Sveriges Arkitekter kritiska till politiker som lägger sig i arkitektur

Politiker i Upplands Väsby vill bestämma stilen på nya hus.

Politiker i Upplands Väsby vill bestämma stilen på nya hus. Foto: Pressbild

Politiker får kritik av arkitekternas branschorganisation efter att de beslutat sig för klassisk stil i ett nytt husområde.

– Politiker ska se till att det som byggs är av hög kvalitet och uppfyller lagkraven. De ska inte ska detaljstyra stil och annan utformning, säger Elisabet Elfström, tf förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter, till tidningen Mitti.

Uttalandet kommer efter att det framkommit att man i ett nytt husområde i Upplands Väsby beslutat att husen ska byggas i klassisk stil. Politikerna har genomfört en undersökning bland boende i kommunen som visar vilka stilar de föredrar. Resultatet har inte släppts offentligt ännu, men man hintar om att den klassiska stilen uppskattas av många.

Sveriges Arkitekter menar dock att bara för att en stil är omtyckt så betyder det inte att den passar in i miljön på en viss plats, ej heller att det rent ekonomiskt är det bästa valet för området. Detta och en rad andra faktorer ska övervägas innan stilen beslutas.

Man menar vidare på att detta in är något som politiker har tillräcklig kunskap om för att fatta beslut kring. Det bör vara yrkespersoner som gör detta.

Exakt vad som är klassisk stil framgår inte, men i undersökningen fick man betygsätta hus från 1880 och framåt och det är då troligen sekelskifteshus som man syftar på.