassänger, fasta som lösa, på tomtmark och på allmän plats. Enligt ordningslagen är det anläggningens ägare som ansvarar för att bestämmelserna i lagen uppfylls. Enligt Boverkets byggregler krävs skydd mot olycksfall om vattnet är djupare än 20 centimeter, slår Boverket fast.

Tänk också på att vissa typer av pooltak kan kräva bygglov, det är dock vanligen endast när det kommer till större pool av typen som man kan simma i, eftersom dessa ofta har ett skjutbart tak som bygger en del på höjden.

Likaså kan altanen kräva bygglov, om du bygger en sådan i samband med spabad-köpet. Det beror på lokala bestämmelser samt hur hög altanen blir.

Läs mer

Bygg in spabadet i altanen
Vad kostar en pool?