Bygga nytt hus, Husdrömmar

Snickaren och stylisten bygger stilig herrgård i sten själva – Husdrömmar

Jens är snickare och Josefin är stylist med en pappa som är byggnadsingenjör. Det visar sig vara en perfekt kombo när de bygger ett stenhus i herrgårdsstil som passar in på den skånska slätten utanför Kristianstad.

Josefin är inredare och Jens är snickare. Det visar sig vara en perfekt kombination för att bygga ett toppenhus.

Josefin är inredare och Jens är snickare. Det visar sig vara en perfekt kombination för att bygga ett toppenhus. Foto: SVT

Det sjunde avsnittet av Husdrömmar tar oss med till Kristianstad. Där bygger Jens Johnsson som är snickare hus tillsammans med sin fru Josefin Werngren som är inredare och stylist. Båda har drömt om att bygga hus sedan de var små, Josefin när hon suttit i pappa byggnadsingenjörens knä och tittat på när han ritade hus. Och Jens lekte snickare redan som barn och jobbar nu dagligen med det i sitt yrke.

Bakgrund

De köpte ett hus som ligger på fem minuters cykelavstånd till Kristianstad, placerat mitt emellan deras båda barndomshem där föräldrarna bor kvar. Men det huset visade sig vara byggt av blåbetong, och att det skulle kosta lika mycket att renovera det som att bygga ett nytt. Därför bestämde de sig för att riva och förverkliga sin husdröm istället, som pappa byggnadsingenjören fick rita efter deras önskemål.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad pappa byggingenjör
Josefins pappa Johan Werngren har ritat och konstruerat huset in i minsta detalj. Foto: SVT

Fakta om huset

Plats: Kristianstad
Inköp hus+tomt: 1,5 miljoner kr
Rivning: 250 000 kr
Arkitekt/konstruktör: Johan Werngren (efter Josefins önskemål)
Budget nytt hus: 3,5 miljoner kronor
Boyta: 214 m2
Tomt: 1195 m2
Stomme & bjälklag: Betong
Programstart: November 2022
Planerad inflytt: December 2023
Verklig inflytt: Januari 2024

Modell av huset

Josefins och Jens förebild till huset har varit en skånsk herrgård, med inspiration från Gotländska stenhus med kalkad fasad. Här kan du läsa mer om de svenska småhusens arkitektur.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad modell av huset
Foto: SVT

Huset ska byggas i två plan, totalt 214 kvadratmeter stort, av betongblock med med betongbjälklag. Jens ska mura det själv.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad planritning nere
Foto: SVT

På första plan ligger först en entréhall. Går du rakt fram kommer du till matsalen, till höger köket och till vänster finns en lounge. De tre rummen ligger i fil. Här kommer också att finnas en tvättstuga och ett kontor/gästrum.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad planritning uppe
Foto: SVT

När du kommer upp för trappan till plan två kommer du till ett stort allrum. Här finns också tre sovrum, en stor walk in closet och ett badrum.

Detta händer under bygget

Vi kastas in i husbygget när grunden är på plats, ytterväggarna redan är uppmurade och taket redan ligger tätt, förutom takpannorna som väntar att komma på plats. Runt huset har de byggt upp rejäla byggnadsställningar, det ser säkert ut.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad byggställning
Foto: SVT

Det är snickaren Jens som bygger så gott som allt själv, med gott stöd av svärfar byggnadsingenjören som har planerat allt in i minsta detalj, ner på minsta millimeter. Josefin dyker upp och hjälper till under två byggmoment. Hon hjälper Jens att lägga takpannorna på plats och att putsa en del invändigt. Annars är hon den som verkar dra in deg till hushållet under byggets gång med de två jobb hon har. Sedan planerar hon förstås hur huset ska inredas.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad lägger tak
Foto: SVT

Det ser ut som att bygget går väldigt smidigt, det är roligt att se för en gång skull. Inga takläckor, inga försenade leveranser. I alla fall uppfattar man det så som tv-tittare. Det är såklart eftersom bygget är så välplanerat och eftersom Jens är en duktig snickare som jobbar väldigt hårt – för honom är det nog inte så smidigt utan snarare slitigt. Han är dock bra på att känna när han behöver en paus i arbetet och undviker på så sätt att bli utbränd.

Det framgår i programmet att han har tagit tjänstledigt en tid för att bygga på heltid, exakt hur stor del av det 1,5 året det tar att bygga huset är dock oklart.

Bygger bekväm trappa med magisk formel

När programledaren och arkitekten Gert Wingårdh kommer in i huset säger han att han hade förväntat sig en pampig svängd trappa direkt när man kommer in, som i amerikanska hus, men det var inte riktigt så de hade tänkt sig sin trappa.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad gert visar trappa eslövs medborgarhus
Foto: SVT

Han tar med dem på en trapp-turné och visar en formel för att bygga en bekväm trappa:

Trappan blir bekväm att gå om 2 x höjden på steget + stegdjupet = 62 cm.

De åker till medborgarhuset i Eslöv där det finns ett par riktigt bra trappor, och inte minst en elegant ledstång i marmor som han försöker övertala dem att ha i sitt hus. De åker också till Malmö Opera, men där följer trappstegen inte formeln, utan är lägre än förväntat. Det gör att man stannar upp och går saktare i den trappan.

Vi får också följa med till möbelsnickaren Martin Grankvist när han håller på att bygga deras trappa i ek. Den ser väldigt gedigen ut. De kontrollmäter stegen för säkerhets skull och naturligtvis är Martin ett proffs som har hållit sig till den magiska formeln.

Bygget klart – till fantastiskt kvadratmeterpris

Gert Wingård och Anne Lundberg besöker den färdiga herrgården utanför Kristianstad i januari 2024. Då är Josefine och Jens klara och inflyttade sedan en vecka tillbaka.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad hus klart
Foto: SVT

Gert konstaterar att det blev en skånsk, robust herrgård, precis som de vill ha den.

– Ett klassiskt, enkelt hus, lätt att tycka om säger programledarna.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad baksida
Foto: SVT

Fasaden är naturligt grå, Gert gillar det.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad gert testar trappan
Foto: SVT

Gert kontrollgår i trappan upp till övervåningen och är väldigt nöjd. De har valt en ledstång i svartsmide, ett material som sedan går igen i gardinstängerna.

Han är också väldigt imponerad av inredningen, tycker det är smakfullt och harmoniskt.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad vardagsrum
Foto: SVT

På övervåningen har de en rejäl walk in closet som man når genom ett valv i sovrummet. Anne Lundberg frågar vad hon är mest nöjd med?

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad walk in closet
Foto: SVT

– Jag är mest nöjd med känslan. Att det finns en historia i huset eftersom vi byggt det själva, säger Josefin.

Jens är nöjd med helheten. Det känns bra att han har byggt allt själv, sånär som på putsningen av sista lagret på utsidan.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad kommod
Foto: SVT

Även kommoden i badrummet har han byggt själv.

Köket har en vägg med högskåp där sista dörren leder in till ett skafferi. Där har de återbrukat och lagt fönsterbänkarna från huset de rev på golvet.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 7 lagom är bäst i kristianstad skafferi
Foto: SVT

Gert avslutar med att fråga hur det gick med budget, höll ni den?

– Vi överskred den med 1250 kr.

De har verkligen hållt stenkoll på alla detaljer i bygget. Att de höll budget och slutade på 3,5 miljoner kr innebär ett kvadratmeterpris på 16 355 kr. Bra jobbat!